www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Natuur, Natuur kinder speelparadijs, Paddenstoelen, Planten, Windbos

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 10. 2 tot 8 maart 2020.

 

Voorbereidingen opening van de plek in de hoogste versnelling. De buurt is na een enerverende boom plantdag een 18 tal bijzondere bomen rijker.

Maandag

Lap trotseert de motregen en knipt alle opslag langs de gracht weg.

Het is niet stil aan de “overkant ‘. Bij Regien voor de deur worden de stobben gefreest.

Samen met Babbel leegt Kabbel  de afvalbakken.

Het is te nat en te warm. Er bloeit van alles dat helemaal nog niet hoort te bloeien.

Dinsdag

Vandaag is het een fraaie lentedag. Rudy snoeit de laatste wilgen langs de gracht.

De sleutelclub, WW, Rob en Bram, doen van alles aan een Honda. Wat ze doen moet je aan de sleutelclub vragen. Rudy knot de wilgen langs de gracht. Op de plek hang ik  vogelhuisjes op en zaag ik de educatiepalen.  Ik tel hier op de plek  15 kinderen die zich vrolijk vermaken. De spreeuwen trekken zich niets van die kids aan en zijn druk bezig met hun eigen nageslacht. De lucht boven het meer is bijzonder.

Woensdag

Vanochtend had ik een verschijning. Op de plek. Ik was bezig de wilgentakken te rillen boven aan het Hoekwierdepad toen er iemand op krukken aan kwam lopen en mijn naam riep. Voor de goede orde zwaaide ik terug. Staat daar een minuut later Regien voor mijn neus. Een maand eerder terug gekomen uit Chili. Naast een gebroken pols heeft ze ook nog een gebroken enkel “opgelopen”. “Dat heb ik er nu voor over om op de 14e er bij te kunnen zijn”, zegt Regien bij de begroeting.

Arjen ruimt enkele uren in het windbos. “Wat een werk. Maar wel leuk.” Ton is een keer niet met zijn schommel bezig. Vandaag werkt hij aan een nieuwe innovativiteit. Net als de sleuteljongens van gisteren, Ton wil niet zeggen waar hij mee bezig is. Wat geheimzinnig allemaal.

Donderdag

K&B ruimen alle opschot en wilgen takken op die langs de gracht liggen en rillen de takken.

Ook verplaatst het duo de resterende kastanje palen nabij de plek naar de planken opslag op de parkeerplaats naast Bram.

Het water in de beek is gezakt, de wadi stroomt nog steeds.

In het bos staan nog steeds de gele en rode zwammen.

Vrijdag

Winnifred; “…vanuit mijn keukenraam met de slaap nog in mijn ogen, genietend van mijn vrije dag…..

Geen hoogstand fotografie, maar wel een stille getuige van deze boomplantochtend op het grote veld.”

Simon staat op dat moment aan de andere kant en maakt ook een fotootje van het werk van Bram, Mike, Jan en mij.

De enthousiaste Winnifred kon zich na het ontbijtje en het maken van de foto niet meer inhouden en vliegt ook naar buiten om te helpen en te zorgen voor een lekker koppie koffie. Na het lossen van drie sierkersen van de hoogste kwaliteit en drie Chinese vernisbomen.( “neen, Winnifred, dit zijn allesbehalve zieke bomen”)

haalt Jan de drie bestaande niet goed groeiende bomen uit de grond en met vereende krachten gaan de 6 nieuwe, voor elke verwijderde boom komen er dus twee terug. De oude bomen krijgen van Jan een nieuwe kans in het windbos. Na het lossen van alle bomen ( nog 6 voor het windbos, nog 4 voor het krachtbos en een boom voor in het krachtveld is de trekker chauffeur bereid om de drie bomen naar het windbos te brengen. Dat scheelt een hoop heen en weer gerups voor Jan.

“Staan ze goed Jan?

Na het planten op onze vernieuwde brink hijst Jan de bok van de wip op de kar en gaan wij richting de plek. Ton is daar al weer bezig met zijn schommel kunst project.

“Haal je de 14e Ton? “. “ Als jij geen domme vragen stelt jazeker”. Ton oogst bewondering van Marrie en Nicolette.

” Jammer dat de bak niet gerepareerd kan worden”, verzucht Lap.

Aldaar op de plek een hoop getrek en gesjor van de kraan van Jan aan boomstammen, het ingraven van de bok, het plaatsen van de afvalbakken en het voorbereiden van Nanette haar fruit tuintje.

Johan en Ad zijn bezig met het opruimen van het hout depot. “Ik word duizelig ‘, zegt eerst Ad en dan Johan . “Zullen wij die gasten in het bos gaan helpen? Lekker licht werk”. Daar komen ze van een koude kermis thuis want het slepen met die zware kluitbomen is wellicht nog zwaarder dan het verplaatsen van die zware kespen . In het windbos worden geplant ,drie rode esdoorns, twee amberbomen, een eik en drie meidoorns. Op dit moment wordt afscheid genomen van Chris. Ter nagedachtenis aan Chris planten wij voor hem de eik. Ook de drie bomen van de brink krijgen een mooie nieuwe plek.

Wij hebben nog niet het Floriade abc tje maar wij komen een heel eind. Na het windbos is het krachtbos aan de beurt. Wij worden met open armen ontvangen door de CC en Jos. CC is jarig en geeft ons eerst een traktatie .

Gesterkt  gaan ras twee amberbomen , een Chinese vernisboom en een honingboom de grond in. Het is geen gewone honingboom maar een treur exemplaar. Heel bijzonder. De plantdag eindigt bij CC en Jos voor de deur. Een onverlaat had daar een boom kapot gereden.

Het verwijderen van de stobbe is voor Jan een abc tje. De laatste boom die wij planten is een meidoorn. Mooi. Rest alleen nog het straatwerk restaureren.

Dank aan Piet, Harm en Erik voor het kunnen organiseren van deze feestelijke boom plant dag.

Multicopy bezorgt de informatie en educatiepanelen voor de plek.

In de avond zitten 8 plekkers , ja de verschijning is er ook bij,

rond de keukentafel.

Wij bewonderen de info panelen en maken afspraken voor de laatste loodjes en het feest van de opening van de plek.

 

Zaterdag

Ook vandaag is het voor velen een drukke dag. Maar wel een dag onder paradijselijke omstandigheden. Wat een mooi weer.!Mike, Ruud en Rob bouwen een monumentale plankier bank. De plankier kunstenaars gaan helemaal los en bouwen een zit kunstwerk dat er nog wel enkele jaren zal staan. Je kunt er zonnebaden en onthaasten tegelijkertijd.

Ton en Anneke zijn bezig met de schommel en Paula, Johan, Bram, Levien en ik rommelen wat. Dwz er wordt zand naar zandbehoeftige plekken op de plek gereden, de stapel hout wordt geordend, er worden twee appel bomen geplant en last but not least, de plek wip krijgt een plek op de plek.

Ine loert al een uur naar de voortgang, balk monteren, autobanden ingraven etc. En dan is het zover, “Paul, ik wil een wippie met je maken”.

De genotskreten die volgen zorgen voor een toeloop uit de Velden. Onder groot applaus komt Ine aan haar gerief.” Zo dat was een tijdje geleden, heerlijk zo een wippie in de vrije natuur”. En nu wij”” , klinkt het uit de mond van Daan en Tim.

Paula scharrelt met een kruiwagentje met zand rond. “Is er wat Paula,” vraag ik. “Ik ben aan het denken hoe wij de ontbrekende middelen kunnen krijgen voor het vervolg en de afronding van de plek”.

Later op de dag hoor ik een eureka uit de Velden. “Ik ben een crowdfunding gestart en de eerste donaties zijn al binnen”. “Wil je  deze link sturen naar jouw mailinglijst? Met daarbij het verzoek of iedereen die Facebook heeft en/of gebruik maakt van andere social media dit wil delen.”

//www.doneeractie.nl/cadeautjes-voor-de-plek-natuur-kinderspeelparadijs/-42219
Geld inzamelen | Doneeractie.nl

Volgende week vrijdag zullen de laatste voorbereidingen zijn op de plek. Zaterdag is er de feestelijke opening. Komt allen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén