www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Materiaal en materieel, Natuur, Planten, Vogels, Windbos

EZH journaal van week 11. 13-19 maart.

Maandag
Kunnen wij wat doen aan de loslopende honden die dwars door de jonge aanplant bij de kwelbeek scharrelen?”, vraagt een buurvrouw. “Tja, wij zijn niet zo van de afzettingen en bordjes”, zeg ik. “Systematisch wijzen naar de hondenkaart”. Zie: //haven.almere.nl/nc/hondenkaart-almere-haven/

Dank Yvonne E. voor de link. Onze gehele buurt kent een aanlijnplicht voor honden en wat ons betreft een poep-opruimverantwoordelijkheid. Blijf hondenbezitters daar maar structureel op aanspreken. Er zijn twee plekken aangegeven waar honden niet mogen komen. Het grote veld en de bosstrook tegenover 1-5. Dat laatste lijkt mij discutabel.

Joop is bezig met een ander lastig fenomeen. Hij probeert het fietspad af te sluiten voor autoverkeer. “Het is van de zotte, hoe hard de auto’s over het fietspad razen!”.
Lappie en Johan kruien het laatste deel van de hoop zand aan de noordkant van de kwelbeek op. Brammetje en ik ruimen het laatste zand op aan de zuidkant van de kwelbeek. Ook planten wij plantjes bij kwelbeek en twee speciale “Yvonne” rododendrons op het grote veld.

Rob de J. maakt een praatje met iemand. Rob;
Bij de Kornbrug was vandaag iemand druk in de weer met het snoeien van de rozen en het schoffelen van beide perkjes. Dat was al eerder opgevallen. Soms was alles op mysterieuze wijze opeens weer keurig aan de kant. Welke vrijwilliger was hier toch aan de slag gegaan?

Ik liep er naar toe met mijn fototoestel en maakte een praatje. Het was inmiddels al redelijk warm en hij had “het zweet op de kop” vanwege het intensieve schoffelwerk. Hij wilde absoluut niet op de foto en hij wil graag een anonieme werker blijven.

Dat willen we natuurlijk respecteren. Wel vond hij het goed dat ik een foto nam van zijn volle oranje afvalzak en de hark. Door de lage zon kregen we een prachtige schaduw van ons beiden op de foto te zien. Een mooi compromis toch?”.

Dinsdag
Anton knipt “zijn” rozen. WW, Rob en Bram, de sleutelclub, maken de motorheggenschaar weer tip top. Twee moeilijk bereikbare onderdelen zijn vervangen. Hij is weer als nieuw. Mannen bedankt! Rob vh S. en ik ruimen, op een zak na, alle zakken met buurt tuinafval op.

Woensdag
Het vogel-ochtendconcert heeft al een behoorlijk volume. De merel zorgt voor een stevig aandeel.

Prachtig lenteweer. Grote drukte op het stembureau. Dat belooft wat.

In het bos gloort het eerste groen.

Ik plant een fysieke barrière aan het begin van de kwelbeek. Dit ter bescherming van de jonge aanplant voor wandelaars die hun al dan niet aangelijnde hond uitlaten .

Het lijkt mij nu wel duidelijk voor een ieder wat de bedoeling is, er is aan weerzijden van de kwelbeek een pad, niet meer.
Lap loopt voorbij met zijn afvalkarretje. “Het is opvallend hoe snel drie bakken vollopen. Ze zitten voor het grootste deel vol met boterhammen van schoolgaande jeugd. Zonde hè?”

Lap loopt vervolgens voorbij met een groot stootijzer op zijn nek. “Wat ga je daarmee doen?, vraag ik.” Ik ga proberen een populier in het vogelbos op te richten.” Later hoor ik een juichkreet uit het bos komen. Ga ik kijken omdat ik denk dat Lap als een reus de boom weer rechtop heeft gekregen. Maar neen hoor, dat ding ligt nog platter dan plat.

Donderdag
Weer zo’n prachtige lentedag. Vlinders en hommels vliegen voorbij. Greet hoort de tjiftjaf al meer dan een week. Het felle geel van speenkruid en dotterbloem is te bewonderen bij de kwelbeek.

Hoera, de korven zijn er weer. Thom ruimt de laatste zak op.

Vrijdag
Greet;” Ben vanmorgen gestart met de broedvogelinventarisatie. Binnen 1 minuut 2 baltsende IJsvogels over m’n hoofd, bleven maar achter elkaar aanvliegen in de driehoek kwelbeek/gracht.”.

Trees en Susan snoeien de bomen in de boomgaard.

Joop schoffelt en ontdekt dat buren de tuin renoveren. Het daar vrijkomende vlonderhout is prima geschikt voor hergebruik. Een nieuw b.b.-dek is prioriteit nummer één.

En wat doet Lap vandaag?  Voor hem is het de buurt-molshopen-vlak-dag. Het maaiseizoen nadert en het is zonde als die nieuwe machine door al die hopen moet gaan bulldozeren. Dus Lap gaat met de schop het gevecht met al die hopen aan.

Goed nieuws op het financiële vlak. Deze week ontvingen wij een privédonatie van € 500,00 en Landschapsbeheer steunt de realisatie van de vlinder- en bijenstrook met € 250,00. Huur van een frees en het aankopen van een goed zaadmengsel is nu geen probleem meer.

Zaterdag
Ze staan er weer in het windbos. De bosanemonen.

In de hut mis ik het journaal. Weet iemand daar iets van?

Volgende week is het de WWO van 25 maart.
Er is nog geen soepbereider(ster) maar wel veel werk. De groene borders uitmaaien (waaronder de hoeksteen) en opruimen. Alle kleine onkruidjes uit de borders halen. Het knippen van de braam langs de volkstuinenbosrand, het maken van Marlies vogelkijkbankje, het verplaatsen van afvalbakken, voorbereiden van het zaaibed bij de kwelbeek, wilgenstaken vervangen bij de kwelbeek, etc.

En hierbij alle overige lentebodes van Arjen.

 

 1. Josée van der Sluis

  Ik wil wel soep maken zaterdag.

 2. chris sijtzel

  loslopende katten zijn ook zeer irritant. Ze schijten altijd bij een ander in de tuin. Is er ook een kattenkaart?

 3. Yvonne Eeken

  Wat staan de hortensia’s en de rododendrons er prachtig bij, nu maar raden welke kleuren het gaan worden, maar mooi wordt het!!!!!!

  Een blije Yvonne.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén