www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Bezoekers, Materiaal en materieel, Natuur kinder speelparadijs, Wijkwerkochtend, Windbos

WWO werkochtend van 31 juli 2021.

Zaterdag WWO + Earn-E:

Het is 9:30 uur. De materialen ploeg Bram, Regien en Hans vullen de kar vol met zakken en gereedschap. Hebben we nu alles zei Hans. Inderdaad zei Bram en we kunnen gaan.

Eerst maar even kijken bij “De Plek” hoeveel riet er is gemaaid wat wij met de tractor moeten ophalen. Er is al heel wat bij elkaar geharkt.

En nu maar door naar het verzamelpunt want het is bijna 10:00 uur.

We waren net op tijd om de kar leeg te maken van gereedschap.

Opschieten. Ze komen van alle kanten, de trouwe harde werkers.Zoals gebruikelijk sprak Bram tegen zo’n 28 enthousiastelingen. Toch nog veel ondanks de regen voorspelling. De diverse werkzaamheden werden voorgelegd voor een ieder die zich geroepen voelde om het uit te voeren. Ook vertelde Bram dat er weer een aantal sprekers komen tijdens de koffie pauze om uitleg te geven betreft de Earn-e over energie deling. Hierna ging ieder uiteen naar hun geliefde werk stekkie.
Zoals Johan, Trees, Levien en  Simon die flink wat werk hadden met het snoeien van overhangende struiken langs het fietspad aan de dijk vanaf de moestuin tot aan het orchidee veld alsmede het verwijderen van abelen opschot en dan het aanharken van al dat snoeisel en in zakken doen. Maar eerst kreeg Simon en Winnifred uitleg van Anneke over de werking van de nieuwe accu heggenschaar.

Het zag er weer gelikt uit. Nu kan de maaier er ook weer makkelijker bij om deze smalle grasstrook te maaien.

En wat dacht je van de ploeg die bezig was rond “De Plek” en in de kwelplas, oftewel Ruud met waardpak aan het riet en andere troep uit de plas trok en met de zeis het riet te lijf ging wat zwaar ging. En Regien, Hester, Margreet met kleinkind en Loraine met de kleine, harkte het riet bijeen en met de kruiwagen naar het fietspad brachten om opgehaald te worden door de tractor met Bram, Regien en Hans om dit weer te brengen naar de hoop van Joop. Dit harken was voor hun ook zwaar werk. Ook veel winde is er achter de speelplek weggehaald. En met de bosmaaier over de hele speelplek het gras gemaaid.
Ook op “De Plek” een vandaaltje met de afvalbak. Zak eruit getrokken en de troep verspreid rond de bak. Gelijk maar opgeruimd natuurlijk.

Anneke, Ine en Els snoeiden de struiken, schoffelen en bestrating onkruid vrij maken.


Diana, Alfred en Leida hadden veel werk tussen de planten van hun border. Planten in model snoeien, schoffelen, uitharken en alles in zakken doen.
En toen was het koffie tijd verzorgd door Camelia en Rob.

Winnifred schrijft: Earn-e, het project over energie delen was weer in onze wijk. Schuilend voor de regen onder de overkapping van het collectief kon de presentatie tijdens de koffiepauze van de wijkwerkochtend doorgang vinden.

Luuk van Earn-e gaf de aftrap en benadrukte nogmaals dat het interessant is om te achterhalen hoeveel energie er in onze wijk in komt en uitgaat. Het gaat om een pilot. Hoe meer deelnemers, hoe meer gegevens er zullen zijn die anoniem worden verwerkt. Via de earn-e app krijg je inzicht in eigen verbruik en in het verbruik van de wijk. Deze app geeft ook aan wanneer er een veel toevoer is van energie via zonnepanelen. Hét moment om dan de wasmachine aan te zetten en echte groene stroom te gebruiken. Hoe mooi is dat?

Volgens Winnifred hoef je echt niet technisch te zijn of zonnepanelen op je dak te hebben om hier aan mee te doen. Zij doet mee omdat zij het onderzoek wil steunen. En een leuke bijkomstigheid hierbij is dat ze zich meer bewust is geworden van haar eigen energie verbruik. Het idee dat ze bij zonnig weer echt gebruik maakt van de groene stroom uit eigen wijk, maakt het voor haar nog leuker.

Michael gaf een technische uiteenzetting. Hij liet zien dat een eenvoudige stoomstrijkijzer of waterkoker ware energie slurpers zijn. Goed om daar bij stil te staan. De stekker van een telefoonoplader uit het stopcontact halen, kan al weer schelen.

Tammo van buurtwerk sloot de presentatie af. Buurtwerk denkt samen met de gemeente en onze wijk mee om dit project succesvol te maken.

Wil je mee doen? Dat kan nog steeds. Gratis en voor niets….. en hulp genoeg in de wijk om de Earn-e te helpen installeren.

Zie ook voor meer informatie: //degroenewierden.nl
Na de koffie tot de soep tijd hebben we het werk hervat. Neem Marlies in haar ééntje de bosborder onder handen nemen. Dit geldt ook voor Yvonne. Ook in haar ééntje hun Y/H border onkruid wieden. Er is ook nog in de border van Simon gewerkt maar helaas geen foto.


Aan het natuurpad is ook hard gewerkt. Jos bosmaaide het gras weg rond de nieuwe struiken aanplant aan het talud en er is veel riet gemaaid. Door Carol is veel winde weggehaald en heeft de struikjes gemarkeerd met een lintje. Greet sleepte zich voort om het riet te maaien en te harken en alles op te hopen om afgevoerd te worden.


Susan was in het tuintje bij “De Plek” bezig met het onderhoud. Planten rijgen, dode stukjes knippen, onkruid wieden en het hekdraad weer strak vastzetten.

En toen was het de tijd voor de soep en verzorgd door Elise en Rob.

Dat was een heerlijk soepje getuige een klein deel van de soep eters.

Na de soep was het einde WWO. Bram, Regien en Hans brachten nog een paar zakken naar de bladkorf en daarna het gereedschap opgehaald en naar de container gebracht.

Tot de volgende WWO eind augustus.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén