www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Natuur, Planten, Windbos

Bevindingen orchidee tellers en Sam doet een bijzonder vondst.

IMG_6403tellen orchideen
Op maandag 15 juni verzorgen Sam, Denzil, Simon en Michael de laatste van de drie tellingen van orchideeën . Vandaag tellen wij alleen de bloeiende exemplaren.

IMG_6438donker

Totaal tellen wij 1958 orchideeën in bloei. In het niet gemaaide deel ( 370 m2)tellen wij 1102 bloeiaren. In het gemaaide deel ( 1400 m2) staan er 856 in bloei. De rekenaars onder ons kunnen dan bepalen dat er in het niet gemaaide deel 3 orchideeën per m2 staan en in het gemaaide deel 0.6. Er is aantoonbaar schade aan de planten door het maaien op een verkeerd tijdstip veroorzaakt maar ondanks de schade is de drang om te bloeien zo groot dat er soms op een steel met rudimentair ( ten gevolge van het maaien) blad er toch een bloei aar staat.

IMG_6437bloei ondanks maaischade

Gelukkig zal de pracht hier in stand blijven en blijkt de orchidee sterker dan een onnadenkende maaier.
Aan het eind van de telling blijft Sam een beetje hangen. “Mijnheer , is dit nu ook een gekneusd exemplaar”?. Mijn verwondering is groot bij het zien van een orchidee die ik hier niet eerder gezien heb.

IMG_6405bijenorchis klein

Wij gaan snel naar huis en gaan op zoek in het groot orchideeën boek. En ja hoor. Daar staat ie. De bijenorchis. Navraag leert dat deze soort orchidee twee keer eerder gezien is in Almere. Maar of zij buiten onze weide er op dit moment staan is de vraag. Een bijzondere vondst dus. Dinsdag ga ik nog een keer langs voor het maken van een foto.

IMG_6433bijenorchis detail

Trees loopt voorbij en ontdekt ook de plant. “Deze lijkt nog meer op de orchideeën die je in de bloemisterij aantreft. Ze is net zo verrukt van de waarneming als ik dat gisteren was.
Van de overige orchideeën is er een echte favoriet van Trees. Dat is deze.

IMG_6435favoriet trees

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén