www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Paddenstoelen, Vogels, Windbos

EZH journaal van week 43; 23-29 oktober.

 

 

Maandag

Lap leegt alle afvalbakken. Dat levert een grote hoeveelheid deze keer. In de middag gaat Lap op de knieën achter de mollen aan. Ze zitten onder de bestrating en zorgen voor kleine verzakkingen. Je ziet hem bij de Kornbrug en even later pakt hij alle scheve tegels van kamperfoelieboog tot Hoekbrug aan. “de konijnen staan bekend om hun reproductie en graaf kwaliteiten, maar die mollen kunnen er ook wat van”, moppert hij.

Ik mis mijn maatje zo”, zegt Johan. “Wat is er dan met Ad”, vraag ik. “Geblesseerd. Met z’n tweeën is het rillen leuker”. Dit korte gesprekje is de kiem voor een heerlijke rilmiddag . het is prachtig weer. Wij verleggen een ril opdat er meer ruimte ontstaat voor de wadi. Tim en Bram rillen op hun manier mee . Op zoek naar pissebedden en” lieve beestjes”. Zij vinden een leeuw en willen ineens het bos in. Daar zit een Gruffalo achter een boom. Het blijkt Hojan, die grote lieve knuffel Gruffalo. de besjes zijn nu echt op hun retour.

Van het werk van de gemeente maaier snap ik niet veel. Hier een stukje maaien en daar niet. De logica ontgaat mij.

Dinsdag

Hojan  is ook vandaag bezig met het betere wadi rilwerk. Even rusten in de hut en genieten van de gevleugelde vrienden is zijn deel.

Woensdag

Het waterschap maait het dijktalud naast de orchideeën weide. Logische logica van deze maaier.

Donderdag

Kale boel als de HB opruimploeg is geweest.  WW en Lap snellen met een trap voor het trekkertje uit om alle HB’s uit de armaturen te lillen. De volgploeg van Rob en Bram stapelen alles in de kar

en de inhoud van de HB’s verdwijnt tot slot in de korf.

In nog geen twee uur is de klus geklaard. Aan 25 weken kleur en fleur is een einde gekomen.

Het is nu echt herfst.

Lap gaat na de HB actie alle opschot verwijderen dat langs de gracht staat tussen de kornbrug en de steiger en daarmee krijgt de bladkorf nog een tractatie.

Hojan, de grote gelukkige  riller rilt weer menig takje .

20 kwelbekers zijn te gast bij gastvrouw Susan en hebben een gezellige kwelbeekavond. Dit is de informele afsluiting van het kwelbeek seizoen 2017. In de onderhoudende film van Martin , samengesteld uit de mooie foto’s van Arjen, zien wij de kwelbeek in alle seizoenen en het werk door het jaar heen. Het verspreiden van zand, het planten en zaaien, het realiseren van de poezieroute en het verwijderen van een deel van de rietopslag. Hilariteit nav het snedige commentaar van Johan.

Na de film staan wij stil bij de ervaringen van de verschillende monitorgroepen. Twee groepen hebben zich met de flora bezig gehouden. Meer dan 120 soorten zijn geconstateerd. Greet verhaalt het resultaat van de vogel- , vlinder- en insekten waarnemingen. Ook de voortgang van de wadi passeert de revue. Een drankje en een lekker hapje ( heerlijke salades van Maudy en Ine) vormen een blijk van waardering voor de grote inzet in 2017. Op naar het volgende kwelbeek jaar.

 

Vrijdag

Mijn buurman verhaalt; “Beste buren, tijdens de afwezigheid van mijn buren is er bij de buren vannacht een poging tot inbraak geweest. Ik ontdekte het vanochtend toen ik de plasticcontainer aan de weg zette. Het tuig heeft het keukenraampje aan de straatkant waarschijnlijk met een breekijzer geforceerd. Gelukkig geen glasschade maar alleen braaksporen op het kozijn en zijn de raamkruk  en het veiligheidsslot geforceerd. De politie heeft het zo goed en zo kwaad weer ‘hersteld’ zodat het raam weer dicht kan. Ik ga straks even kijken of er met een balkje wat extra beveiliging aan te brengen is. Het lijkt erop dat de boeven gestoord zijn want ze zijn niet binnen geweest, waarschijnlijk door het alarmsysteem. Wel lagen een aantal voorraadpotten van de vensterbank in de voortuin. Volgens de politie is het op het ogenblik weer behoorlijk raak met inbraken. Dus wees alert, en zeg het voort.”

 

Zaterdag

Elly schoffelt de haag en de borders bij de Hoekbrug en Thom bestraat opnieuw onder de banken op de steiger .

Arjen zit op het bankje onder aan de dijk.

Het is stilte voor de storm. Hij denkt over wat hij gezien heeft. Heb ik nu gedronken of niet. Ik zag niet een maar twee spechten.

En niet een maar twee tillen.

En door al die paddenstoelen zie je de bomen niet in het bos.

Arjen kijkt omhoog. ja , ik ben echt wakker.

Ik wacht op klaas vaak. vannacht gaan wij over naar de wintertijd.

 

Volgende week dinsdag start bij de schemer de jaarlijkse lichtjestocht. Vele leuke attracties op de route. Dus wandel die route. Dat geeft een andere, verlichte , kijk op  buurt en bos.

Volgende week donderdag is het de eerste zaagdag van het nieuwe zaagseizoen. Op het programma staan oa de velling en het ruimen van de twee dode eiken langs de kwelbeek.

Volgende week zaterdag is het de WWO en voor de liefhebbers is dat tevens onze bijdrage aan de nationale natuurwerkdag ,met veel en leuk werk aan de kwellbeek en de kwelwadi. Zie ook www.natuurwerkdag.nl Er heeft zich nog niemand gemeld voor het verzorgen van de soep. Wie ????

 

 

  1. Ursel Kriekjes

    Ik wil me graag aanmelden voor de ‘kerstTrees’ maar kan hier op de site geen link vinden.
    En aangezien ik de achternaam van Trees nog niet weet ( excuses daarvoor Trees!) kan ik me ook niet persoonlijk bij haar aanmelden.
    Mag het daarom op deze manier ? Dank alvast!
    Ursel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén