www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Vogelbos, Vogels, Windbos

EZH journaal van week 46; 13-19 november 2017.

Maandag
Het is weer een drukke dag voor Lappie. Hij leegt eerst alle afvalbakken en ter hoogte van de Laren gaat hij los op het vele zwerfvuil. Dan gaat Lap weer de goot in. Als bewijs van zijn aanwezigheid aldaar laat hij de bekende Lap hoopjes achter. Samen met Johan voert hij tot slot vogelboshout af richting de wadi.

Daar is het plots rilhout geworden. En bij de wadi is Johan plots Hojan. Hojan staat achter een boom als Bram en Lars met kruiwagen, hamer en piketpaaltjes komen aangesneld. “Ik ben Hojan, de gruffalo van het windbos”, zegt hij tegen de kids. Samen met Hojan mogen de twee kinderen de Hojan variant in het bos zichtbaar maken met de piketpaaltjes. Zolang die paaltjes niet gejat worden kun je zelf gaan kijken hoe Hojan de gewijzigde wadiloop gedacht heeft.

Ik spreek met Henk Winter enkele lopende zaken door en wij maken een ronde door het windbos ter bespreking van het zaagprogramma 2017/2018.

Dinsdag
Rob, Thom, Ton en Bram wandelen met vertegenwoordigers van gemeente en VVN door de buurt.

Rob doet verslag; ”Dinsdag 14 november hadden we de gemeente en Veiligverkeer Nederland op bezoek om de verkeersveiligheid in onze wijk te bespreken. Namens de gemeente waren aanwezig Daisy Poot, verkeerskundige, Nico Loopstra, uitvoeringscoördinator en Yvonne van Egermond, wijkregisseur. Alle drie parkeerden zij hun fiets voor Hoekwierde 139. Henk Mulder van Veilig Verkeer Nederland kwam per auto helemaal uit Den Bosch om ons advies te geven.

Namens EZH waren aanwezig Ton Huijzer, Bram Diemer en Thom Boogaard. De Uithoek werd vertegenwoordigd door Kees van Maanen en Rob de Jager. Na een kop koffie werd een rondgang gemaakt langs de vier knelpunten met de kruisingen van fiets- en autoverkeer. Ook liepen we nog naar de ingang van de wijk en bekeken we de situatie op de toegangsweg van onze wijk vanuit de Kimwierde.

Tijdens de rondgang kwamen een aantal mogelijke oplossingen naar voren. Geen schokkende en/of drastische maatregelen, maar wel suggesties die het overwegen waard zijn. Hierbij zaten de gemeente en VVN op één lijn. De volgende stap is dat we nu onderling gaan bespreken welke maatregelen we in uitvoering kunnen nemen. Via de reguliere communicatiekanalen/bijeenkomsten worden jullie hierover verder geïnformeerd. Wordt vervolgd.”

Lap droomde van de hoopjes die hij gisteren wegens tijdgebrek hier en daar heeft laten liggen. Tussen de oppas verplichtingen door weet hij vandaag de hoopjes op te vegen en af te voeren.

Woensdag
Onze kraanmachinist Jan is in zijn nopjes. Hij ziet dat de door hem afgeschraapte grond ter hoogte van de toekomstige wadi door de gemeente is afgevoerd. Dank aan de mannen die bezig zijn met het bouwrijp maken van de Laren.

Donderdag
Lap schoont de stammen aan de voorkant van de vlinderstrook Vogelbos als warming up. Dan flyert hij het talud van de gracht tussen de kamperfoelieboog en de kwelbeek.  “Nu is onze maaibeurt afgesloten.”, zucht hij. Tot slot schoffelt Lap de straatgoten aan beide zijden van de entree van de wijk en voert de hoopjes af. Hij ziet Ruud de bladeren van het grasveld en het fietspad blazen.

Ook de NMFF ( natuur en milieu federatie flevoland) steunt de realisatie van de wadi; “Wij danken u voor de aanvraag van EZH bij ons NMFF-Fonds Verbraaken. U heeft een bijdrage gevraagd voor: het graven van een Wadi (250 meter lang, en 40 tot 100 cm diep) , zodat de natuur in de wijk Hoekwierde wordt verrijkt met een biotoop geschikt voor planten, dieren en insecten. Het bestuur honoreert uw verzoek met een bijdrage van maximaal € 500,- als bijdrage in de kosten conform het door u ingediende aanvraagformulier bij het NMFF-Fonds Verbraaken (dd. 19-09-2016).”

Vrijdag
Voor het eerst deze week heldere luchten. Heerlijk. Arjen ziet een bolletje pluis is de bomen.

“Wat is dat nu?”, vraagt hij zich af. Maar dan draait het bolletje zich om en ziet hij de spreeuw met fraai winterkleed.

Greet kan vertellen of je kunt zien of het een mannetje of vrouwtje is.

Het kikker perspectief levert aardige beelden. Gevallen blaadjes krijgen een andere dimensie. Wie weet waar dit is?

Zaterdag
Arjen gaat al jaren niet meer naar de Sinterklaas intocht. Toch kriebelt het een beetje en kijkt hij over het randje van de dijk of hij de stoomboot ziet.

Neen die vaart net op dat moment de havenkom binnen en Sint verdwijnt in de mensenmassa aldaar. Arjen ziet het goud van de beuk oplichten.

Overal in het bos zie je kleine boompjes shinen.

Het resultaat van onze inspanningen in de voorbije 10 jaar. Het gaat langzaam, maar met een beetje mazzel maken wij het nog mee dat die boompjes groot zijn en er het begin is van de “Indian summer”.

Toepasselijk maakt Arjen ook  een kikkerperspectief vanuit de toekomstige wadi.

En als Sint in de havenkom nat wordt, wordt Arjen dat in de wadi. “hoor de wind waait door de bomen’.

Volgende week donderdag is het zaagdag. Met oa werk in het wadi tracé.

Volgende week zaterdag is het de WWO van november. Met werk aan de borders (o.a. veel rozen terug snoeien), beek (al het gemaaide gras wegharken) en nabij de wadi (ook daar ligt fout gras). Het foute gras kan toegevoegd worden aan de hopen riet. De gemeente zal na de WWO de hopen oppruimen. De soep gaat verzorgd worden door Elise en Rob. Zet maar vast in je agenda. Tot volgende week.

BewarenBewaren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén