www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Natuur kinder speelparadijs, Windbos

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde eo 2012. Week 3. 18-24 januari

 

Wedstrijdje wadi dam bouwen en afbreken. Vogelhuisje kunst project op de plek bijna af. Flyer natuurpad langs de gracht.

Maandag

De sneeuw is al lang weer verdwenen. De klokjes floreren geweldig.

Rekenen en taal bij de noodopvang van Brammetje en Lars. Afwisseling van school binnen en school buiten moet in balans zijn. Brammetje maakt met opa een paar vogelhuisjes voor op de plek en een speciaal huisje naar eigen ontwerp voor Brammetje zelf. Hij kan al zelf schroeven. Opa moet eea op maat zagen. Op de plek treffen wij meer mensen met kinderen in de noodopvang. “Het is pittig”,  zegt een moeder. “Naast mijn eigen kinderen heb ik ook de zorg voor die van mijn broer en de buurvrouw”. De kinderen vinden het geweldig; “vandaag is dit ons clubhuis’, wordt er vanuit het mussenhotel geroepen.

Lap ruimt een dam in de wadi op.

Vervolgens leegt hij de afvalbakken, langs het nieuwe natuurpad raapt hij  zwerfvuil. “Zo, wat ligt er een hoop troep hier”, verzucht hij. Rudy maait hier het laatste riet dat nog opstandig omhoog staat.

Dinsdag

Veel regen dus veel water in de wadi. Kinderen hebben de  dam in de wadi alweer gebouwd ziet Lap. Weer ruimt hij op en Lap ziet dat het water stroomt tot aan de kwelbeek..

De vos krijgt natte poten als hij in zijn hol wilt . Zou de kraamkamer ook onder water staan?

Woensdag

Het nieuwe natuurpad in ontwikkeling heeft vandaag 6 rietharkers en riet opruimers op bezoek. Carol, Greet, Regien, Mike, Johan en ik zien dat naast de gemeente ook Rudy gemaaid heeft. Aan ons de opruimtaak.

Wij komen veel stenen en zwerfvuil tegen. Johan verzamelt een kruiwagen vol.

Ook vindt Johan een wonderlijke organische biologische creatie. “Kijk , wat ik nu gevonden heb, weten jullie wat dat is?

Dit is dan de puzzel vraag van deze week. Wat heeft Johan hier in zijn hand?  Help Johan en stuur je antwoord naar  weberlaurent@kpnmail.nl

Het zwerfvuil van vorige week is dankzij Hans Lap weg. Wij ontmoeten oma Anneke met kleinkinderen Milou en Kesha. “Hebben jullie het hier zo schoon gemaakt?” vragen wij aan het trio.

Neen, maar met de hulp van de reiniging die ons vuilniszakken en knijpers heeft verstrekt gaan wij aan de slag. Richting AH ligt genoeg”. De meiden hebben er zin in. Even wat anders dan het digitale onderwijs. Mike en ik maken een tweede bankje. Wij hebben de smaak te pakken en willen nog een paar van deze banken maken en plaatsen. Carol stelt een reuze exemplaar voor en wil hier een grote boomstam over de gracht. “FF dimmen jij “, zegt Regien, er zijn grenzen. “Mag ik ook een bankje verzoek indienen?” ,vraagt Greet, timide als altijd. “Als het maar geen leugenbankje verzoek is”, zegt Carol. “Neen dat niet” zegt Greet.” Ik weet nog een bankloos en tevens  leuk plekje langs de beek. Ik durf het haast niet te vragen. Maar willen jullie daar ook…..”

Donderdag

Het stormt. Schuimkoppen op het water.

Ook vannacht ging het aardig te keer. Arjen ontdekt dat een tak van een wilg op een eilandje van de plek het begeven heeft.

Hij rukt uit met zijn zaag gereedschap om op te ruimen. Regien komt langs en vraagt ; “mag ik ook even”. “Ja hoor”, zegt Arjen “maar dan moet je wel het zaagschortje om “. Ridderlijk geeft Arjen zijn schort. “Bevalt mij beter dan een zaagbroek”, zegt Arjen.” Zeker als je maar een klein zaagklusje hebt voegt Arjen er aan toe”. Kijk daar zaagt Regien.

En zij wordt op ruim 1.5 meter geassisteerd door Arjen.

Martin en Johan komen langs voor het legen van de afvalbakken.

Wij passeren elkaar op ruim 1.5 meter.

Ook Ad is lekker bezig. Hij schraapt schelpenafval bij elkaar om hier en daar brughoofden te verstevigen.

Ad ruimt ook het dammetje in de wadi op. “Valt er nog wat te rillen? “vragen de rilbehoeftigen Ad en Johan. “Ja hoor, restauratie van de ril bij de vogelkijkhut op de plek en het ophogen bij de vogelkijkhut in het bos. Regien en ik leveren weer ril munitie. “Ha fijn”, zeggen de twee rilvrienden.

Vorige week was Ad de vandalisme schade aan het herstellen. Arjen ontdekt dat hij nog wat vergeten is .

Lap neemt twee gehakkelde markeerpalen voor zijn rekening. hij vervangt de gevandaliseerde exemplaren voor nieuwe.

Vrijdag

Carol maakt een mooie flyer voor de buren in de Sprenglaar die uitkijken op het nieuwe natuurpad. De flyer heeft de volgende tekst.

Informatie over natuurpad langs de gracht.

Op woensdagen en zaterdagen in november, december vorig jaar en januari dit jaar heeft u ons wellicht bezig gezien in uw voortuin. U heeft zich misschien afgevraagd wat wij doen.

Graag stellen wij ons aan u voor. Wij zijn uw buren en deelnemers aan het zelfbeheer Hoekwierde en omgeving. Dat zelfbeheer doen wij al 9 jaar. Op www.hoekwierde.nl vindt  u informatie over ons initiatie ven zoals oa de in 2016 gerealiseerde kwelbeek en de natuur kinder speelplaats onder aan de dijk. Al jaren staat op ons verlanglijstje om het natuurgebied de kwelbeek te verlengen door het realiseren van een natuurpad langs de oever van de gracht. In de toekomst kun je dan ook langs de gracht wandelen in een rijke natuurlijke omgeving zoals bij de kwelbeek. Vorig jaar hebben wij met hulp van de gemeente een begin van het pad gegraven. Het plan is om eindmaart/begin april dit pad door te trekken naar de brug . Het pad is onverhard en zal regelmatig gemaaid worden door een van onze maaimachines. Zo zal er een gebiedje ontstaan dat meer vlinders en vogels trekt dan nu het geval is en het gebiedje wordt landschappelijk aantrekkelijk  door het maken van bloemrijke struweel bosjes. Die bosjes bestaan uit liguster, gelderse roos, egelantier en boerenjasmijn. Wij doen dit allemaal omdat wij het leuk vinden,  om onze woonomgeving aantrekkelijker te maken en om  de biodiversiteit op een hoger niveau te brengen. Als vrijwilligers vinden wij het onderlinge contact en de gezelligheid belangrijk. Wilt u meer weten ? Overweegt u een keer mee te doen? Carol Vrolijken en  Paul Weber zullen u graag informeren. Mail naar wieleman.vrolijken@gmail.com of weberlaurent@kpnmail.nl

Heeft u ideeën of suggesties voor de beplanting, laat dat op korte termijn, ivm de bestellingen, weten aan Carol of Paul, dit in verband met de bestellingen. Op woensdag 27 januari tussen 13.30 en 1500 uur zijn wij weer ter plekke, kom gerust even een praatje maken , op 1.5 meter uiteraard!

Regien, Ruud, Mike en ik laden de steiger voor weer een klusdag morgen. Een vliegende start voor de buurt vliegende panters.

Zaterdag.

Om 900 uur start de steigerbouw door Regien, Rob, Mike, Ruud en mij. Al snel zijn Ruud en Mike aan het schroeven. “Wie heeft er een verwarmde sjaal voor mij”, vraagt Mike. “Verdikkie, wat is het hier koud”.  “Wij moeten die zeurpieten sneller huissies aanreiken”, zegt Regien tegen Rob.

Nu het einde van dit project  in zicht is, is het leuk werken.

Toch moeten wij nog een keer de steiger bouwen en afbreken voor de laatste huisjes constateren wij in het begin van de middag. Tim helpt bij het monteren van het laatste huisje van de dag.

De productie van afgelopen week hangt. Net als vorige week is de catering excellent. Regien zorgt voor de chocolade chaude en Maudi voor de snert.

Nog even de reclame nadoen over plafond systeem.

” Nog 40 kleintjes zegt Mike, dan is ie klaar”

Carol en Jos zijn druk in het krachtbossie.

Kijk, een nieuw bordje van Carol heeft een nieuw bordje gemaakt.

Johan rilt hout ter hoogte van de magere brug. Hij is getuige dat ik uit mijn plaat ga tegen een grote groep kinderen die een eigen interpretatie hebben van natuurbeheer in en rond de wadi. Na de confrontatie is alles keurig hersteld door de kinderen en was er alle ruimte voor een lesje natuur educatie.

Voor de buren van de Laren grachtengordel bezorgen wij de flyer van Carol met informatie over het natuurpad in aanleg langs het  Veldlaarpad.

Vorig jaar trof Arjen een blauw dingetje langs de gracht, vandaag is het een oranje dingetje. Herkomst laat zich raden.

Ook tondelzwammen zijn er in alle vormen en maten.

Klapstuk is de vondst van Arjen in de plek vogelkijkhut. Na het extatisch vogelen wordt in de weeromstuit de slogan vergeten. “Laat niet als dank voor het aangenaam orgastisch verpozen….”

Volgende week is er met respect voor de 1.5 meter op woensdag  1.5 uur werken aan het natuurpad, op donderdag  een 1.5 uur “zaagdag” en op zaterdag een 1.5 uur “WWO” .Komend weekend is er ook de nationale tuinvogeltelling. Stuur je observaties naar Greet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén