www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Natuur kinder speelparadijs, Windbos, Zagerij

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 51;  16 tot 22  december 2019.

Veel gedoe in het windbos en op de plek deze week.

Maandag

Rob monteert een plank op de hut. Greet loopt met haar pullen de tweewekelijkse vogelronde. Net moeder de gans. Ton Eggenhuizen( stadsecoloog), Henk Winter en ik passeren de groep als wij staan te overleggen over optimaal maaibeheer. Ton had de zwaan in de beek toegesproken; “steek je linker poot op”.

En warempel, na luttele seconden luistert de zwaan. En ja de zwaan is geringd. “Dit is een zwaan die wij geringd hebben,”, zegt Ton. “Wij ringen alleen aan de linker poot. Deze witte zwaan is verstoten door zijn/haar ouders. Zo snel ze geheel wit zijn worden ze uit het territorium van papa en mamma gestuurd.” Wij overleggen ook over het herstel van de schade in de orchidee weide. En over de kansen voor het windbos na de kap van de essen. Wat bij mij blijft hangen is het aanbrengen van reliëf en veel struweel. Later op de dag krijg ik een melding dat wij drie stevige notenbomen krijgen voor in het windbos. Nou dat is een leuke schenking. Wij genieten van het moois in de buurt.

Greet dankt later op de dag de huttenbouwers. “Ha heren, dame huttenbouwers en vijver metselaars, Wat een fantastische hut met drinkplek is het geworden. Vanmorgen een excursie met buurtbewoners en wat buitenlui. De hut was droog, en we hebben genoten. Er kunnen 6 mensen naast elkaar op de eerste rang. Nu nog wat kouder worden dan komen er nog meer vogels. Jammer genoeg was het WC papier wéér op, net als de vorige keer. Dat was het enige minpuntje. Rugzakje en tasjes aan de kapstok, wat wil je nog meer. Mooie begroeiing op het dak!”

Krabbel en Babbel maken een zwerfvuil ronde in de gehele wijk. Ziet er goed uit, zegt Lap. Is dit nu ook zwerfvuil?

 

Dinsdag

Bram gaat met Rob geen zakkies maar lekke trekker banden plakken als hij  Regien en mij tegenkomt bij het  helpen lossen van drie walnoot bomen .

De bomen zijn een steuntje in de rug van de gemeente als compensatie voor het  verlies van zoveel zieke essen.

Kijk, ik heb de balans gevonden , zegt Ton. “Wat bedoel je?”, vraag ik. “Nou ik weet waar het scharnierpunt moet komen voor de wip op de plek. Plek wip klinkt beter dat een wip plek”, vind je ook niet?

Woensdag

Arjen ziet iets hangen in de kerstboom.

Het is een groet van de BC de  Wierden.

Rudy is weer onderweg met z’n karretje om in het bos te gaan zagen.

Arjen kijkt naar buiten en ziet een vogel broeden op een rode kerstbal.

Ton en ik bezoeken de afscheids receptie van gebiedsmanager Olaf de Koning.  Na 21 jaar gewerkt te hebben voor de gemeente. Wij danken Olaf voor zijn hulp in de voorbije jaren. Olaf dankt ons;”Beste Havenaren, De afgelopen 5 jaar heb ik met enorm veel plezier in Almere Haven gewerkt. Gebiedsmanager zijn in dit prachtige oudste stadsdeel van Almere is echt een heel mooie tijd geweest. Ik heb genoten van alle ontmoetingen in Almere Haven, in de wijk, in Corrosia en natuurlijk ook bij Havenbreed in The GreenStory. Als Havenaren hebben jullie duidelijk een mening. Soms leidt dat tot pittige discussies en altijd is het goed omdat het duidelijk is wat er leeft in het stadsdeel. En dat maakte het voor mij makkelijker om het geluid van Almere Haven te verkondigen in het stadhuis, bij collega’s en bij de politiek. Ik heb dat met veel plezier gedaan en wil jullie hartelijk danken voor de samenwerking!! “

Donderdag zaagdag

12 deelnemers ( Susan, Regien, Greet, Marlies, Rudy, Jos, Johan, Lex, Hans, Lap, Arjen  en ik ) hebben weer een heerlijke dag in het bos. Hier het ereboogje voor Lap.

De stemming zit er gelijk in als Rudy een smerige bak vertelt.

Susan, Greet, Jos en ik zorgen voor enkele lichte vellingen en het opruimen van het hout in het wilgenbos. Ook Rudy zaagt nog wat klein.

De overigen gaan in het populierenbos het gevecht aan met de braam en de clematis. Johan dreigt even het onderspit te delven en verdwijnt onder de lianen op een ril. Arjen en Marlies schieten te hulp en bevrijden onze onmisbare rilbaas. “Wie is hier de baas Johan, jij of de ril? “ Halverwege de middag constateren wij dat al het hout is  afgevoerd

en gerild, rest het uitspitten van braam en clematis.

Een enorme opgave.

In de ochtend filosoferen wij , tijdens een goed gevulde koffietafel, over de herplant. Een beeld dat ontstaat is het planten van struweel beplanting rond de paden. En loofboomvormers die hun blad lang vasthouden en een mooi herfstbeeld geven achter het struweel. Een experimentje door het aanbrengen van enig reliëf is het proberen waard.

“Ik heb nog eens goed gekeken naar die broedende specht”, zegt Arjen. “Ik geloof toch niet dat dat beest aan het broeden was. Hij heeft gewoon met zijn kont in een bak met rode verf gezeten”.

Vrijdag

Net als vorige week komt de motter naar beneden. Dat deert  Mike en mij niet. Gestaag werken wij aan de draag constructie voor de opbouw rond de glijbaan. In de middag sluit Regien zich bij ons aan. Wij gaan pas, kleumend, weg als het skelet van de constructie staat. “Kunnen wij morgen plankieren”, zegt Mike enthousiast.

Om 8 uur is de huiskamer volgestroomd met geïnteresseerden voor het foto jaaroverzicht en het traditionele kerst zangfestijn. Er zijn 31 deelnemers en de 15 koorleden van Heleen. Dat maakt samen een gezellige boel. Zeker als daar wiesje en wosje en 2x stille nacht klinken.

Het is gewoon een ontspannen en gezellige boel. André had iets lekkers gemaakt en Leida, Ine en Anneke zorgen voor de andere lekkere hapjes en drankjes. En dat alles dient ook nog  het goede doel. Wil je iets extra’s geven? , Dat kan. “Vrienden van”.

Boodschap van het Xmaskoor voor de Hoekwierde

A5_flyer_WordVriend_Almere_KiB

Zaterdag

29 windbossers en plekkers zetten zich in tijdens de kerst WWO, twee gescheiden kampen die samen de elementen trotseren. Een windbos winter wandeling is voor herhaling vatbaar.

 

 

In de middag schrikt André van een gesloopt stukje palissade wand rond de glijbaan. Andre,”Als wij even weg zijn , zijn er gasten die afbreken leuk vinden. Bij de bouw van zaken zie je ze niet.”

  1. Kerstvrouw

    Hallo allemaal dat is een veelheid aan activiteiten. Naast al dit ge zaag en ge blaag zijn er ook wat kleinere activiteiten.
    De kerstvrouw is weer bezig geweest en heeft menigeen verrast met de zin uit de wijk voor een dierbaar iemand in de wijk, een kerststukje als kerstgroet gebracht. Totaal zijn er 16 stukjes de wijk in gegaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén