www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Natuur kinder speelparadijs, Vogelbos

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 45;  4 – 10 november 2019.

 

Schommel hulp van wethouder Hilde van Garderen. Feestelijke plaatsing van de waterpomp op de plek. Laatste maaironde. Vogelbossers actief.

Maandag.

De telefoon gaat. “Met Hilde van Garderen” ( wethouder beheer, red) ; “ik heb gehoord van de diefstal van jullie schommel. Ik vind dat erg triest en wil graag helpen. Jullie doen het zo goed. En dan dit. Ik heb gehoord dat jullie een crowdfunding zijn gestart voor een nieuwe schommel, wij vullen graag het resultaat aan tot het gewenste bedrag”. Ik dank Hilde en nodig haar uit weer eens een keer te komen kijken wat wij na haar bezoek in februari allemaal gedaan hebben op de plek. Met  “Ik kom weer graag bij jullie langs”,  sluit de wethouder het gesprek af.

Op de volkstuin vang ik een bijzondere vogel.

Voordat ik hem weer los laat vraag ik Rob een foto te maken. Greet laat op de openingsdag van haar vogelcluppie de foto zien als test. “Weten jullie wat voor vogel dit is.” “ Tja, een vreemde vogel”. De club maakt voor het eerst gebruik van de nieuwe hut. Het enthousiasme is groot. Het gekakel binnen is groter dan het gekwetter buiten. Dat er geen bijzondere vogels passeren mag de pret niet drukken.

Krabbel en Babbel legen vandaag alle afvalbakken. Weer een aardige oogst.

Daarna gaat het duo aan de slag met de berberis restauratie van het KWAM.

Ook  de haag van het Dunloppad krijgt jonge aanwas. Vandaag start het duo met de voorbereidingen.

Er komen mooie hertshooi planten vrij uit een border van Gerrit . Gerrit stelt de planten beschikbaar voor een tweede leven in de borders.

Op de plek is een generale repetitie voor de waterpomp. Susan leent haar pomp om te testen of er voldoende water is. “Ja”, concludeert Ton, “Wij kunnen verder .De bron doet het goed”.

Bram, Lars en opa spelen met water.

Brammetje krijgt van Ton en mij hulp bij het klussen aan een wandje van zijn hut.

Dinsdag

Joop maait een kwelbeek oever.

Een groepje peuters en begeleiders komt voorbij. “Waar gaan jullie heen? “”Naar het bos toe en de hut,” zeggen de begeleidsters. De kinderen zijn niet zo bespraakt. Prachthut. Daar leren wij van de vogeltjes in het bos. Joop is even eten en prompt is daar de kwelreiger. Ook om te eten.

De maaiploeg van dienst bestaat vandaag uit Martin , Martin en Martin. Hij maait het binnengebied.

Decia heeft al het gevallen blad van de noot bijeen geveegd . Ze stopt het blad in zakken voor afvoer naar de korf.

Woensdag

Vandaag gaat de maaiploeg van dienst, Martin dus, het buitengebied in. Het gehele maai areaal gaat nu kort geknipt de winter in. De kwelreiger groet. Dag Martin. Joop zit even aan de koffie.

Er is vertier op de plek. Een klein en groot feestje wordt gevierd. De waterpomp wordt vandaag geplaatst. En Stef is jarig en viert hier zijn verjaardag. Daarom is het gezellig druk op de plek. Op een gegeven moment zijn er meer dan 20 kinderen in de weer. Eerst worden de balken van de fundering en het dek gemonteerd. Ton heeft een slimme en stevige constructie bedacht, Paula, Regien, Andre, Mark, Bram, Rob, Ton en ik voeren het plan op aanwijzing van Ton uit.

Na de pauze begint het serieuze en delicate werk. Oppassen dat de zuigerstang niet in het boorgat verdwijnt. “Bram, goed vasthouden hoor”, roept het gezelschap in koor.

Gestaag werken wij door naar de finale. “Schiet even op mannen, ik hou het niet meer”, kreunt Bram.

Het publiek stroomt toe. En als de laatste moer is aangedraaid mogen de kinderen samen met Paula aan de zwengel. Pompen maar.

En ja, de pomp  geeft direct water. Er wordt een tijdelijke goot geplaatst en iedereen vindt het geweldig. Daar wordt het glas op geheven.

De bubbles uit de grond worden vergeleken met de bubbles uit de fles.

Wij gaan bottelen”,  is de conclusie.   Een fraai stukje solidariteit en samenwerking van middag.  Weer een speelvoorziening erbij, voor 100% uit privé sponsorgelden gerealiseerd. Dank jullie wel sponsoren.

Donderdag

In zijn bedje ligt Bram badend in het zweet. Margreet wordt wakker van gekreun en geroep; “ik hou het niet meer, ik hou het niet meer”. Margreet maakt Bram wakker. “Bram, je ligt te ijlen, wat was er aan de hand”. “Oh Margreetje, het was zo erg, ik liet hem los en iedereen was boos op mij”.

“Stil maar lief, het was maar een nare droom. Ga maar weer slapen.”

Maaien en dreggen. Joop is deze week niet te stoppen. Hij ziet dat Thijs van BeeZee het gemaaide gras op rijen harkt.

En als Joop er niet is , is daar de …..

Krabbel en Babbel plegen vandaag een groene investering. De beukenhaag langs het Dunlop pad wordt aan een zijde verlengd.

Kees en Lap maaien een deel van het gracht talud.

Ik heb een gesprek met gemeente spelen Mark. Hij controleert de speelvoorzieningen en adviseert over het bereiken van maximale veiligheid. Wij gaan aan de slag met zijn tips.

Vrijdag

Kwelbeek Joop maait, harkt en dregt ook vandaag. De kwelreiger zit hem op te hielen. Lekkere hapjes in dat schone water.

Prachtig weer gelukkig. Krabbel en Babbel hebben een vakantie klus. Zij recreëren al bikkend aan een ruïne op bikkers eiland. Waarom? . Dat mag Joost weten. Damoun, Mike en ik overleggen over de inrichting van de omgeving van de glijbaan.

Aan het eind van de dag heb je een mooi overzicht over het orchidee veld.

Onze Bart promoot ons werk op fotogenieke wijze in Lifestyle Almere. kwelbeek en wadi waren niet aan zijn aandacht ontsnapt. In de nieuwste editie is het oog van Bart gevallen op het kinder natuur speel paradijs .

Goed gedaan Bart.

Zaterdag

Is de reiger daar , dan is Joop binnen. En andersom. Je hebt ook een overgangsfase als Joop in aantocht is.

Natte dag overigens. Ook voor de vogelbossers. Lap; “ Deze keer hebben we alleen gewerkt aan de vlinderstrook vanwege enkele afzeggingen en slecht weer. Ruud, Greet en Marrie hebben veel braam uit gegraven en de doorkijk vanaf de vlinderstrook naar het insectenhotel vrij gemaakt. Anneke is verder gegaan met knippen van braam en iepenopschot in de buitenbocht. En Hans nog wat overhangende struiken geknipt aan de buitenzijde van het bos.

Duizend knoop was deze keer niet aanwezig. Greet heeft alle braam afgevoerd naar de bladkorf samen met Hans. Elise en Adrie hebben weer voor de koffie gezorgd met heerlijke appeltaart.

De coördinator Martin en Rob waren ook aanwezig. Ook heeft Elise handschoenen en kleine snoeitangen besteld wat nog even duurt voor het binnen is. De foto met de handschoenen die zijn van Anneke, totaal versleten van jaren lang noeste arbeid. 

Hans zal Henk Winter van de gemeente nog bellen om weer te kijken naar de bomen of er één gevaarlijke boom tussen staat die misschien omgezaagd moet worden. Ruud, Anneke en Marrie konden er geen genoeg van krijgen en gingen nog een half uurtje door om het doorzicht naar het insectenhotel klaar te krijgen.”

En hoe zat het ook al weer. Wat is op dit moment het jaargetijde?

 

  1. Anneke Huijzer

    Wat een mooie en bijzondere week was dit weer! Samengevat in een prachtig verslag met goede teksten van Paul en bijzondere foto’s van Arjen! ik geniet elke week van het Weekjournaal! en van onze wijk! Dank!!!

  2. Elise

    Gevonden vogel in de volkstuin is denk ik een houtsnip. Zie ze in de winter regelmatig in het bosje in de Velden, bij de punt kruising dijk/Havendreef.

  3. Ursel

    Ook bij mij in de tuin een houtsnip. Na een uurtje rust heeft hij zijn vlucht vervolgd.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén