www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Bezoekers, Centraal Wonen, Wijkwerkochtend

WWO werkochtend van 25 sept. 2021.


Eerst maar weer de tractor met aanhanger en gereedschap ophalen door Regien, Bram en Hans. We namen ook extra zakken mee voor de zekerheid.

 

Aangekomen op de verzameling plek werden we geholpen door Anneke en Diana om de kar leeg te maken.

 

 

 

Thom en Elly beginnen altijd vroeg dus nam ik vast enkele foto’s van hen. Zij waren bezig met het schoffelen van de twee borders en enkel struiken verplaatst en de vier borders op de hoeken van de Hoekbrug.

Tegelijkertijd waren Willem en Johanna bezig met het maaien rond deze borders en tussen de rozenboog door en die ook gesnoeid werd.

 

 

 

 

 

 

 

Van diverse kanten kwamen de vrijwilligers aan gelopen. Na de telling kwam ik tot zeker 28 man/vrouw.

De werkzaamheden die zoal gedaan kon worden werd door Bram nog een keer voorgelegd.
Ook fijn dat Paula erbij was die graag tussen wijkbewoners wilde zijn. Omdat Arjen er niet bij kon zijn voor de foto’s van deze dag namen Paula en Hans deze taak graag over.

Daarna gingen we aan het werk. Het zou de hele dag droog weer zijn is voorspeld en dat was ook zo.

 

 

 

De eerste die ik zag was Menno die met een kantensnijder bezig was om een mooie strakke grasrand te maken voor de woongroep.

Ook Karin heeft de twee hoekborders weer onkruid vrij gemaakt, geharkt en aangeveegd. Helaas doen de struiken het niet zo goed en er moeten nieuwe bij geplant worden. Misschien komt dit omdat de bomen die erbij staan veel water onttrekken.

Rudy was ook fanatiek aan het scheren van de steiger heggen en later een deel van de moestuin haag.


Er is veel meer werk verricht deze keer aan het Y/H border en met meer mensen. Vooral veel snoeiwerk aan de hoge struiken en de lage beplanting natuurlijk. Het was zo dicht gegroeid dat er geen licht voldoende door kwam. Uitgevoerd door Yvonne, Henk, Marlies, Corinne, Ad, Andre, Nicolette en Mike. 

En Regien, Bram en Hans namen gelijk al het groen mee om af te voeren.
Een week ervoor heeft Simon en zijn helpers al hun border flink onder handen genomen want er lagen wel 10 zakken groenafval klaar om door ons afgevoerd te worden zoals je op de foto kan zien. Pas op Bram dat je er niet afvalt. En vandaag nog wat restwerk waarbij Nanette bij hielp.


Toen was het koffie tijd zoals gewoonlijk goed verzorgd door Camelia.EARN-e nieuws van Winnifred.

Zo leuk! Er zijn nu al 42 huishoudens in onze wijk die mee doen aan het EARN -e project.

Eigenlijk zijn er nog ongeveer 20 huishoudens nodig om een helder beeld te krijgen hoe de energiestromen  in de wijk lopen en kunnen er analyses gemaakt worden.

Luuk en Roel van EARN-e waren afgelopen zaterdag op de wijkwerkochtend van de EZH weer aanwezig om mensen verder op weg te helpen bij de aansluiting of interpretatie van de nieuwe EARN-e app. Daar is dankbaar gebruik van gemaakt. Door de app goed te lezen,  werd ineens zichtbaar dat het zogenaamde ‘sluipverbruik’ in sommige huishoudens  kan oplopen tot wel 300 euro per jaar. Dat is best een fors bedrag. Zo zonde!

Een volgende keer kunnen we van EARN-e een presentatie verwachten waarin aandacht is voor het weglekken van energie en hoe we verder kunnen besparen en delen. Tijdens de koffie pauze sprak zij de bewoners nog even toe over het project.


Na de koffie gestaag door gegaan want het werk was hier en daar nog niet klaar. Nu was de BZN border aan de beurt. Schoffelen, harken en snoeien en bewerkt door: Diana, Alfred, Margreet en Leida. Ook hier meer zakken dan anders met afval.
Langs de kwelbeek is nog veel riet en gras opgeruimd en afgevoerd naar de hoop van Joop door Greet en Hester. Ook langs het natuurpad is het overhangende riet weggeknipt.


De volgende was ook zo’n “leuke” klus.
Het looppad tussen de moestuinhek en Windbos was geheel dicht gegroeid over een lengte van 60 meter. Johan, Levien, Dante en Mike hebben dit weer geheel vrij gemaakt. Ook bij enkele bomen de laaghangende takken afgezaagd. Wat veel troep kwam er van het pad af. Twee karren vol. Regien maakte gelijk gebruik om het gesnoeide van de moestuinheg bij elkaar te harken om af te voeren. En dan gebeurt er wel eens wat maar toch niet bij twee man tegelijk. Bram en Hans hebben zich door de bramenstruiken laten kietelen tijdens het opruimen.


We ruiken de soep van verre. Wat een heerlijke soep moet dat zijn. Nou die pannen waren snel leeg hoor, zo lekker was het, de kippensoep en pompoenen soep en geheel verzorgd door Maudy.
Na de soep zijn Bram, Hans en Regien nog even doorgegaan met zakken afvoeren naar de bladkorf. Hans moest wat eerder weg dus hebben Bram en Regien daarna het gereedschap en tractor teruggebracht naar de container.


Volgende maand willen we de WWO van zaterdag  29-10-2021 verplaatsen naar zaterdag  06-11-2021 om dan daarmee deel te nemen aan de landelijke natuurwerkdag.
Hopelijk past deze wisseling in jullie agenda.
Later krijgen jullie meer bijzonderheden hierover.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén