www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Braamsluipers, Centraal Wonen, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Maaierij, Natuur, Natuur kinder speelparadijs, Planten, Vogelbos

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde e.o. Week 23. 06 juni-13 juni 2021.

Maandag:

Wie heeft zin in een Jeu De Boules toernooitje bij Dick Groenenwegen in de Achterwerf. Info zie foto.

Martin en Hans hebben de gebruikelijke zwerfvuil en afvalbakken ronde weer gedaan.

Hans had veel grind over uit de tuin en wij -met Martin- dachten, dat kunnen we wel gebruiken om het looppad vanaf de huiszwaluwtil tot aan het fietspad  aan te vullen. We komen eigenlijk voor zo’n 8 meter te kort dus wie heeft toevallig wat over van dit soort grind?

Martin en Hans hebben Rudy gevraagd om de bovenkant van een breed stuk heg te snoeien omdat wij er niet bij konden. Rudy had namelijk een verlengde heggenschaar. Dat heeft hij mooi geschoren. Wij hebben de heg verder geschoren en aangeveegd.


Het kwam goed uit voor Martin en Hans om nog een klusje te doen daarom hebben we het KWAM  kunstwerk ook maar even onderhouden. Ook deze beplanting schoot de laatste tijd flink uit.

En wie zagen we later weer. Het was Rudy die bezig was met het snoeien van de volkstuinheg. Die heg is lang hoor.

De technische schommel ploeg Ruud, Rob en Mike hebben één staander in elkaar gezet. De bedoeling is om er nog twee te maken dus de schommel hangt straks tussen drie van deze staanders. Als dat niet stevig en hufterproef is.

Johan had nog een restant graszaad over wat gekregen was van Paul. Na dit ingezaaid en ingeharkt te hebben is het hele natuurpad gedaan. Rest nog de vier opritten naar boven tot het fietspad. Wie heeft er nog wat graszaad over hiervoor?

Dinsdag:

En nu wat er zoal leeft, vliegt, zwemt en krioelt.
Van wie is dit ei. Keuze uit bovenstaande foto’s.

Woensdag:

Deze keer zorgen Willem en Rob dat de bloembakken genoeg water krijgen. Dat zal wel nodig zijn want het is al een tijdje droog geweest.

En weer door naar de volgende bakken. Dit was er één van de 86 bloembakken.


Donderdag:

Toch weer een extra maai ronde deze keer door Willem. Het gras groeit tussen je tenen door als je even te lang blijft staan zo hard gaat het momenteel.

Tijdens het legen van de afvalbakken en het ontmoeten van onze grote vriend Johan zien Martin en Hans dat de schommelploeg al de balken klaar hebben liggen voor de eerste staander. Daarbij ook een mooie cirkel gemaaid hiervoor.


Na het legen van de bakken zijn we begonnen met het snoeien van diverse lange heggen. Ook hier zat de groeispurt er goed in. Veel groenafval. Het ziet er weer goed uit.

Bij het verzamelpunt van de braamsluipers werd het één en ander besproken. Tussen de ingezaaide strook- 80 meter lang- langs het fietspad bij de dijk en boven langs het nieuwe natuurpad staat erg veel mosterdzaad of Koolzaad dan wel Herik. Te herkennen aan de grote bladeren. Deze bladeren gaan de andere zaden overschaduwen.
Gelukkig ontdekte Carol dit en het is nu nog makkelijk weghalen. Er kunnen ook nog bankjes afgemaakt worden langs het natuurpad. Zo ook het steken van de berenklauwen.


Regien staat klaar om te helpen van de bankjes. Op de achtergrond zie je nog net Ad, Levien en Mike onderweg zijn voor het hout van de bankjes.

Hier krijgt Johan geloof ik les van Hans hoe je berenklauwen moet uitsteken.(grapje)

En ja hoor. Is het zo goed vraagt Johan?

Als je geen hamer hebt doe je het gewoon met een steen om de bout erin te rammen dacht Ruud.

Eindelijk klaar deze bank en wat zit dat lekker. Au, wat voel ik nu aan mijn been zei Mike.


En ja hoor. Het zijn splinters. Even weg slijpen

Jos bosmaaid een looproute tussen de planten door aan de achterkant van de woningen aan de kwelbeek. Hans bosmaaid aan de dijk en de paden in het windbos wat bijna dichtgegroeid was.

Een gezellig samenzijn op het Volleybalveld. Even een proost foto genomen en gestuurd naar Greet die de volgende dag jarig is.

Vrijdag:

De soorten bloemen te vinden in en om de wijk kunnen we ook niet vergeten.

Zaterdag:

De dag is aangebroken om de staanders in elkaar te zetten voor de schommel. Zij moeten capriolen uithalen met die zware balken maar dat kan je wel over laten aan deze ervaren groep Regien, Rob, Mike, Bram, Levien, Menno en Ruud.


Het resultaat mag er zijn. In het midden van deze driepoot komt dan de schommel. Dat wordt ook nog een uitdaging voor hun.


De vogelbossers waren vandaag ook weer van de partij. Deze keer even met 4 bossers t.w. Anneke, Marrie, Johan en Hans. Voor we begonnen eerst even een praktisch wandelingetje door het bos. Gevonden 3 dode bomen die we bij de volgende werkdag (Na het broedseizoen) zelf kunnen omzagen. We waren blij verrast dat die halve krentenboom toch aan geslagen is. En wat scherts onze verbazing, een echt vossenhol in het vogelbos onder een takkenril gemaakt. Het viel ons ook op dat in iedere Kardinaalsmuts de rupsen zaten van de stippelmot. Hierna hebben we ook nog echt gewerkt.


Een rondje om het bos aan de buitenkant om laaghangende takken af te knippen.


En veel braam weg geknipt wat later uitgeschept wordt met de wortels. Ook in de vlinderstrook om de bloemen niet te beschadigen want het staat er nog steeds mooi bij.


Over bijen gesproken. Sinds dat de bijenkorf van Menno er staat zijn ze ook gesignaleerd in het insectenhotel alsmede andere insecten. Komt het toch nog goed met dit hotel.


Na de koffie met koek van Marrie heeft Hans nog de japanse knoop ronde gedaan wat maar een handje vol opleverde deze keer.

We eindigen op de zaterdag met een licht gedicht Van Johan.

Woorden zoeken
Die gevoel uitdrukken
Rijmen hoeft niet
Maar het mag wel
Zet die woorden op een rijtje
Ja dan lukt dat dichten wel
Met een alliteratie erbij
Lijkt het al gauw heel wat
Vlugge vingers beroeren de toetsen
Als voorbeeld van die techniek
Met wat dure woorden ertussen
Wordt het best wel heel ludiek
Laat vooral je gevoel eens gaan
Proef in je hart de smaak van woorden
En als dat niet zo snel lukt
Leg je er dan gewoon bij neer
Wat je absoluut niet wilt is stress
Later probeer je het nog een keer
Als het komt dan komt het vloeiend
Onstuitbaar komt de tekst er uit.
Met wat geluk blijft het dan hangen
Tot de juiste gelegenheid
Om het ook nog vast te leggen
Anders jammer dan ben je het kwijt

Zondag:

Rudy heeft met zijn verlengde heggenschaar een groot deel van de steiger beplanting gesnoeid en Thom en Elly ruimen later het groenafval op.

Ook heeft Rudy de heggen om de afval containers bij de Hoekbrug geschoren.

Dit was het deze week. Tot ziens bij het volgende weekjournaal.

 

  1. Yvonne en Henk

    Bij dit lange weekjournaal gingen er 2 koppen koffie naar binnen, weer mooie foto’s erbij, echt leuk gedaan!

  2. Marga Sarneel

    Zo goed dat de traditie wordt voortgezet ,
    Hans en Marion jullie hebben er weer een mooi verslag van gemaakt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén