www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Kwelbeek, Maaierij, Natuur, Volkstuinencomplex

EZH journaal van week 39; 26 september- 2 oktober.

Maandag

Elise en Rob hebben een bijzondere waarneming; ”Volgens de ANWB vogelgids bestaan er bij ons vogels zoals de boomklever, boomkruiper, boomleeuwerik, boompieper, boomvalk en de boomzwaluw. Recht tegenover ons huis aan de Grachtengordel wordt sinds twee jaar een nieuwe soort waargenomen. De boomreiger die elke avond hier zijn/haar plekje zoekt om daar te slapen. Overdag ook aantrekkelijk om te vissen op stekelbaarsjes en kleine voorntjes.”

boomreiger

 

Eva en Guido zijn verhuist. Zij schenken de EZH gereedschap waar zij in hun nieuwe woonsituatie niets meer aan hebben. Eva en Guido, dank en tot over een jaar in jullie rol als EZH kwartiermakers in de Laren.

img_8776schenking

Joop is bezig op de boulevard,  Johan ruimt hopen riet op en laat een groep wandelaars de wonderen van de kwelbeek zien.  En Lap schoffelt weer diverse straatgoten waar de borstelmachine niet bij komt.

wp_20160926_14_41_51_pro-1

wp_20160926_14_42_15_pro-1

 

Dinsdag

Joop is bezig op de boulevard.

wp_20160927_19_21_43_pro-1

WW verzorgt in zijn uppie de HB’s . Voor het eerst dit seizoen is morgen niemand in de gelegenheid.

wp_20160927_14_20_53_pro

De gele zakken worden opgeruimd door Regien en Rob.  

Het is de  laatste avond van dit Jeu de Boules seizoen.  Henk, Ronald, Jos, Christel, Regien en Yvonne als grensrechter zijn van de partij.

wp_20160927_19_25_41_pro

Woensdag

Ad en Jos maaien met resp. kubota en handmaaier en bosmaaier. Ad zorgt dat het lange gras een kopje kleiner gemaakt wordt. En Jos maait het gehele talud langs de gracht. Aldaar een woordje visserslatijn.

wp_20160928_09_34_53_pro-1

Bij de kwelbeek is Jan vanaf 700 uur bezig met het polijsten van het profiel aan de oostkant. Hier laat hij het resultaat van de ochtend zien.

img_8777dit-heb-ik-gemaakt

Gestaag komt het pad steeds duidelijker in beeld. Vandaag is het de laatste kraandag. Alles wat er na vandaag nog moet gebeuren zal met schep en kruiwagen plaats vinden. Thom, Joop en ik zijn de gehele dag bezig met de weg over de kwelbeek.

img_8778joop-en-thom

Balken monteren en de bruggenhoofden mooi maken. Het is prachtig najaar weer en het is een feest om te klussen voor de kwelbeek. Ook Tim komt even helpen. Hij maakt voor het eerst van zijn leven kennis met bout en moer.

img_8780tim-met-bout-en-moer

Lap ruimt groenafval op van de straatgoten en leegt alle afvalbakken. En Lap doet  melding  bij de gemeente van een afgebroken paaltje en twee scheve betonnen paaltjes.

 

Donderdag

Greet, Regien, Joop,  Johan , Jan, Lap en ik zijn de 6 kwelbekers van vandaag. Lap heeft geïnvesteerd in laplaarsen

img_8783lap-laarsen

en ziet af van die wankele balken.

img_8792epke-en-sanne

Het thema van vanochtend is oude mannen kwalen. Daar zijn de mannen naar op zoek en die moeten van alle kanten bezien worden.

img_8784over-oude-mannen-kwalen

Halverwege de dag gaat het laatste draadeind het hout in.

img_8793de-laatste

Een mijlpaal van de weg over de kwelbeek is bereikt. Het skelet is gereed. Nu de planken nog. Dat is wel een dingetje want daar is geen geld voor. Wij wachten nu op Thom Poes met een list. De onderwater passage is wel geregeld. Mini mag en kan hier niet dobberen. Joop als gespierde spijker neemt voor de gelegenheid de honneurs waar.

Regien, Greet en Jan werken  de hele ochtend aan de weg richting de weg over de kwelbeek.

img_8787greetregien-en-jan

Die weg ziet er meer dan uitnodigend uit. Een varenhoekje is door Regien ingeplant.

img_8788varenhoekje

Een deze dagen zal het graszaad uitgestrooid worden. Vitrage is het tweede thema tijdens de dag. Ine zit in de vak jury.Na creatief met kurk en creatief met azobe is het nu aan de beurt om creatief met vitrage te zijn. Johan schrijdt over de steiger in vitrage vermomd als Mata Hari!.

In de middag gaat het regenen . Maar Joop, Lap, Johan en ik doen net of de zon nog schijnt. Onder het motto, “dat paaltje moet ook kunnen” wordt eerst de grenspaal voor het kwelbeek gebied maar voor het blotevoeten pad in het bijzonder geplaatst.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ter ondersteuning van het blote voetenpad worden twee palen  ter hoogte van het fietspad ingegraven. Aldaar gaan ook twee palen de grond in voor een bankje en er wordt gestart met de voorbereiding van een tweede bankje langs de boulevard.

dscn1541

In de avond is er een grote groep braamsluipers actief in de wijk en langs de kwelbeek.

wp_20160929_19_03_56_pro

Vooral het inlopen van het nieuwe pad is voor Regien, Corien, Yvonne, Marlies en  Greet onvergetelijk. Schouder aan schouder op een rij met harken en schoffels als pinguïns richting het eiland. Een onvergetelijke herinnering. Na afloop is er de afsluiting van het seizoen met een toast op een bijzonder jubileum braam sluiper jaar .

img_8797proost

Er zijn fraaie speeches en leuke herinneringen uit de 22 avonden worden opgehaald. Kwelbeek integreert tussen krachtveld en de wierden. De twee Baardmannetjes uit de Hoekwierde zijn de  aanleiding voor de wekelijkse vogel quiz. Seizoen winnaar is Johan.

img_8799eerste-prijs-voor-johan

Twee keer had hij niet het goede antwoord. De overige 20 x wel. Met een uitmuntende tweede plaats voor Marlies. Een ieder is het er mee eens. 2016 was het meest geslaagde braamsluiper seizoen tot nu toe. Een echte jubileum editie. Valt dat te overtreffen?. Evenaren moet kunnen volgens een ieder. Tot volgend jaar.

Vrijdag

Joop is weer druk op de boulevard. Johan is op zoek naar zaadjes. Hij is de inmiddels ongekroonde graszaad kwartel koning van de kwelbeek. Ieder zijn taak. Overigens ben ik gecorrigeerd door Johan. Vorige week heb ik gemeld dat hij een klein Japans tuintje aan het aanleggen is. Dat blijkt niet correct en is zelfs een hachelijke onderneming met een Chinese schoondochter. Het blijkt dus een miniatuur Chinees tuintje te gaan worden. Als daar maar geen muurtje om heen komt!

Zaterdag

Het is  zaterdag 1 oktober en het is Birdwatchday en de Hoekwierde opent z’n trektelpost om 700 uur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

WW vervangt een onderdeel in de aansluitkast van het KWAM,

wp_20161001_10_48_16_pro1

Johan zaait een stuk kwelbeek wandelpad in. En Lap borstelt en blaast een groot deel van de dag en daarmee de wijk. Ook Thom neemt een stukje voor zijn rekening. Ook harkt Thom onkruid weg  bij de moestuinhaag.

Tot slot de wonder plaatjes van Arjen. Luchtspiegelingen, verbena, asters, etc .Natuureducatie in beelden.

dscn1488

dscn1490

dscn1492

dscn1503

dscn1517

dscn1544

dscn1545

dscn1551

dscn1555

dscn1562

dscn1566

dscn1586

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén