www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Kwelbeek, Maaierij, Natuur, Nieuwbouw, Vogelbos

EZH journaal van week 36; 4-9 september 2017.

Maandag

Mooie dag. Joop gaat verder met zijn missie van het verwijderen van waterplanten. Hij ziet nog een fraaie libel.

Jos en ik brengen de gevulde gele zakken naar de stort. Maar dat alles valt in het niet bij de prestatie van de maaiploeg. De maaiploeg van dienst rukt uit. 50% van het viertal is geblesseerd. Op Rob en Lap rust een zware taak op de schouders. Na enkele uren bosmaaien staat Rob puffend een zwetend uit te rusten. ‘Tja het valt niet mee maar nu denk ik toch alle obstakels gezien te hebben’, zegt hij. Die andere krasse knar zit op de maaimachine en gaat gestaag door. Op het verre buitengebied na maait hij alles. Om 17.30 uur staat  ook hij uit te hijgen. En het zal Lap niet zijn om nog een uurtje door te gaan. “Nog even alles schoonblazen”, zegt hij en daar gaat ie.  Door het hoge gras ligt er veel gras op straat. Wat een ijver en doorzettingsvermogen. Petje af Lap!

Dinsdag

Rob maait het verre buitengebied in de Velden. Daarna maakt hij nieuwe sproeidoppen in de fontein van het KWAM die onverlaten er af hebben gehaald.

Arjen staat op de dijk en ziet een paar botters. Gelijk denkt hij aan dat liedje;

“Opa, kijk ik vond op zolder
‘n Foto van een ouwe boot
Is dat nog van voor de polder
Van die oude vissersvloot”

In zijn ronde gaat zijn speciale aandacht uit naar de vormen rijkdom in de buurt.

De jeu de b’ers spelen tot je geen bal meer ziet.

Woensdag

Thom en Rob zorgen voor het wateren der HB’s. Joop is de gehele dag bezig met zijn boulevard. Ruud punt de hagen bij en Rob bosmaait nog een vergeten hoekje.

Het verwijderen van waterplanten heeft zin gehad, de kattenstaart is uitgebloeid maar de  ijsvogel is weer terug, ”zegt Joop trots.

Linda en ik hebben in Corrosia een gesprek met Olaf en wethouder Tjeerd Herrema. Na het aankaarten van  onze  zorgen over de ontwikkelingen in de Wierden, de Laren en de Windbosflat geeft de wethouder aan dat deze week in het college van burgemeester en wethouders de Wierden wijkpeiling is besproken. Die peiling laat veel negatieve trends zien. In het college is afgesproken  dat er anders gehandeld moet gaan worden met de woning toewijzing. “Wijzigingen in de woontoewijzing is noodzakelijk”, volgens de wethouder. “Dat hebben wij eerder gehoord”, zeggen wij. “Waarom gaat het nu wel gebeuren”?. Tjeerd geeft aan dat het wel “moet” en dat er al een aantal gesprekken met de corporaties hebben plaats gevonden. Iedereen is doordrongen dat de toewijzing nu anders moet. Voorts “moet” het % huurwoningen in de Wierden worden terug gebracht. “De crisis was de oorzaak dat het verkopen van woningen niet van de grond is gekomen”, zegt de wethouder. “En actieve buurtbewoners mogen niet in de steek worden gelaten”, vervolgt hij. Wij maken de afspraak dat er een gesprek komt met Herrema, de corporatiedirecteuren en  actieve buurtvrijwilligers. Ook is Linda gastvrouw voor Herrema. Hij komt een avond op bezoek en zal een nacht in de Wierden blijven slapen. Zowel de kustzone en daarmee de Windbosflat als de wijkpeiling komen in okt/nov in de raad. Wij zijn door Herrema uitgenodigd om dan in te spreken opdat de raadsleden van ons zelf horen wat wij vinden van de huidige situatie en het handelen van de gemeente tot nu toe. “Het verhaal van Wierdenaren moet gehoord worden”, sluit de wethouder het gesprek af.

Donderdag

Lap maait het gehele gracht talud. Zwaar werk omdat het gras zo hoog staat. Hierna niks uitpuffen maar alle afvalbakken legen.

Focus van de braamsluiperij is de Dunlophaag en het kwelbeekriet. Het riet is prachtig.

Maar als je er niets aan doet staat het overal en wordt het een puinhoop. De club van de avond bestaat uit Marrie, Regien, Yvonne, Marlies, Corrine, Greet en Hester. De mannelijke vertegenwoordigers zijn Henk en Ruud. Al snel wordt er bij het riet seizen door Marrie en Ruud gezweet en gemopperd over die verdomde haagwinde. “die rot natuur”, zegt Ruud. Rietstengel na rietstengel legt het loodje. En dan volgt het naar boven halen en het afvoeren naar de hoop. Het resultaat geeft voldoening.

Na afloop bij kaarslicht evaluatie van de avond en de vraag hoe wij een aantal “buurtjes” van de Wierden en de Laren kunnen bewegen hun eigen troep te laten opruimen. “Wat kunnen wij  daar aan doen?” , is de vraag.  Zo een zwaar maatschappelijk thema is met humor te verluchtigen ook als Johan er niet bij is.

Vrijdag

Regen en nog eens regen. Naaktslakken overal.

Zaterdag

De vogelbossers zijn aan het werk. Lap; ’Tijdens het vogelbos werk was het eerste uur slecht weer maar Ruud en Marrie begonnen toch met zeisen van de vlinderstrook.

Johan en Hans hebben de stammen uit de kuil verplaatst om later te vullen met de aarde van de Jeu de Boulesbaan. Anneke heeft hier en daar braamtakken weggeknipt en de bocht aan de buitenkant van het bos gesnoeid ook voor de veiligheid voor het verkeer.

Deze keer was het niet nodig voor het weghalen van de duizendknoop. Tijdens het vogelboswerk is Hans met Paul mee geweest naar Jonk voor bestelling materiaal t.b.v. de JDB verbreding. Elise en Rob hebben voor de koffie gezorgd met lekkere kokoskoeken. Johan deed een armmoedige imitatie van een zwaffelaar! “

Johan stuurt een berichtje uit Lelystad; “ Vandaag was ik met Regien op de vrijwilligersdag in Natuurpark Lelystad. We kunnen het niet laten om jullie te laten zien hoe lekker we daar hebben gegeten.

Verder was het allemaal goed geregeld en ook het weer zat mee. De enige bui viel toen we binnen in de beheerschuur naar het welkomstwoord zaten te luisteren. Daarna klaarde het op tijdens het buitenprogramma en brak zelfs de zon door. Het viel alleen op dat we eigenlijk de enige vrijwilligers uit de Hoekwierde bleken te zijn. Ook kwamen we nog familie van de zwaf tegen”

Die zwaf is een schuchter wezen. Vooral ‘s nachts actief. “Wellicht hebben wij hem als bijvangst”,  zegt Greet . Zij heeft een nachtbeessie spektakel langs de kwelbeek georganiseerd. 5 lakens, 5 lampen vormen de sprookjesachtige verleiding voor de gevleugelde nachtdieren.

Na twee dagen regen komen zij massaal te voorschijn. Tijdens de parade langs de vangplekken duizelen de niet ingewijden van de meest exotische namen van tijgers, uilen, moeders en spanners.

Als de volle maan tevoorschijn komt stopt het spektakel. ‘Daar kunnen wij niet tegen op concurreren’, zegt Greet. ‘En de zwaf? “vragen wij gretig. “Neen , wel een bijzondere vlieg en een hoornaar als bijvangst maar geen zwaf.” Maar dat mocht de pret niet drukken. Het was een geslaagde avond.

En Arjen sluit het journaal af met een ode aan de spin op spinnen dag

en aan zijn lieveling.

Tot volgende week.

BewarenBewaren

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén