www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Natuur kinder speelparadijs, Windbos

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 21. 18-24 mei 2020. Corona week 11

 

Moestuinhaag gekortwiekt. Schommel op DE PLEK verwijderd. Waadbroek Joop trekt een spoor langs de beek. Hoera, de hoop van Joop en van een aantal illegale dumpers is opgehaald door de reiniging.

Maandag

WW , Ton ,Elly en Thom gaan verder met geëxperimenteer in de steigerborder en de moestuinhaag met “het machien”. Rudy doet voorwerk aan de moestuinhaag. Een eerste laag er af. K&B legen de afvalbakken. Onderweg zien zij een aantal bijzonderheden. Waar staat deze kastanje?

En waar bloeit deze bijzonder plant? En hoe heet die plant?

Wie heeft hier zitten poepen?

Komt er nog wat in die lijst?

In de middag gaan K&B knippen. Mag van Mark!

Henk zie ik in de avond watergeven aan de plantjes van de Y&H border.

Dinsdag

Joop en Mini zijn de kwelbeek aan het ontdistelen en de krachtborder wordt geschoffeld. Elly en Thom maken de steigerborder nog mooier.  Elly, Camelia, Regien, Rob en ik zijn de kappers in het korten van een deel van de moestuinhaag. 20 a 30 cm er af om het maaien, machinaal of met de hand te kunnen vergemakkelijken. Morgen weer een stuk. Rudy maait aan de overkant.

Op de plek plaats ik een tweede info/prikbord. Op zich is dat niet zo veel werk maar door alle gesprekjes ter plaatse ben ik toch een middagje bezig. Johan helpt een handje. Ook verzorgt hij een demonstratie boren in hardhout. Hij vertelt dat hij vanochtend twee uur op stap is geweest met Quinn die een onderzoek gaat doen naar voorkomende insecten in en rond de rillen in vogel- en windbos.  Ik spreek oa met Anneke uit de literatuurwijk. Zij coacht jonge ouders en werkt deels vanuit DE PLEK. Zij is een uitgesproken fan van het natuurlijk spelen en is razend enthousiast over onze PLEK. “Zo jammer dat er niet meer van dit soort plekken zijn in Almere”, zegt ze een beetje mistroostig. “Daarnaast  wil ik jullie bedanken voor deze plek. Ze heeft ons heel erg geholpen door de corona crisis te komen door hier fijne sociale contacten te kunnen onderhouden”. “En geweldig die natuurlijk omgeving met de mooiste planten.”

Woensdag

Alsof zij nooit zijn weg geweest. Daar zijn ze weer. Rob en Bram van de HB watergeef dienst. Thom helpt ze op weg met een slokkie.

Hoera, de hoop van Joop wordt opgehaald door de gemeente. Wat een opluchting.

Voor Thom en Elly is het een drukke dag. Steigerborder en moestuinhaag vergen veel knipwerk. Thom rijdt tig keer naar het perron in haven met knip afval. Zij vinden het daar maar raar dat een particulier zo vaak langs komt. “U heeft vast een grote tuin”. “Ja”, zegt Thom, “wij onderhouden oa 300 meter haag en daar komt 300x 1x 0,3= 90 m3 groen afval vanaf” In de middag komen Rudy, Regien en ik ook helpen. In het tweede deel van de middag zijn Arjen, Ton en ik druk met het wateren van de smachtende plantjes en bomen in bos

en bosborder.

4 m3 water is hun deel. Twee keer tappen van water uit de gracht.

Kijk Ton, twee watergangers met een enkelband.”

Arjen; “namens de rhodo’s bedankt”.

Ook de gemeente denkt aan levenswoordwaarde nummer 1 voor jonge planten en bomen.

Mike, Ton en ik brainstormen over de begroting voor dit jaar en over de veiligheid op DE PLEK. Met name het gedrag op en rond de schommel brengt gevaren met zich mee voor schommelaars en ander gebruikers van de PLEK.  Wij besluiten dat wij de schommel gaan verwijderen.

Donderdag. Hemelvaartsdag.21 mei 2020.

Ton legt vroeg de schommel aan de ketting. Aanwezigen tonen begrip. Maar net als de ketting bij Chattem zijn er  Hollanders die met grof geweld de ketting losbreken opdat er weer met gevaar geschommeld kan worden.

Joop start met het uitbaggeren nabij de bron van de beek.

Een zware klus. En waar Joop is, is Mini voor oa de catering. “Ik heb lekkere beekdistelthee voor je gemaakt Joop”.

Ha lekker, ik heb een baggerpijntje tussen de schouders Mini”. “Waar?”, “Ja daar”.

Lap leegt alle bakken bij de plek

en langs de beek.

Bij de beek wordt hij vergezeld door Lappie. Op het fietspad treft hij Greet die de lege bakjes terugbrengt naar de buurtkwekerij van CC.

CC is vandaag onze gekooide krachtveld tijgerin.

CC showt aan Greet de voortgang nabij de lathyrus haag.

En waar CC is is Jos. Jos die oefent met een lege kruiwagen

voor het transport van de oogst van 2020.

Nog effe wachten Jos. Lap watert ondertussen op de jonge aanplant in het vogelbos.

Braamsluiper Lap doet het in het brul perkje,

Greet en Hester verblijven op hun dijkje,

CC watert in haar Krachtbossie

en Mike, Ruud, Ad, Rob en ik brainstormen over een te bouwen mussenhotel op de plek.En verwijderen de slagboom voor de hut van Greet.

Vertier is er op het volleyveld na afloop tijdens een zwoele zomeravond.

Vrijdag

Jos restaureert het wijngaard bankje. De vorige versie bleek overbelast. Jos ziet Mini en Joop kwelbeken. Joop vertelt over zijn nieuwe kwelwaadbroek. “Die is zo goed, ik krijg het niet koud en ik kan nu zonder problemen uren dreggen, riet en ander ongewenst spul verwijderen.”

Thom knipt het laatste stuk moestuinhaag op de gewenste hoogte. “Poeh,” zegt Thom, “totaal 30 big bags richting de Steiger. Wat een klus.”

Johan, Regien, Ruud, Rob, Ton, Mike, Paula en ik PLEKKEN. Johan en Regien ruimen van alles en nog wat op, Johan laat zich verleiden door kleine meisjes met schattige staartjes. “Ach mijnheer mogen wij nog even spelen met onze brug. Wij beloven dat wij straks de brug zullen opruimen.”

Die verdomde ooievaar staat er nog steeds. waar blijven zijn jongen.

De spreeuwen vliegen af en aan voor hun krijsend kroost.

Paula zorgt voor teksten op de prikborden, de overigen ruimen de schommel op en maken een aanvang met de bouw van het kinder mussen hotel. De basis voor de vloer is gemaakt vandaag.

De bouwers hebben zich een bijzonder opgave meegegeven, er mag niet gezaagd en geboord worden in de bomen. Een voorbeeld voor de jeugd die zo graag met spijkers aan de gang gaan. Dat levert veel passen, meten en overleg. Ruud is helemaal eufoor dat het allemaal lukt. “Het hotel gaat gedragen worden door de boom zelf.”

Ter plekke bevalt Paula van een PP.

“Wist je 

Dat wilgen

Kunnen treuren

Dat hun tranen

Biggelen van het blad

Dat ze dikke druppels druppelen

Als ze genoeg water hebben gehad

Wist je

Dat wilgen

Wortelen in het water

Dat opzuigen als een rietje

Alles naar boven laten stromen

En dan ..pats

Frisse water spatjes

Op jou neer laten komen.”

Zaterdag

Ook vandaag weten Mini en Joop zich te vermaken bij de beek. Het is er weer volop genieten. Niet een

maar tig lelies.

Evenals de lantarentjes.

Mooie irissen,

een mug met lange poten, hoe heet dat beest ook al weer?

De prachtige ratelaren

Met in de hoek een wolk van oranje.

Ruud en Ton zorgen voor een nog veiliger PLEK. Alle kettingen worden ingevlochten met touw opdat er geen kinder vingertjes kunnen sneuvelen.

Volgende week zaterdag hebben wij een CWD (corona werk dag). Dus (nog) geen gemeenschappelijke koffie en soep. Wel werk te over. Er is veel werk;

 • In de borders
 • Bij de beek en de wadi
 • In en langs het windbos. Waaronder het opruimen van de dump aan de Kimwierde zijde.
 • Op de plek.
 1. Regien

  het is een wilde kastanje
  maar weet niet waar die staat

 2. Winnifred

  Prachtig gedichtje weer Paula!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén