www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Kwelbeek, Natuur kinder speelparadijs, Windbos

Zomer weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 31; 29 juli-4 augustus 2019.

 

 

Maandag

Joop schrikt bij kwelbeek inspectie. Dode vissen, zowel voorn als baars. Waar die laatste vandaan komen is een raadsel. Maar er liggen meerdere vissen op apegapen. “Die vissen moeten aan het zuurstof” vindt Joop. Een klein pompje geeft te weinig zuurstof in breng. Dus dan maar zwaarder geschut. Dat werkt.” In de loop van de middag ben ik gestopt met met mond op mond beademen,” zegt Joop.

Ik bosmaai nabij de moestuin en op “de plek”. Dan meld ik mij Margreet, Johan en Greet. Die spitten zich suf voor een vogel kijkhut de luxe. Wij filosoferen over de constructie en de maten. Uiteraard doen wij aan hergebruik. Het oude materiaal van de weg over de kwelbeek en het Bea hout zullen de basis gaan vormen voor de constructie.

Lap ligt in de goot. Gisteren te diep in het glaasje gekeken en als boetedoening gaat hij de buurt rond met zijn speciale gotenkrabber. Stoïcijns gaat hij door. Iedere keer een straatje .

Over een maand heeft hij de gehele buurt gedaan. Lap heeft eer van zijn werk. Meter voor meter wordt het aanzien top en zal de waterafvoer voorspoedig zijn. Respect voor Lap.

Lap later; “9 Jeu de Boules spelers deden het met elkaar maar dan op de JDB baan.”

Dinsdag

Weer een dagje zuurstof inbreng in de beek. Joop monteert een fontein. De vissen kwispelstaarten naar Joop.

Ik maai bij kwelbeek noord. Ter voorbereiding van het jaarlijkse braamsluip  rietsnij festival.

Woensdag

Rob en Bram HB’en. “Daar waren wij aan toe”, hoor je de plantjes verzuchten. “Dank jullie wel”.

Eindelijk wordt de ( te) droge en ( te) warme episode afgesloten met een mild buitje. “Lekker’. Net als de eerste druppels vallen zijn Mike en ik klaar met wat voorwerk voor Greets hut. Wij zagen azobe hout op de vereiste lengte  en brengen dat naar de bouwlocatie. Niet op “de plek” maar in het windbos. “Dat gaat een onverwoestbare en luxe hut worden”, zegt Mike. Schuilkelder met loopgraaf er naar toe. Mike spreekt over het reserveren van ruimte voor een straalkacheltje en een koelkastje om alle klimaat aanvallen die ons teisteren te kunnen trotseren.

In de middag wordt de waterpomp voor in het kinder natuur speelparadijs geleverd.

Particuliere sponsoren,een aantal van jullie dus, hebben het grootste deel van het bedrag ( 1800.-) al bijeen gebracht. Waarvoor hulde. Maar het te sponsoren bedrag is nog niet volledig binnen, aanvullende sponsoring is gewenst/vereist. Wil/kun je sponsoren. Het banknummer van de EZH is IBAN NL30 RABO 0166364797.

“Orchideeën gevonden aan het lange rietpad rondom de kwelplas”, roept Lap verrukt. Hij heeft meer verstand van stenen, die Lap. Het betreft het irissen geschenk van Ron.

Donderdag

Rudy maait langs de gracht.

Eerst zegt Johan. “Kijk het regent, je staat hier lekker droog te werken”. Dan zegt Bert. “Ja Johan, die blaadjes vangen wel wat op. Het regent pijpenstelen. Maar ik ga toch maar een regenpak aantrekken.” Dat doet Greet ook. In het kort het relaas van drie spitters in het windbos. Er is heel wat grondverzet nodig om de hut toekomst proof te kunnen maken.

12 deelnemers en minimaal evenzoveel toeschouwers  vieren een zeer gezellige en geslaagde braamsluipavond bij de beek. Van voorzitster Greet was er de oekaze gekomen dat de tijd was gekomen voor het jaarlijks rietmaai/sleep/duik  theater.  6 damus ( Marlies, Greet, Hester, Nicolette, Ine en Regien) en 6 mannen ( Levien, Ruud, Johan, Mike, Ad en ik) geven gehoor aan de oproep en vermommen zich als zeiser, sleper, waterplanttrekker in en rond de kwelbeek. Het publiek is er in grote getale. En is niet zuinig met commentaar en jurybeoordelingen. Eerst wordt het kwartet baders beoordeeld. Mike met zijn klewang,

Hester ,de onverschrokkene,

Greet de vaargeul schoner

en Ruud de duikelaar. “Maar Ruud was toch met een zeis bezig “, hoor ik je zeggen.

Klopt. Maar Ruud laat zich inspireren door Regien.

Op dat moment is de cohesie( sommige spreken over pure liefde) met de waterlanders zo groot was dat hij uit solidariteit tot aan de nek te water ging. Spontaan gaan de jurybordjes omhoog voor de hoogste notering van de avond. Naast een 4.7 en 4.8 noteer ik een excellente 4.9.Terecht , Het was een spectaculaire buiteling . Een flik flak met halve schroef. Ik zie zelfs dat de wave wordt ingezet en ja hoor een toeschouwer staat met de handvaten van een rolstoel hoog in de handen. Hij is te laat om de vrouw in de rolstoel tegen te houden. Eerst langzaam maar allengs steeds sneller hobbelt de stoel met vrouw naar beneden. Hoe gaat dat aflopen? . Ruud, in normale doen al een galante jongen ziet het span aankomen en weet de stoel te ontwijken en de vrouw op meesterlijke wijze op te vangen in beide armen. Nog nooit eerder vertoont. Joop steekt vuurwerk af en er klinkt een donderend applaus. Een gulle 5.0 is daar voor Ruud.

Aangestoken door deze waardering gebeuren er uitzonderlijke voorvallen. Zo zijn er de rietschuivers. Niet zo maar schuivers. Maar schuivers met een funny walk.

Zowel solo als duo schuivers. De rietstekers blijven niet achter en maken bokkensprongen bij het optasten van het riet op de hoop.

Ook de waterlanders blijven niet achter. De drie krijgen van Nicolette een knijpertje aangereikt. Die wordt op de neus geplaatst. En zo zien wij een prachtige zwemslag parade. Te beginnen met de machtige Maarten slag en eindigend met een geweldige Naomi vlinder imitatie. Ja, Vis a Vis valt in het niet met hetgeen zich hier in een uurtje voltrok. Moe maar voldaan verzamelt het gezelschap zich rond de korf. Ine zorgt voor warme balletjes. Deze avond kan niet meer stuk en staat in het geheugen gegrift. Hier gebeurde het allemaal.

Vrijdag

Af en toe regent het. Arjan loopt toch zijn ronde en ziet het overal parelen.

Water van boven en water van beneden.

Om 1500 uur is het droog en hebben Paula, André, Mike en ik een zaagtest en overleggen wij over de opzet van de waterpomp speelplek. Ja het lukt om in de essen stammen overlangs een goot te zagen. Dus de afvoer van het opgepompte water gaat lukken. Hoe hoger de pomp , hoe meer afschot en hoe meer goten. Wij hebben een idee maar specialist Ton moet uitsluitsel geven. En die blijkt op een afstandje niet stil te zitten. Hij last een speciale spuitmond voor op de spuitlans die er voor moet zorgen dat wij de vereiste diepte kunnen gaan bereiken.

In het krachtbossie zijn Carol en Jos bezig met een onkruidronde. “Zo, dat valt niet mee”, zegt Carol.

Zaterdag

Ook vandaag zijn Carol en Jos in het krachtbossie te vinden. “De helft hebben wij nu gehad”, zegt Carol.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén