www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, Braamsluipers, Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Kwelbeek, Maaierij, Volkstuinencomplex, Wijkwerkochtend, Windbos

Zomer weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 30; 22-27 juli 2019.

 

 

Maandag , 26 graden graden Celcius

Nike zie je uitgebloeide rozen knippen.

Een delicaat klusje dat met volle overgave wordt uitgevoerd. Joop kwelbeekt. Maar wanneer doet hij dat niet?.

De missie van Martin en Lap is de snoei van struiken en  het verwijderen van de overhangende takken langs de dijkkant van het windbos.

Ook het kleine werk schuwt Lap niet. Hij gaat op de knieën om het onkruid van de JdB baan te verwijderen.

De scholen zijn dicht vanwege de vakantie. Kids die thuis blijven markeren op eigen wijze hun territorium .

De stokroos is ook bezig met territorium drift.

Er is een zomer JDB met 9 JdB’ers.

Dinsdag ,30 graden Celsius.

Greet; “Vandaag hebben Johan, Bert, Marlies en ik weer gewerkt bij o.a. het gat van de vogel observatiehut. Met koffie en  koek in de koffiehoek als break.

Volgende week maandag gaan we weer verder. Wij hadden een leuke waarneming: we hoorden  een Boomklever roepen. Die is zeldzaam in onze buurt. (8ste of 9de waarneming ooit)”

Rond het krachtbossie ontwaar je de handtekeningen van Carol en Jos.

Woensdag .38 graden Celsius. Hitterecord.

Terecht dat velen af en toe onder een koude douche gaan staan. Ook dobberen in het Gooimeer is lekker. Simon en anderen vergeten de plantjes niet. Bram en Rob hebben tijdens hun HB watergeef ronde panne met de trekker. Dat is niet voor de eerste keer. De hulp van WW levert in de loop van de dag weer fijn gepruttel. “Morgen maken wij de ronde af”, zegt Rob. ”Die plantjes smachten naar water, wie niet trouwens?”

Yvonne; “Met water geven hebben wij een babywoning gevonden met fruit en al en nu nog water van ons een heerlijk plekje tussendoor, de pappa en mamma waren haar teveel geworden (veel kritiek) ons perk is een schuilhut om tot rust te komen.”

Lap denkt dat het boven koeler is. Hij zit op het dak van onze berging en ziet dat de sedum plantjes op de container het uitermate goed doen.

Het is stil bij het kinder natuur speel paradijs. De oeverlibel laat er zich bewonderen.

Donderdag 39 graden. Een nieuw hitterecord

Al vroeg zijn Thom en Elly bezig met de moestuinhaag, om half 9 staat Joop in het water van de beek en zit Rob op de kubota voor het selectief maaien van gras in de wijk . Het risico van maaien met dit weer is dat je al het groen wegmaait en dat je dagen tegen  een gele mat zit aan te kijken. Dus Rob kijkt met een anti geel filter naar het groene gras . Als hij klaar is geeft hij het maaistokje over aan Ad die het buitengebied verder maait.

Rob gaat samen met Bram de HB’s  verder wateren. WW zorgde immers voor een bijzondere ingreep bij de trekker. Hij maakte zelf nieuwe koolborstels. Die zijn in de handel niet verkrijgbaar. “Hoera, hij doet het weer,” roept Lap verrukt.  Ik pak de bosmaaier en doe de randjes. Bij de gracht geef ik er de brui aan als ik voor de tweede keer de spetters hondenpoep tegen mijn lijf en gezicht voel. Je kunt mij op 100 meter afstand niet alleen horen maar ook ruiken. Dan is het maaien op het grote veld een feest. Mooi onderhouden borders die nog meer opfleuren als de randjes mooi zijn. Ook maaien bij de beek is lekker, hoewel de temperatuur al ver over de 30 graden is.

Mini  lokt met koel helder water. Ook Lap en Martin heeft zij verleidt. Op hun dooie gemak hebben zich van afvalbak naar afvalbak gesleept.

Ons hitte plan is dat wij het hiermee voor gezien  houden”, zegt Martin. De rest van de dag brengen zij door in de schaduw met veel water en een boekje erbij.

Joop wijst op de drukte in het kwelbeekwater. De visjes laten zich goed zien

en smullen van de juffers die maar met een ding bezig zijn. Groeps seks.

“En hebben jullie de lelies gezien?”, vraagt Joop.

Alleen Mike en ik melden zich voor de braamsluiperij. De rest is aan het IJsduiken. “Nou lekker is dat” , zegt Mike. “Hebben Maudy en ik ons uitgesloofd om voor de meute een heerlijke kruisbessen vlaai te maken is er niemand vanwege een klein temperatuur sprongetje. !”.Niet getreurd; M&M en I&P maken de vlaai soldaat en doen de hartelijke groeten aan de sluipers.

Vrijdag .36 graden graden Celcius.

Rob maait in de vroegste uren nog enkele vergeten hoekjes en sluit daarmee de maaidienst van dienst af.

Langs de beek staan ( te ) veel speerdistels .

Kijken of daar morgen iets aan gedaan kan worden. Als al dat zaad zich verspreid dan hebben wij in de kortste  keren een nieuwe monocultuur.

Op het dijkje kun je genieten van de hand tekening van Greet en Hester.

In het vogelbos is het eten en gegeten worden.

Een groepje gemeenteambtenaren komt op het heetst van de dag op visite. Vanuit de schaduw spreken Nina, Martin, Sjoerd en Freek hun waardering uit over het resultaat van acht jaar zelfbeheer.

Kleine jongen, die Rebel!

Zaterdag .31 graden Celcius.

Tijdens de WWO wordt “de plek” opgeruimd,

speerdistels opgeruimd langs de kwelbeek

en worden de  moestuinhaag geknipt

en de borders geschoond.

En wiebelen zorgt voor entertaining.

Een mooi resultaat van de 31 deelnemers in nog steeds een subtropische constellatie. 100 km hier vandaan hoost het. Maar hier valt geen druppel.

  1. Nicolette

    Zo heb je de hitte golf maar weer eens prachtig vastgelegd Paul. Menigeen gelooft het anders niet wat wij verzetten in het heetst van de (strijd) de zomer 2019.
    Bedankt voor al jouw inzet en de pruimen!
    Nicolette

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén