www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Natuur kinder speelparadijs, Speeldriehoek, Vogels, Windbos

Journaal Zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 8. 17-23 februari 2020.

 

Nieuwe boom voor de driehoek en nieuwe bomen voor in het windbos. Bouwen op de plek, Joehoe en Merci! Natuur van slag door de warmte. De ene ril is de andere niet. Ton doet aan schommelkunst.

Maandag

“Rood in mijn territorium . Dat pik ik niet “, zegt de Sperwer in de tuin van Arjen. “Voor mij is een verbod voor het dragen van messen niet van toepassing.” Wat een macho!

Ton monteert een speciale versterking voor de mandschommel.

Hij ziet dat vele kinderen in de weer zijn met het hout dat voor het bouwen van de hut klaar lag. “Grote mensen bouwen. Dan mogen wij het ook,” hoort hij de kinderen denken.

K&B legen de afvalbakken .

Dinsdag

Het is de vaste werkochtend van de sleutelclub. Vandaag wordt een Kubota van alle kanten betast en besnuffeld. ”Ruikt lekker hè?”, zegt WW tegen Rob. “ Ik ruik niks”, zegt Rob. “Laat mij eens ruiken”, zegt Bram vervolgens. Je begrijpt, zo houden de mannen het wel vol op zo een ochtend.

Ton heeft een ontwerp opgave in de sleutelclub gegooid. “Kunnen jullie niet iets maken opdat wij de voor Tom en Elly gewenste mechanische ondersteuning voor het haagknippen krijgen?”. Gaan wij over nadenken “, roept de club in koor.

Longkruid dat bloeit ,

hoog water in de beek ,

de nieuwe hut in camouflage kleuren.

Arjen ziet weer van alles.

Woensdag

Arjen doet een zwerfvuilronde. Hij constateert met velen dat de wind letterlijke en figuurlijk veel losmaakt. Ik ontmoet Arjen als ik paaltjes aan het slaan ben op de plekken waar bomen geplant gaan worden. Bij de hut in aanbouw heb ik een babbeltje met spelende kinderen. “ Natuurlijk mag je met het hout spelen. Als je na gebruik maar opruimt.

Eind van de middag ordenen Carol, Jos, Lap en ik een Krachtbossie ril. Over het aanzien van de ril waren vragen gesteld. Vandaar.

 

Donderdag

Mannen van de firma Donker komen 9 bomen met kluit brengen. Een linde voor in het hofje en 3 dennen  en 5 esdoorns voor in het windbos. Samen planten wij de nieuwe linde .

Drie weken na de vandalisme melding staat er weer een nieuwe. Pracht samenwerking met de gemeente. Arjen plaatst een boompaal en monteert de band.

In het bos komen mooie wintergroene elementen en een bijdrage voor de indian summer.

En er zijn nog meer bomen in aantocht. Maar daarover later meer. In ieder geval ligt er veel spit en plantwerk op het bordje. Dus kom volgende week helpen tijdens de zaagdag en de WWO.

Decia heeft de educatieborden voor de plek “opgemaakt”. Alles is nu naar de drukker.

Bij de beek haalt de gemeente “de hoop” bij het Dunloppad op.

Ook de hopen riet verdwijnen in de bak.

In de middag zijn Jos, Bert, Lap en ik bezig rond het krachtbossie. Wij bouwen een ril achter de tuin van Bert en wij zagen een dode kers tegen de vlakte.

Lap maakt een digitale melding gemaakt aan gemeente vanwege een zinkgat rond een hemelwater put voor de deur van Thom en Elly. Lap; “op deze zelfde dag zag ik al dat men bezig waren dit te repareren.”

Lap; “ik heb de laatste staken opgeruimd langs de kwelbeek . Als ze niet gerild worden dan worden ze wel hergebruikt in de tuin van Maryse.”’Met al dat hemelwater hebben Joop en ik de drainagebuizen richting de beek weer opgezocht. Als ze lopen dan ligt er geen water op het fietspad.”

Vrijdag

Johan en Jos hebben een gesprek met Annelies. Annelies had vragen over het winterbeeld van de ril waar Annelies vanuit haar woning op uitkijkt. J&J geven aan dat de ril een stille dood zal gaan sterven en dat er enkele wintergroene elementen tegen aan geplant zullen gaan worden. Iedereen blij en gaat weer een extra bijdrage voor de gewenste verhoging van de biodiversiteit geleverd worden.

Het is winderig maar droog op de plek. Ton, Johan, Mike, Rob, André en ik zijn van partij. Oh, je wilt weten wat wij nog meer doen dan alleen een grote doos Merci soldaat maken.

Die doos Merci is een blijk van waardering van een mevrouw die ons werk op prijs stelt. Wij brengen drie uitnodigingen voor 14 maart aan, wij plaatsen een 6tal dragers voor educatiepanelen. “Een heerlijk ontspannend werkje,” volgens André.

Ton zorgt voor een aanpassing van de schommel versteviging. En van de hut worden de zijwandjes afgemaakt en er  wordt gestart met het aanbrengen van dak balken. En tot slot plaatst Johan hoogstpersoonlijk drie wilgen staken. “ Je bent SMan of je bent het niet. I am back!”, roept Johan triomfantelijk.

Zaterdag

Het waait stevig.

Wat zeg ik , het water spat  het fietspad op.

Na het zagen gaat een balk over de ril ( sorry Johan),

vervolgens is daar de logistiek richting het dak.

Kom maar, kom maar balkje” , zegt Mike.

En wie kletst hoogstpersoonlijk de bouten er in?

“Zag je dat jongens.”

Levien spot een paar senioren op het dak; ‘Daar staan ze hoor, Rob, Mike en Bram, samen goed voor 200 jaar dakdek- ervaring. Ik neem volgende week kletskoppen mee als tienuurtje. Hoe ouder je wordt des te meer je praat. Zogezegd volgens een oud EZH spreekwoord.”

Het tienuurtje in Brams watervilla is overigens het restant van de Merci doos. Na een paar azobe balken gaan die chocolaatjes welgemutst en welverdiend er in.

Levien; “en de oudste, de oudste was gaten aan het graven alsof hij op zoek was naar water. Maar dan met een schep ipv een wichelroede. Ad zat helemaal onder de modder en de klei. En dat allemaal voor een gedichtje!

Ton is gigadruk met zijn schommel.

Een kunst schommel gaat het worden. Kan niet missen.

Gisteren 6 man , vandaag 10 man. Het resultaat van vandaag is vier ingegraven palen. Ja, er komen wat borden hier op de plek. En het dak is op een paar balken na dicht. Voorwaar een fraai en zichtbaar resultaat. “Bedankt voor deze prettige start van het weekend’, besluit Levien.

Volgende week donderdag en zaterdag hebben wij een zaagdag en de WWO van februari. Het is fijn als je meedoet. In het windbos wacht veel werk. Bramen steken, opruimen, gaten graven en struiken en bomen planten. De biodiversiteitsboom krijgt een ooievaarsnest en elders op de plek kunnen een tiental nestkasten gemonteerd worden. Op de plek wachten de laatste loodjes voor de officiële opening van de plek  op 14 maart.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén