www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Wijkwerkochtend, Windbos, Zelfbeheer

Wijkwerkochtend no 9; 31 augustus.

Om half 10 rijden Lap, Bram en ik naar de container om het gereedschap op te halen. Onderweg zien wij Elly en Thom in, naast, tussen, onder en op de moestuin haag .

Afbeelding 411klein

Zij vinden dat zo leuk dat zij daar de hele ochtend zwetend mee bezig zijn. “ Wil je de moestuinders svp vragen of zij aan de tuinzijde ook eens aandacht aan de haagwinde en de andere verstikkende klimmers willen besteden?” Bij deze!

Om 10 uur heeft zich een grote groep verzameld bij no 50 voor de deur. Wij heten de Bouwmeesters , Mirjam,Gerard, Reinier en John, van harte welkom. Zij zijn vandaag bij ons te gast. Ook zij zijn op zoek naar een vorm van zelfbeheer en ondergaan vandaag onze EZH aanpak. Ton loopt met het viertal mee om alle vragen te kunnen beantwoorden. Ton vraagt aan het einde van het bezoek of zij iets aan het bezoek hebben gehad. “Wij waren allen zeer enthousiast en geïnspireerd. Alle goede tips goed opgeslagen, maar vooral van jullie genoten. Wat een uitstraling heeft jullie wijk en project. Geweldig te zien hoe trots mensen zijn, niet alleen op hun eigen huis en tuin maar ook op hun omgeving. “ zegt Mirjam.

 Zo, dan hoor je dat eens van een ander. De grote groep gaat in vele kleine groepjes uiteen. Er zijn twee bosrandgroepen. Vandaag wordt namelijk de opslag die de ontwikkeling van de kruiden langs de bosrand verstoren weggeknipt. Wij willen volgend jaar een nog mooiere bosrand met veel bloeiende kruiden. Een vlinderwalhalla. Groep Diana, Sandra, Margreet, Anneke,Marrie en  Ruud starten in het volkstuinbos ter hoogte van de container. Greet, Paula, Anneke, Rene Wouter en Guido starten ter hoogte van het rondje.

Afbeelding 430klein

Het is grappig dat er twee strategieën te constateren zijn. Groep Greet knipt en gooit alles , no noncence,  op de ril. Groep Anneke , zo wordt mij uitgelegd, hebben een tussenfase ingelast.

Afbeelding 421klein

Op het fietspad verschijnen diverse hoopjes. Bij bestudering zie je dat er twee soorten hoopjes zijn, de zaadschieters en de opschieters. De zaadschieters bevatten oa melde, koolzaad , perzikkruid etc en de opschieters zijn de opschietende iep, abeel en populier. Die zaadschieters krijgen een aparte behandeling. Die wil de groep niet voor op de ril hebben. Dat is ongewenst zaad. Geweldig, dat ecologische inzicht en geen wonder dat deze groep voornamelijk uit vrouwen bestaat. Er is nog een klein groepje dat in het bos op bramenjacht gaat; Ad, Bert en Leida. Is het nu bramen plukken of knippen Leida? “ Ik ga voor beide” is het stellige antwoord.

Afbeelding 459klein

De wijkers ( in de wijk blijvers)bestaan uit Simon, Yvonne, Karin, Milko, Anton, Fred, Arjen, Anita, Nike, Hester,Johan, Marion, Lap , Nienke, Bert, Henk, Teun en ik. Arjen, Fred  en Arjen lopen rondjes achter de maaier. Er zijn diverse schoffelploegen.

Afbeelding 431klein

En “leuners”

Afbeelding 432klein

Johan en lap planten de laatste palen van de rode wandelroute.Langs de gracht gaan Henk, Teun , Marion en ik aan de gang. Er is veel opslag van els. Wij willen een open oever houden, daarom knippen wij de els weg. Voor twee elzen wordt op voorspraak van Marion een uitzondering gemaakt. Dat zijn elzen die vlak naast de beschoeiing staan . Die kunnen zich ontwikkelen als rustplaats voor ijsvogels. Wij maken een elzentreintje.Henk knipt en ik geef door aan de sterkste kleine man van de Hoekwierde; Teun.

Afbeelding 412klein

En Teun en Marion slepen de takken de kar in.

Afbeelding 417klein

Om de sterkste kleine man van de Hoekwierde te kunnen laten rusten op een echt bladerbed.

Afbeelding 419klein

Bij het kunstwerk in wording zijn Willem, Rob, Bram en AM bezig met de fundering. Gaten boren en wapenings stekeinden erin lijmen.

Afbeelding 418klein

EZH 310813 7409klein

Bart, Ine en Marion zorgen voor foto’s’. Bart is bezig met het maken van een filmpje van onze EZH activiteiten.

In de pauze staat de koffie , thee en cake van Camelia klaar. Deze keer aangevuld  met cake van Jeanne. Zij  heeft uitgepakt met Chocolade taart en nog en ander heerlijk(van horen zeggen, ik zwelg in de chocolade)cake product waar ik de naam niet meer van weet. Na de eerste hapjes is er een bewonderend groot applaus voor bakster Jeanne.

Afbeelding 436klein

Een van de hoogtepunten vandaag  is de processie na de pauze. Op feestelijke wijze wordt het eerste kunstwerkelement verhuisd van de maakplaats naar de standplaats.

Afbeelding 439klein

Afbeelding 443klein

Riek kan het niet geloven dat na ruim 1.5 jaar er ontwikkelingen zijn bij het “ gat” naast haar woning.

Afbeelding 458klein

Na het leggen van deze eerste steen gaat ieder weer aan het werk.

Afbeelding 453klein

Afbeelding 456klein

EZH 310813 7414klein

De bosrandgroepen gaan verder, Arjen en Lap gaan op weg met de borstelmachine, Anita en Hester schonen Wils rozenborder en er wordt weer geschoffeld.

Jammer dat aan het eind van de ochtend Yvonne valt. Yvonne, wij wensen je een voorspoedig herstel toe.

De kubota krijgt nieuwe olie van Willem en een liefkozend toespraakje.

Vlak voor de soep komt een verschrikte Lap aangelopen. Twee knullen hebben twee palen uit de grond getrokken en dwars op het fietspad gelegd. “ Ik wilde ze aanspreken maar ze stoven het bos in”.Wat een kleuters, die jongens! Wij spreken af na de soep een pozze te organiseren.

De soep van Jeanne is van grote klasse. Er is een vegetarische pompoensoep en een heerlijke niet vegetarische soep. Volop genieten dus als afsluiting van deze geslaagde wijkwerkochtend. Leuk dat Fietje en Marga daar deelgenoot van zijn. En Dante vind het allemaal de gewoonste zaak van de wereld. Wij weten wel beter!

Afbeelding 462klein

EZH 310813 7412klein

Afbeelding 465klein

Na het opruimen gaan Bram en Lap de uit de grond getrokken palen terug plaatsen. De kwa jongens zijn met de Noorderzon verdwenen.

Heb je ook genoten van die lekkere soep?. Hier het recept van Jeanne.

Afbeelding 461klein

Gele pompoen mango soep

Ui

Knoflook

Gele pompoen ( Paul en Ine)

Dragon ( +bouquet garni =  bosje van peterselie/selderij/thijm/rozemarijn/basilicum/oregano .. of wat je maar lekker lijkt ..touwtje omheen zodat je t weer makkelijk uit de soep kan vissen)

2 Mango

Santen + kokosmelk

Rode peper

Sinasappelsap of mandarijnsap VERS!

Zout en peper naar smaak

Fruit de ui met de knoflook zachtjes glazig in een fikse scheut olijfolie . Doe er t pepertje bij. Snij de pompoen doormidden of in 4-en. Verwijder de pitten. Verwijder de schil ( hoeft bij deze soort niet perse) snij het pompoenvlees in kleine blokjes en doe ze bij de ui/knof/peper. Fruit dit dit even door , snij de mango in kleine blokjes , voeg de helft van de mango toe , blus dan met  dan t sap van sinasappel/mandarijn af ( ik had er eerst nog scheut witte chablis door gedaan) Doe de dragon en de bouquet garni erbij, en vul aan met water tot de pompoen bijna onder staat. Laat dit koken en zet laag ff laten pruttelen tot gaar. Staafmixer er doorheen .  Los de santen op in kokosmelk en voeg dit op t allerlaatst toe net als de rest van de mango. 

Eet smakelijk!

 

Jeanne Vijlbrief

jeanne@hartvanhemelenaarde.nl

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén