www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, Braamsluipers, Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Kwelbeek, Maaierij, Natuur, Speeldriehoek, Vogelbos, Volkstuinencomplex, Windbos

EZH journaal van week 20. 15 tot 21 mei.

Maandag
Arjen moet normaal gesproken vroeg op. Nu is hij nog vroeger wakker dan gewoon. Hij besluit bij het krieken van de dag de kwelbeek te bezoeken. De beek is in nevelen gehuld.

-Klik op de foto’s voor een grotere afbeelding.-

De maaiploeg van dienst heeft vorige week een scheve schaats gemaaid. En is vergeten te maaien van 1-20. Dat is bij het huidige weerbeeld goed te zien. De maaibaas springt in de bres en maait dit gedeelte alsnog.

Lap borstelt een paar uur, bij de speeldriehoek zijn er twee lieftallige assistentes.

De scheve paal wordt  tijdelijk gerepareerd. Een nieuwe paal is in bestelling.

Dinsdag
Rob en ik planten een nieuwe struik in de bosborder. Waaauw, wat staan de akeleien er hier geweldig bij.

“Heb je dat messcherpe randje gezien, Rob?” Hans H. is er als de kippen bij om water te geven. Wim schoont de hoeksteen. Als de jdb’ers ketsen en kletsen en de volleyballers op hun wijze tegen een balletje slaan zit ik in de Aquamarijn.

Gemeente (Olaf en ?) en de corporaties (Ellen en Bob) presenteren een klein!! groepje (10) bewoners de resultaten van de laatste wijkpeiling in de Wierden. De score van dit voorjaar wordt vergeleken met die van 2013. Een aantal parameters is gelijk gebleven,  op 1 parameter (betrokkenheid bij de buurt) is een verbetering te zien. Een groot aantal aspecten laat een achteruitgang zien. Overlast van buren en overlast door honden vormen de top twee. Een oplossing lijkt niet in beeld. Ik ervaar een herhaling van de discussies zoals die de voorbije jaren regelmatig hebben plaatsgevonden. Gemeente en corporaties zitten in mijn ogen gevangen in hun eigen systeem. Overlast is binnen hun denk kaders niet of nauwelijks effectief aan te pakken. Waar is de durf gebleven om handelend op te treden naar huurders die zich niet aan de regels houden. De positief en actief ingestelde buurtbewoners raken steeds meer gefrustreerd en in een isolement. Er wordt weer een zoveelste werkgroepje geformeerd om te onderzoeken en te adviseren. Om moedeloos van te worden als zo duidelijk is waar de schoen wringt. Verkeerde toewijzing van woningen en onvoldoende begeleiding en handhaving.

Bij de jdb’ers is het druk en is er een exotisch bezoek. Een Chinese handelsdelegatie doet de baan aan en denkt dat hier een variant van het hun zo bekende ping-pong spelletje wordt gespeeld. Johan, onze tolk verneemt de vraag; “ik dulf het haast nie te vlagen, mag ik ook ploberen?”. En even later wordt met de vlakke hand de kogels heen en weer gespeeld.

Arjen vind de eerste orchidee met een “kleurtje”. Wij vragen ons af of dit een brede orchis is.

De orchidee deskundige van Almere geeft aan van niet. “Ik ga er van uit dat het toch (gevlekte) rietorchis betreft, een aantal vlekken lijken cirkelvormige kleuring te vertonen. Ook het honingmerk en de kleur komt meer overeen met die van de rietorchis. Een DNA test kan wat meer informatie geven, maar die wordt niet zomaar gedaan.”

Woensdag
Een lange stoet van 40 wandelaars trekt door windbos, kwelbeek en verder. Ik herken Regien, zij heeft mede de tocht van haar wandelclub door onze pracht buurt georganiseerd. Zo mooi kan het zo dicht bij huis zijn! “Velen zullen nog een keer terug komen”, zegt Regien. Langs de kwelbeek is het ooh en aaah. De gele lissen bloeien nu massaal.

Lappie, Rob en Thom zorgen op de eerste zomerse dag van het jaar voor de eerste echte HB watergeefronde van het nieuwe seizoen.

Op verzoek van enkele buren zorgt Lappie, tegen betaling, voor twee extra HB’s.

Timmetje en ik zitten op de bb te genieten van een explosie aan juffers en libellen. De aalscholver en de reiger genieten ook. Wij zien hoe die twee systematisch de beek geheel leeg vissen.

Donderdag
Ons kraampje is voor ons en velen een bron van plezier. Leuke gesprekjes en gezond en onbespoten voedsel uit eigen buurt.”Kan dat in Almere? “. Twintig jaar beaamde ik trots,” Ja, dat kan in Almere”. Maar nu is in een maand tijd het geldkistje door een of enkele “sneue” figuren gekraakt. Wij weten het even niet meer. Gaan wij door? Moeten wij elke avond de spullen naar binnen halen? Hebben wij dat er voor over? Wij weten het nog niet.

Met een beetje motregen en hoge temperaturen hoor je het buiten groeien. Dus ook het  gras knalt de grond uit. Jos en ik (bos) maaien in de middag het  “binnen’ gebied.

Braamsluipers zijn bezig op twee fronten. De kwelbeek krijgt bollen en acer en wilg aandacht van Hester, Anita, Regien, Ruud en Mike. Het planten van bolletjes gaat gepaard met het uit de grond trekken van al die kleine boompjes. Vooral de kleine acertjes zie je overal.

Levien, Simon, Lap  en later Ruud en Tim en ik bouwen een “staircase to heaven”.

Wat al lang in de pijplijn zat heeft nu een acute aanleiding om te realiseren. 4 prachtige treden in het talud van de dijk aan de gooimeerzijde is het gevolg. De prestatie aan de dijk wordt met grote waardering gevolgd door de leden van de bierproeverij op het bankje van Chris. Dus niet alleen Chris gaat gebruik maken van de nieuwe voorziening. De leden van de proeverij vraagt of het mogelijk is een abri boven de bank te bouwen. Inclusief een schemerlamp. Ook voor genot bij druilerige avonden!

Tijdens de afterparty hebben wij het over de geldkistje vandaal. Een hoog gehalte aan Jan Terlouw mijmeringen volgen. Een vroegere assistent van de melkboer herinnert zich dat alle mensen die niet thuis waren hun geld buiten had liggen op een schoteltje etc. De acer trekkers vragen zich af of wij vanavond de natuur compensatie van de kaalslag rond de A6 en het floriade terrein nu om zeep hebben geholpen. Afijn, het was gezellige afsluiting van de dag.

Vrijdag
Maaibaas Bram schiet deze week voor de tweede keer te hulp. Hij pakt de KUBOTA en maait het buitengebied. De gemankeerde maaiploeg van dienst is hem uiterst dankbaar. Geïnspireerd door de acer trekkers gisteravond kruipt Lap het dak weer eens op. Hij weet dat daar nog een “paar” acers staan. Bij het volgende wijkoverleg zal hij met het voorstel komen het sedum dak te vervangen door een acer dak. In het vogelbos trekt Lap aan iets anders. Hij trekt knokige Japanners uit de grond.

In het windbos zijn ander destroyers actief. De rupsjes dalen af naar de zwammen.

Zaterdag
Chris maakt voor het eerst gebruik van zijn nieuwe trap en ziet dat het goed is; Ik heb jullie “werk” samen met Marianne en Levien bekeken. Het ziet er keurig uit. Kan nu een stukje makkelijker naar het bankje komen. Nu nog wat gras op de treden en het is een mooie natuurtrap. Bij deze mijn dank voor een ieder die hebben meegeholpen dit te realiseren. Ik en anderen zullen er dankbaar gebruik van maken.”

Volgende week zaterdag  is er veel werk tijdens de WWO van mei. Werk in bos, beek, volkstuin en borders. Nadere info zal ik opnemen in de persoonlijke uitnodiging. Oh ja, de soep is al geregeld.

Ook deze week heeft Arjen weer veel beessies en blommetjes gevangen.

Eerst de beessies.Het gesmak, gezoem en gepiep is niet van de lucht!

En de blommetjes. En de knoppen, de belofte wat gaat komen. Wat weet die vent die mooi vast te leggen. De eerste rozen, de eerste margrieten, de eerst meidoorn etc. Geniet ervan, zo lang het kan!

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén