www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Natuur kinder speelparadijs

Jaarverslag 2020 in voorbereiding. Deel 4. De PLEK.

 

Beste mensen, er is en er wordt hard gewerkt aan het jaarverslag van 2020.  Ons negende jaarverslag . Een pracht van een plaatjesboek waarin het werken in onze bijzondere buurt  is vastgelegd. Tot het verslag helemaal klaar is zal ik delen uit het verslag afzonderlijk onder het voetlicht brengen. Deze keer, de PLEK. Een van onze grote projecten, gestart in de zomer van 2018. Al 2.5 jaar wordt hier gewerkt. Het meest recent is het vogelhuisje kunstwerk.Het bouwteam heeft hier overduidelijk zijn sporen achter gelaten. Is bouwen, timmeren en zagen ook iets voor jou, geef dat door aan Ruud en Mike. Het is leuk om in ons jubileumjaar nog meer mooie toevoegingen te maken in onze woonomgeving.

De PLEK.

In 2020  is gedurende het gehele jaar hard gewerkt op en aan “de plek”.

Realisatie van een natuur kinderspeel paradijs en realisatie van een nieuw nat natuurgebied is de doelstelling van dit project. Hergebruik van materialen vormt een uitgangspunt.

Het streven was om de plek  op 14 maart officieel te laten openen door wethouder Hilde van Garderen . Voor het feest werd er zelfs vergaderd.

Nou dat gebeurt niet veel hoor. Voor die 14 e maart was er een maximale inzet om de inrichting zo “af” mogelijk te krijgen. Jan kraande twee dagen. Zand kruien

Er werden een wilgentunnel

en een wilgen boog gebouwd.

Er werd een nieuwe draagsteun voor een schommel geplaatst .

Ton monteerde een bijzondere ophanging voor een nieuwe mandschommel

en Ton bouwde een wip.

Er werd een vogelkijkhut gebouwd

en Ruud en Mike bouwden een  eigenzinnige  bank op het plankier gebouwd .

Lex maakte een mooi ooievaarsnest.   Educatiepanelen werden geplaatst mbv een subsidie van het IVN.

Twee dagen voor de geplande opening werd alles gecanceld als gevolg van de carona maatregelen.  Er was een informele opening waarbij Nanette haar fruittuintje het episch centrum vormde.

Na de inofficiële opening gebeurde er dit jaar nog veel op de plek.

  • De plek werd in corona tijd extreem druk bezocht. Er waren dagen bij met 80 tot 100 bezoekers. Daar is onze voorziening niet voor bedoeld. Er werd gepoept in het bos en zwerfvuil was aan de orde van de dag.
  • Een door Ria en Henk geschonken tafel met twee stoelen werd met grote dankbaarheid in gebruik genomen
  • Gedurende 5 weken bouwde het bouwteam een kraaiennest
  • Annie en Wim schonken een molensteen
  • Door de extreme drukte werd het risico op ongelukken te groot. Wij verwijderden de mandschommel
  • Ruim 20 weken is er gewerkt aan het mussenhotel. Een architectonisch hoogstandje ontworpen door Ruud dat kinderen trekt als een magneet. De hut wordt gedragen door een constructie waarbij er geen “spijker” in de boom is geslagen .
  • De beplanting langs het hoekwierdepad is uitgebreid en wordt intensief onderhouden opdat de beplanting zo goed mogelijk aanslaat.
  • De waterplanten in de kwelplas vragen om intensief beheer .
  • De plek nodigt uit tot natuureducatie.
  • In december is gestart met de voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe schommel.

Totaal hebben zich ruim 20 verschillende deelnemers voor de plek ingezet . De harde kern van het bouwteam wordt gevormd door Regien, Mike, Rob, Ruud en Paul.

Grafiek 2 laat zien dat er het hele jaar inzet is geweest. Gemiddeld waren er 7 deelnemers per week actief met het vervolmaken van de plek. Dit project wordt ,naast de inzet van vrijwilligers en de financiële middelen van het zelfbeheer , mogelijk gemaakt door de financiële steun van particulieren, gemeente , NMFF, Oranjefonds, IVN en de Rabobank

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén