www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Natuur, Planten

Een tweede leven van de Kamperfoelieboog.

Een nieuw idee komt aangewaaid

Door Hans en Marion Lap op 1 november 2014

Yvonne en Ouwe tipten ons dat de bloemenboog bij de Overloop gesloopt zou worden. “Is dat niet iets voor jullie, een bloemenboog ?” vroegen ze, “want daar wordt een gedeelte van de tuin gesloopt en de vraag is of de EZH nog iets kan gebruiken en kan helpen”. Na een kijkje waren wij direct verkocht en voegden er aan toe: dan gaat het wel een Kamperfoelieboog worden. Zeker Bram. Hij wist gelijk te vertellen dat hij 30 jaar geleden met de kinderen van de school waar hij toen werkte, had geholpen bij de plaatsing van de boog. Omdat de Overloop en de gemeente geen geld hadden voor deskundige sloop, gaan Willem, Bram, Rob en Thom naar de Overloop om alle rozen weg te knippen en de betonvoeten vrij te graven. De gemeente regelt vervolgens het transport naar de Hoekwierde. Alwaar met vereende krachten de boog in twee delen een tweede leven krijgt. Zo zagen de bogen eruit bij de Overloop.

Afbeelding 098

Afbeelding 097

Die verdient een tweede leven en bij voorkeur in de Hoekwierde. Met een aantal mensen denken wij aan het plaatsen van de boog over het voetpad dat langs de gracht loopt. Wat vinden jullie daarvan? Er is wel hulp nodig voor het weghalen, transport en de opbouw. Dat spreekt voor zich.

Nadat het idee van de kamperfoeliebogen was voorgelegd aan de omwonenden en eventuele bezwaren waren geïnventariseerd is met instemming besloten om de boog nabij Hoekwierde 127 over het voetpad neer te zetten.

Het was ploeteren en zweten geblazen, alleen al om de planten af te knippen die door de bogen waren heengewoekerd. Daarna moesten de zware betonnen sokkels met de hand uitgegraven, om ze vervolgens te laten transporteren naar (voorlopig) de volkstuin, tot we een plan de campagne hadden.

2014 05 EZH Training grasmaaien (11)

Afbeelding 142klein

Eerst is er het vervoer van de halve bogen van de opslag van afgekeurde “lantaarnpalen” naar de plek waar het “bushokje” is bedacht. Ja, beste mensen de fantasie slaat bij aantal buurtjes op hol.

rozenboog 0023klein

Afbeelding 089klein

Dan kunnen de gaatjes gegraven worden maar deze keer door een kraan. Poeh, dat was zwaar werk bij de vorige boog en geheel met de hand.

Afbeelding 090klein

Thom Poes verzint een list.

Afbeelding 088klein

Zo, de eerste twee bogen staan.

Afbeelding 087klein

Nog even vasthouden Thom, hij staat bijna recht.

Afbeelding 084klein

Wat heerlijk niet meer met de hand te graven.

Afbeelding 082klein

Nu de andere kant van het voetpad.

Afbeelding 079klin

Haal je voeten even onder de plank vandaan Rob.

Afbeelding 077klein

Voor vandaag “mission complete”. Knap hè, van die gasten. De kanjers waren: Thom, Rob en Bram.

De volgende werkdag….

Rob en Paul brengen gaas aan bij de Kamperfoeliebogen en planten 6 bijzondere klim- Kamperfoelieplanten.

Afbeelding 113klein

Dankbaar plant Rob, op zijn knieën, de Kamperfoelies die Paul heeft uitgezocht. Het project “Kamperfoelieboog” is afgerond. Nu wacht het reguliere onderhoud en het genieten de komende jaren van de Kamperfoeliepracht.

Kamperfoelieboog

En dit wordt het eindresultaat. Je kan het al zien groeien als je dichtbij genoeg kijkt. Hieronder de foto’s van de Kamperfoelies die Rob geplant heeft.

Lonicera Serotina

Lonicera Serotina

Lonicera japonica Red World

Lonicera japonica Red World

Lonicera henryi

Lonicera henryi

Lonicera belgica

Lonicera belgica

Wat een prachtige exemplaren hè?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén