www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Zelfbeheer

Drukke week EZH

Donderdag 13 oktober
Donderdagavond 13 oktober verzamelden zich 25 EZH-ers en twee Utrechtse studenten zich in het “praathuis”. Twee grote platen Hoekwierde-appelgebak geurden de bezoekers tegemoet. Boelo en Paul hadden van Ine de opdracht gekregen om een uurtje te schillen. Appels van de grootste goudreinet van de Hoekwierde. En met dit appelgebak kreeg deze EZH startbijeenkomst het feestelijke tintje dat het verdiende. Ton en Paul loodsten de EZHers door de agenda. Marion, Decia en Anneke hadden een leesmapje samengesteld. Achtereenvolgens werd stilgestaan bij de planning en de onderhoudsaktiviteiten.
Tijdens de bijeenkomst stond centraal het voorkomen en omgaan met schades en ongelukken. Zaken die nader onderzocht zullen worden. Opvallend was de gretigheid van de vrouwen om actief te worden. Vrouwen op de maaimachine en in de schoffelploeg; wie had dat gedacht.
5 november zien wij elkaar weer. Maar dan geen gepraat maar aktie in de wijk.
Anneke heeft een uitgebreid verslag gemaakt.

Zaterdag 15 oktober
Als afsluiting van het groot onderhoud organiseerde Alfred, Ton en Paul de vierde en afsluitende schouw groot onderhoud. Tevredenheid over het eindresultaat groot onderhoud is het overheersende gevoel. De Hoekwierde is in meerdere opzichten herboren en de EZH-ers streven er naar om de huidige kwaliteit van onze woonomgeving op het huidige niveau te houden en als het kan nog te verbeteren. Ton en Decia hebben de bevindingen weergegeven in een schouwrapport dat zowel ambtelijk als bestuurlijk aan de gemeente zal worden overhandigd.

Maandag 17 oktober
Berdien Steunenberg, wethouder beheer, leefomgeving en cultuur, en 6 ambtenaren waren een uur op bezoek in de Hoekwierde. Kees heette het gezelschap welkom en Paul en Ton informeerden de wethouder en haar gevolg over het EZH en onze ervaringen over het groot onderhoud.

Kees van Maanen

Paul Weber

De wethouder nam het schouwrapport in ontvangst en sprak haar waardering uit over het EZH initiatief. Op persoonlijke titel, zij had dit nog niet besproken met het college, is de wethouder van mening dat de onderhoudsmiddelen die de bewoners besparen op de gemeentelijke onderhoudsbegroting naar de bewoners overgemaakt moeten worden. Voorts gaf de wethouder aan zin te hebben in het experiment. Bewoners en gemeente kunnen op deze wijze veel van elkaar leren. Voor beide partijen is het experiment nieuw en vormt ze een uitdaging.
Bijvoorbeeld de EZH-vrijwilligersvergoeding leverde al de nodige gesprekstof in het stadhuis.

Dinsdag 18 oktober
In de Goede Rede was er een druk bezochte bijeenkomst voor Almere Haven over het beheer van het stadsdeel. Ton heeft er een verhaal gehouden over de achtergronden en de opzet van het EZH. De prijs voor het beste groenidee is bekend gemaakt. Onze buren van de Kornwierde hebben hem trots mogen ontvangen. Goede zaak, op deze wijze gaat de kwaliteit van het groen niet alleen in de Hoekwierde omhoog maar in de gehele Wierden.
Ons groenidee is zeker niet van tafel. Ton en Paul komen met een voorstel om het groenidee Hoekwierde te betrekken bij het bestedingsvoorstel van de € 21.000,- derde fase groot onderhoud.

Vrijdag 21 oktober
Met Decia, Alfred en Kees als getuigen gingen om 14.00 uur Armand, Paul en Ton een bijzondere relatie met elkaar aan. Zij ondertekenden, in aanwezigheid van notaris Mr. M.G. de Boer, de akte (de link volgt z.s.m.) van oprichting van de Stichting Zelfbeheer Hoekwierde. Armand in de rol van penningmeester, Paul als secretaris en Ton als voorzitter.

v.l.n.r.: Decia, Ton, de notaris, Paul, Armand, Kees en Alfred

De oprichtingsvergadering werd besloten met een glas champagne. Dit ter viering van het bereiken van een mijlpaal. De toegezegde subsidies kunnen nu ontvangen worden en door het bestuur besteed worden om de leefomgevingskwaliteit in de Hoekwierde op een zo hoog mogelijk niveau te brengen en dat niveau met elkaar vast te houden.
Het bestuur komt 5 keer per jaar bij elkaar. Eén keer per kwartaal en één keer om de jaarrekening vast te stellen. Agenda en verslag zullen vermeld worden op de site.

Na afloop van de feestelijke bijeenkomst hadden Ton en Paul een gesprek met Bert Gijsberts van de firma Boogaart. Met Bert zijn afspraken gemaakt over de hulpmiddelen die gebruikt gaan worden voor de eerste buurtaktie die gepland staat voor 5 november.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén