www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Natuur, Projecten verfraaiing, Vogelbos, Windbos, Zagerij

Week journaal zelfbeheer Hoekwierde eo . Week 9. 25 februari tot 3 maart 2019.

Maandag

Het is de warmste 25 februari ooit gemeten. Ik zie de eerste citroenvlinder van het jaar en de narcissen bloeien.

Het kwik nadert de 20 graden Celsius. Echter om 700 uur is het nog frisjes. Zeker als daar Lap door buurtgenoten uit zijn bedje  wordt gezongen.  70 jaren jong is hij vandaag. En wij treffen hem in onderbroek.

Brrrrr”.

Nu ik toch wakker ben, ga ik maar wat doen. Ruimen in Marions vogelbossie, samen met Martin het perkje bij de Kornbrug met zwarte grond ophogen, samen met Johan wat ruimen bij het Krachtbossie. Eerlijk gezegd heb ik vandaag meer praatjes gemaakt dan daadjes. Ik was blij verrast door jullie en niet te vergeten de grote Abraham pop in de voortuin. Het was gezellig en nog bedankt voor jullie aanwezigheid. “Lap spot Wim die de Hoeksteen een voorjaars beurt geeft.

Dinsdag

Warmste 26 februari ooit gemeten. Deze keer vliegt de gehakkelde aurelia voorbij. En zie daar de primula bloeit.

Nanette heeft een bijzonder waarneming in het vogelbos. “ Met nog een paar warme uren te gaan en het laatste beetje Histor voor de finishing touch van de deuren aan de boskant, hoor ik de lente de grond uit stampen. Heerlijk om in de prille natuur mijn huis te verven. De energie in de middag is voelbaar anders dan de ochtenduren. Voetstappen van een onbekende zoekend door ramen van een aantal buren, bewegen door dorre bladeren. Enigszins afgeleid maar met de focus op het laatste beetje verfwerk, verdwijnt de wandelaar, scholier/student achter de boom, waar hij gelijktijdig met de laatste uitgekiende verfstrijken niet meer tevoorschijn lijkt te komen.Nieuwsgierig geworden naar zijn bewegingen vliegt de pot met zijdezachte glans in een onbewaakt moment als een salto door de lucht ondersteboven op de berg zand, als stroop, nu als structuurverf.Ik staak het werk en beweeg me naar de andere kant van de boom, waar ik oog in oog sta met zijn groot geschut genietend in de lentestralen. Ik vraag of hij dat niet thuis kan doen, waarop hij beleefd antwoord dat hij er thuis niet in kan. De lente, ieder zo zijn eigen vliegende start.”

Regien en ik zagen balken voor de vloer van de hut.

 

Woensdag:

Het is de warmste 27 februari ooit gemeten. Vandaag is het de beurt aan het koolwitje. Het hoefblad bloeit massaal.

Tevens is er het eerst bloemetje van het longkruid.

Wat dit is weet ik niet.

Rudy monteert de balken van de vloer van de hut en hij zaagt maar door in het populierenbos. Van Ouwe krijg ik een paar foto’s uit Almere Buiten.

Arjen droomt van dit soort foto”s, wel ziet hij een andere visvanger.

Ik heb een gesprek met Harm Slagter van de gemeente. Hij is met ons van mening dat de massale kap van zieke essen een goede herplant verdient. Hij zal zorgen voor een kwalitatieve vervanging in het windbos en krachtbos. Ook regelt Harm een paard die de te hergebruiken stammen uit het bos zal gaan slepen. Dat zal volgende week donderdag gaan gebeuren.

Er zijn 35 deelnemers aan de buurtbijeenkomst.

Er is waardering voor het jaarverslag. Wij hebben het over de continuïteit van onze inzet. Velen zien het midzomerfeest als een uitgelezen gelegenheid nieuwe buren te informeren en te betrekken. Levien schetst de voortgang van het natuur kinder speel paradijs. 11 mensen geven zich op voor de reanimatie training 1 april aanstaande. Er zijn nog enkele plekken vrij dus ….. Ook dit jaar is er de discussie of er wel/niet een AED aangeschaft dient te worden. Ook passeren er woelratten en ander ongewenst  gespuis. Nav de meest recente inbraak stelt Ton de vraag wie zich onveilig voelt bij ons in de buurt. Niemand reageert. Wij gaan onderzoeken of er een buurtcamera kan komen. Tot slot stelt Willem de vraag of er svp niet harder dan 30km per uur gereden kan worden. Niet knallen over de drempels komt de bedrust ten goede en bevordert het humeur.

Donderdag

Twee professionals van de gemeente laten ons zien hoe je ook kunt zagen.

De leden van de zaagploeg , Regien, Marlies, Nicolette, Jos K, Jos W, Kees, Lap, Lex, Ad, Arjen , Johan , Rudy en ik zitten op de tribune.

Zij aanschouwen de ene truc na de andere. Op de juiste wijze krijgt de ene boom een zetje van een andere. Soms met een pollenexplosie tot gevolg.

Heren , dank voor jullie hulp.

Na een uur zijn de mannen weg en is de ravage groot. Ruimen maar. In de beproefde taakverdeling. Regien, Johan, Kees en Lap voor de afvoer. Arjen, Rudy en Jos voor het zaagwerk en de overigen ruimen en rillen.

Was Jos in de vroege ochtend nog zoekende naar de juiste richting.

Na de demonstratie laat hij zien dat hij het ook kan

en met het uur neemt zijn enthousiasme toe.

De dag wordt afgesloten bij Henny en Kees thuis. Lekkere hapjes en een drankje sluiten het geslaagde zaagseizoen 2018/2019 af. Henny en Kees, hartelijke dank.

Dit seizoen stond volledig in het teken van de essen tak ziekte. Gelaafd en gesterkt zagen Regien en ik de laatste balken voor de vloer van de kijkhut. Zodoende kan morgen de montageploeg verder. Hans zet een nieuw plaatje op Greets vogelhut.

De oude was bezoedeld. Dat bezoedelen gebeurt ook in de hut. Er is een jongere die hier oefent in het schrijven in het vogel logboek van onbenullige aantijgingen. Hij wil zich later vast mengen met het onnadenkende deel van de natie die gif spuien op social media.

Vrijdag

Rudy start de dag met zagen in het windbos. Ton sluit aan.  Rudy maakt er een lange zaagdag van en doet de zaagdag van gister niet dunnetjes maar dik over.

Regien, Mike, Bram en Rob zijn actief bij “de plek. De balken van de vloer worden gemonteerd en een plankier wordt vastgezet. Er wordt een watermonster gesignaleerd.

 

De takken van de gewezen buurt essen gelegen naast het KWAM  zijn weggehaald en ter plaatse gehakseld.

 

Zaterdag

Rudy zaagt zich suf in het windbos.

Mike, Ruud, Lap, Bram en ik gaan verder op “de plek”. Het vastzetten en verankeren van de plankieren vergt veel tijd. Wij zijn weer een stapje toekomstig  plankier verder. De vloer is klaar. Nu kan er gewerkt gaan  worden aan de opbouw.

In Friesland is het eerste kieviet ei gevonden. Arjen vindt ook een ei. Kaduuk.

Hoort dit veertje bij het bedrijfsongeval?

En hij ziet het begin van de bloei van de abrikoos.

Volgende week.

Maandagmiddag is er een rilsessie in het windbos.

Donderdag gaat een trekpaard met de gevelde stammen aan de haal.

Zaterdag is er graafwerk op “de plek” en het plaatsen van de plankieren.

  1. ajbbuijs@zonnet.nl

    Heeft iemand toevallig foto’s van het zagen vd dode essen donderdag 28 februari?
    Zijn toegezonden maar per ongeluk verwijderd.Dank.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén