www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Vogelbos, Volkstuinencomplex, Zelfbeheer

EZH journaal van week 23; 6-12 juni 2016.

Maandag

Joop zie je weer actief op zijn boulevard. Eva bewatert met regelmaat de door haar geschonken rode beuk. Guido is lid van de berenklauw wacht van de zuidoostoever van de kwelbeek. Anneke schoffelt een deel van de boomgaard.

Dinsdag

Lap doet een rondje zwerfvuil, leegt de afvalbakken en knipt de wandelpad paaltjes vrij en knipt overhangende takken in het bos. Marlies watert de vaste planten die dat nodig hebben. Joop is weer minutieus bezig met zandverzet. Een grote schare jdb’ers jdb’en nu ook de grasmat kaal. Er zijn ook hang jdb’ers. Tiny en Dick verzorgen een wijntje na afloop. Heel zachtjes klinkt er de marseillaise. Er zijn hier spelers  die voor het EK duimen voor les bleus.

CIMG2066

CIMG2068

Woensdag

Joop en ik verstevigen de brug over de beek. Wij brengen onder andere een echte brugleuning aan.

IMG_7884 brug gereed.

Joop gaat verder met het zandverzet en Mini jaagt op berenklauwen. Rob en Lap zorgen voor water voor de HB planten,

CIMG2069

Thom borstelt de entree van de wijk.

CIMG2072

Ik heb een gesprek met twee studenten, Lotte en Romy, uit Wageningen. Het gaat over toetsingscriteria voor projecten zelfbeheer.

IMG_7872lotte en romy

Na het gesprek loop ik nog een ronde met de bosmaaier. Dat mede op speciaal verzoek van twee gewaardeerde damus uit de wijk. Hugo denkt een bijzonder libel te hebben gevonden langs de kwelbeek. Het blijkt echter geen platbuik maar een oeverlibel.

platbuik

De libellen zijn goed te zien als je langs de beek wandelt. Er helikopteren er veel.

En Frank oefent het vangen van overvallers en gebruikt daarbij een stroomstok.

CIMG2073

Donderdag

Lap heeft één wandelpaaltje verplaatst in de Velden omdat deze niet zichtbaar genoeg was. Ook borstelt hij een paar uur in de wijk. Tevens knutselt hij dijkjes om de kamperfoelie planten zodat niet al het water direct het talud af spoelt.

In de avond is er een bijzondere transformatie van Braamsluipers naar Rietzangers. De start is in de wijk, de finale bij de kwelbeek en de afsluiting in de tuin van Martin. Regien, Nicolette, Greet, Hester, Lap, Ruud en ik starten met de haag langs het fietspad, Y&H border en de border bij de Hoekbrug. Daarna voegt een ieder zich bij de JJ’s (Johan en Joop). Werken aan de paden en het ontrietten van de dijk.

Vrijdag

De maaiploeg van dienst bestaat vandaag uit Bram, Willem en Thom. Zij maaien deze en de komende twee weken het gras als dat nodig is.

CIMG2077

CIMG2079

Vandaag is het gehele gebied gemaaid. Op het grote veld na. Dat is nog niet echt nodig. Ook wordt de kantensnijder van stal gehaald. Het ziet er weer gelikt uit. Goed gedaan jongens. Door de droogte is de enorme groei van de vorige weken in een rustiger vaarwater gekomen. De ene week zie je het gras groeien en de andere week zie je het vergelen. Het kan verkeren.

Over vaarwater gesproken. Johan tref je met regelmaat op het bankje op de dijk. Hij drinkt daar met plezier een biertje en blaast als Popey enkele wolkjes, hij informeert passanten en gaat  graag met je in gesprek over de dingen van het leven. Johan ontwerpt ook puzzle tochten. In het jargon heet dat geocaching. Voortdurend is Johan op zoek naar leuke bijzonder plekjes voor een cache. Zo schijnt het derde huiszwaluwnestje van links aan de westzijde van de til een cache te bevatten. Niet doorvertellen hoor, want Lap is nog steeds op zoek. De cache is mooi  in het zicht van Johan. Als Johan aan het tweede biertje begint gaat de fantasie met hem op de loop. Een cache onder water. Dat zou wat zijn. En dan niet te ver weg. Op de bodem van de kwelbeek. Dan worden er een paar snorkels verstopt in een duiker en dan zie je luchtbellen door de beek wandelen. Goed voor de zuurstofhuishouding. Ja, leuk. Het monster van de kwelbeek. En dan bij het derde biertje bedenkt Johan dat een party ship ook een leuke plek is voor een cache. Aardige  actie voor de volgende wwo. Met zijn allen een partyschip overhalen van de gracht naar de beek. Johan zorgt voor de meerpaal. De naam van de boot zal zijn. “Het berenklauwtje!” Hester mag officieel dopen met een fles champagne. Tevens leuke locatie voor ons aanstaande midzomerfeest.

Zaterdag

Vogelbossers zijn actief met het deels seizen van de vlinderweide, wegknippen van bramenscheuten etc. Lap doet verslag;” Deze keer stond op het programma het uitsteken van Japanse duizendknoop, knippen van braam, uitsteken van springbalsemien en een deel van de vlinderstrook maaien. De duizendknoop werd verwijderd door Johan, Hans, Anneke en Anita. Deze keer maar 4 zakken vol. Vorige maand waren dat nog 8 zakken. Het is een ware woekeraar dus iedere maand nodig om hem te lijf te gaan. Dick en Marrie begonnen in de vlinderstrook om met de zeis een klein deel te maaien en in september het laatste deel dit om de groei te bevorderen. Na de koffie verzorgd door Josée en de koeken door Dick werd daarna nog door Dick en Marrie bij de vlinderstrook opgeruimd. Johan en Hans knipten alleen de bramen langs de paden die vervaarlijk over hingen. Anneke en Anita gingen de springbalsemien te lijf. En dit alles weer door Martin op de foto gezet voor de fotosite hoekinzicht.nl.

CIMG2080

CIMG2082

CIMG2083

Leden van de vereniging Buitenstad doen een rondje groen initiatieven in ons deel van Haven. Ook hebben zij een fiets flitsbezoek aan onze buurt. Wij staan stil bij de kwelbeek, de plek waar niet gebouwd mag worden, het grote veld, het KWAM

IMG_7873buitenstad op bezoek

en de gereedschapberging. Daar geef ik het stokje over aan Cees van de VLA. Enthousiasme en waardering is ons deel. Wij zien Elly en Thom actief in de steigerborder. Lap knipt de eerste beukenhaag van dit jaar. Samen met Johan wordt het maaisel opgeruimd. En Johan voert gevangen riet af en prepareert zich op het inzaaien van twee paden in kwelbeek noord.

Zondag

Tot aan het onweer harkt Johan graszaad in, werkt Joop aan de boulevard en schoffel ik mijn stuk van de moestuinhaag. Na de bui is het tijd voor een ontspannen wandeling.

  1. Johan

    Waar haalt die man toch iedere keer de ongebreidelde fantasie vandaan en dan ook nog zonder enig biertje tot zich te nemen. Maar dat ik daar bij die beek graag op dat bankje zit met een biertje kan ik zeker niet ontkennen. De naam van mijn wandelclubje is dan ook “Effe Zitte”, dus dan snap je het wel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén