www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Natuur, Windbos, Zelfbeheer

Zaagkampioen Jordi geeft instructieles aan Hoekwierde zagers

Goede voornemens in het nieuwe jaar. De eerste zaagdag op een tintelende besneeuwde 16 januari van het jaar 2013 kreeg het karakter van scholing en instructie. Ouwe en Jordi gaven ons vele informatie en tips over verantwoord en veilig zagen.
Drie 3 lichte vellingen hebben wij onder streng toezicht van Ouwe en Jordi tot een goed einde gebracht.

Ouwe had de top van Nederland overgehaald ons bij te scholen. Jordi is 2x kampioen van Nederland geweest. En samen met Ouwe hadden wij daar tig jaar zaagervaring en kennis tussen ons zitten. De instructie was niet aan dovemansoren.

Was er aan de start van de scholing nog sprake van enige ruimte tussen instructeurs en leerlingen al snel werd de kring kleiner en kleiner.

De leerstof ging er in als pap. Twee uur theorie ging voorbij voordat wij het in de gaten hadden. Bert, Thom, Arjen, Hans, Chris, Armand en zijn schoonzoon, Jos en ik kregen alles te weten over het functioneren van de de zaag, de vereiste beschermende kleding en het onderhoud van de zaag. En wij kennen nu allen de truc van het “ bij de oren pakken”. Als afsluiting van dit onderdeel zongen wij een liedje met geen zingende maar een trekkende zaag!

Na de lunch werd de dag vervolgd met veldonderwijs.


Jordi deed een velling voor en daarna mochten Armand, Bert en Jos voor het echie. Dankbaar namen wij na al het geleerde afscheid van Ouwe en Jordi. De zaagdagen krijgen een vervolg met nog slimmere en veilig werkende Hoekwierde zagers.

Er komen dit voorjaar nog twee zaagdagen; 13 februari en 13 maart. Wellicht dat je ook op andere dagen een kettingzaag gaat horen. De gemeentezagers zullen enkele grote bomen verwijderen uit het vogelbos en en het windbos. Ook de boom bij Anton voor de deur zal door de gemeentezagers worden aangepakt. De hoekwierde zagers zorgen dan voor verwerking en afvoer.
Voor degenen die zich verbazen over ons zaagwerk en het zonde van de bomen vinden het volgende. Het verhaal is dat wij het bos gezonder en mooier maken door zieke exemplaren en bomen die te dicht bij elkaar staan weghalen. Resterende bomen kunnen zich beter ontwikkelen en worden meer boom en mooier. De rand van het bos gaat in het voorjaar ingeplant worden met jonge bomen en struiken en er gaat een bloemrijk kruidenmengsel gezaaid worden. De eerstvolgende werkochtend op 26 januari gaat volledig in het windbos doorgebracht worden. Ik kan voor wie het horen wil een verhaal houden over het waarom van de maatregelen en activiteiten die wij uitvoeren en Bert en ik kunnen een excursie organiseren over boom en struikherkenning in de winter en Greet kan alles vertellen over de vogels in het windbos. Geef svp aan als je hier belangstelling voor hebt.

  1. chris

    Een leerzame en gezellige dag.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén