www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, EZH Weekjournaal, Maaierij, Natuur kinder speelparadijs, Volkstuinencomplex, Windbos, Zagerij

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 42; 14 oktober – 20 oktober 2019

 

Complimenten van het IVN. 423 .- sponsoring door de RABO bank. Voortgang hut. Fraaie opening van het nieuwe zaag seizoen. Kinderlijk poepbord. Drie stoere banken voor de kinder speelplek . Filterbuis geplaatst.

Maandag

Ook deze week start de dag met een juweel van Arjen. De man is meester in het spel, ik zie, ik zie, wat jij niet ziet.

CC; “Wij zijn een grote fan van Loesje. Als ik me ooit nog eens verveel ga ik helpen meeschrijven aan teksten. Je kunt er zelfs een workshop voor volgen. Kijk maar eens op hun site: loesje.nl . Daar lazen we ook dat er copyright rust op Loesjes teksten. Maar met een klein mailtje naar Loesje kregen we zo toestemming voor deze. “

Een bus vol met enthousiaste IVN’ers smullen van de wijze waarop CC en Jos het krachtbossie vorm hebben gegeven. Ook onze overige  deelnemers krijgen een groene pluim van de IVN’ers. CC; “ We waren een halve dag uitgenodigd samen met alle initiatiefnemers van de Tiny Forests om 3 (van de 9) TFs te bezoeken per bus. Deze zat stampvol met ook veel IVNers, landelijk directeur IVN, blijkbaar hebben we in Almere de meeste TFs, mensen van de gemeente en onze stads ecoloog Ton met vrouw. We bezochten het Albabos (op het Albatros schoolplein, deze kende ik nog niet), Maathaibos (Nobelhorst) en Krachtbossie. Daarna een symposium in de bierfabriek (heeel zwaaar leven!😁) Interviews met de initiatiefnemers, info over TFs en het nieuwe initiatief Tuinyforests (kleine TFs), we hebben het filmpje gezien dat gemaakt is met de drone van de TFs en alle initiatiefnemers kregen de ‘growing green speld’. We waren trots.

Na het Krachtbossie zijn wij even  doorgelopen langs Greets vogelhut naar de Plek. Iedereen vol lof!

Ik vertelde nl dat we met het TF initiatief zo fijn konden aanhaken bij/leunen op de EZH. Veel van de initiatief nemers hadden al een min of meer actieve bewonersgroep die wat onderhielden. Alleen opzetten en mensen enthousiasmeren is blijkbaar toch lastig. Voorbeeld in het vliegerpark waar de vliegeraars actief zijn, staat nu een TF in de vorm van een vlieger.”

 

Bram maait in een deel van de wijk.

Ton is aan het lassen. Hij maakt een nieuwe kop voor op de spuitlans.

Hiermee moet tzt het plaatsen van de filterbuis mogelijk worden. Met een beetje buskruit schiet je dat ding zo naar China! Rob en ik zitten even in de hut. Geringe voortgang aldaar omdat het tijdrovend werken is met dat hardhout. Alles voor boren en als dan ook nog boortjes breken! . Lap en Martin zijn ook druk vandaag.  Na het legen van de afvalbakken en de vogelboszakken

gaan ze op de knieën.

Het barst van de verzakkingen die onder handen genomen moeten worden.

 

 

Dinsdag

Rob ligt op zijn rug in de hut. En zie , Greets voetenbank en Greets leesplank is af. Rob hoort vlakbij getimmer. “Wat”, denkt hij. “Concurrentie?” Hij kijkt in het rond en hij ontwaart nog een huttenbouwer.

Koekkoek!

De Rabobank laat weten dat de opbrengst van de grote club kas actie 423.08 bedraagt. Hartelijke dank voor de stemmers en de Rabobank. De inrichting van de plek kan hiermee weer een stukje verder komen.

Woensdag

Onze kleinkinderen komen in de vroege ochtend zingend binnen. “Zie de maan schijnt door de bomen,…”Ook WW en maaibaas Bram zien bij het krieken van de dag een heldere lucht. Het is zelfs zonnig.” Joepie, er kan gemaaid worden”,  zingt Bram. En daar gaan ze WW op K. Ubota en Bam niet lopend, niet sjokkende maar dansend achter WW aan. Het ruikt naar gemaaid gras en de knipbeurt levert een fraai resultaat. Inmiddels heeft Tim een brief geschreven aan de gemeente. Het gaat over het weg maaien van mooie bloemetjes en het vele werk aan de fietspaden. Als oma op de fiets Tim naar school in muziekwijk brengt zijn er onderweg twee blokkades . Hoe je weer op de route komt moet je zelf maar ontdekken. Bebording ontbreekt. Tim en ik brengen de brief naar gemeente Yvonne. Zij hoort aan, prikt de brief aan het prikbord en zegt dat ze zelf ook een keer verdwaald is. Dus zij snapt Tim volledig. Zij zal een hartig woordje gaan spreken met de collega’s van de fietspaden. Yvonne nodigt ons uit voor de officiële opening voor een geen hondenpoepbord. Het bijzondere is dat het ontwerp van de borden door kinderen is gemaakt.  Wethouder Hilde van Garderen verzorgt de officiële opening en prijsuitreiking.

Rinus maakt de foto en zegt na afloop; “kom ik thuis,zit mijn schoen onder de hondenstront dus echt wel nodig zo een bord”

Tim wijst aan welk bord hij wel mooi vind voor op de plek. Dat moet opa Paul effe regelen. Opa Paul snelt zich naar de plek, niet voor een bord maar voor de ontvangst van niet een,

niet twee maar drie robuuste prachtige eiken houten banken.

Speciaal gemaakt voor de plek. Dank aan de gemeente voor deze schenking.

Donderdag. Zaagdag.

Vandaag is het de eerste zaagdag van het seizoen 2019/2020. Op het programma staat een grote verscheidenheid aan activiteiten. Wat een opkomst!. Maar liefst 14 deelnemers. Marlies, Greet, Regien, Lex, Alfred, Jos, Jos K. , Hans H, Lap, Thom, Rudy, Arjen, Ad en ik. De dag begint met een warming up voor mij. De startplek uitmaaien.

Daarna verdelen wij de taken .

Voor de logistiek is de kar van Rudy onvoldoende. Gelukkig is daar boer Lap. Dan maar niet naar het malieveld, moppert hij.

Er zijn vier fronten. Jos en ik zagen essen watergoten voor op de plek,

Jos en Ad vellen een aantal zieke essen in de bosrand. Arjen velt op Greets voederplek en Alfred en de meiden ruimen op.

Alhier een fraaie imitatie van een steltloper door Greet.

Die steltloper komt er als er hier ter plekke een waterpartij gaat komen. “gaan wij regelen”, roept een koor toeschouwers. De rest gaat aan de gang met de kastanje houten palen.

Niet bruikbare en rotte  delen worden weg gezaagd. Bijna driekwart van de palen is geschoond. Voorwaar een geweldige prestatie.

Tijdens de koffie ( dank aan Marlies en Regien)wordt er gesproken over de officiële opening van de hut. Rudy heeft connecties met het koninklijke huis. Gaan wij voor een levend of begraven exemplaar?

. Lex , niet de koninklijke Alex, geeft uitsluitsel. Hij kent een vogel bobo. Greet is direct in haar nopjes.

De logistiek draait op volle toeren. Lap, Regien , Hans H. en Alfred sjouwen zich een ongeluk.

Johan is er niet bij vandaag. Maar hij wordt niet vergeten, zijn bestelling van fraaie wilgentakken wordt gehonoreerd. Wij missen Johan. Maar speciaal voor hem brengen Lap en Regien palen naar zijn achtertuin.

Johan heeft laten weten deel te willen nemen aan het NL kampioenschap fierljeppen voor gepensioneerden.

Rob komt buurten en wij zien Bram het buitengebied maaien. De maaiploeg van dienst heeft het gehele maai areaal nu te pakken gehad. “Wordt er niet geblazen?”,  vraagt Lap aan Bram. “Maak je geen zorgen  Lap, ik heb geen drup gedronken”, zegt Bram. Maar dat hoort Lap niet meer. hij gaat opschot knippen langs de bosrand. “Zo, dat ziet er weer netjes uit”, zegt hij na afloop.

Vrijdag

“Lekker werken aan het dak”,  zegt Rob.” Lekker werken aan de entree”,  zegt Regien,” lekker werken aan het tussenwandje”, zegt Mike. Zo zie je maar, ook bij de hut is er voor ieder wat wils. Als ik aan bel voor een balk til klussie geeft alleen Mike thuis. Na zes balken geeft hij de pijp aan Maarten. De rest volgende week dan maar.

Thom is in de weer rond de moestuinhaag. Borstelen en schoffelen.

In de middag is er een mentale en fysieke opgave voor Ton, Mark en mij. Hoe krijg je een mantelbuis van 125mm uit de grond getrokken die vastgezogen zit aan de klei?. Trial and error. Maar uiteindelijk met de tover ratel van Mark komt de buis stukje bij beetje uit de grond.

Nu de ratel toch op de plek is zorgen Ton en Mark voor het opnieuw onder spanning brengen van de wiebelbrug.Brammetje gaat direct testen. Gaat goed. Maar hoe kom je er af?

Zaterdag

In de schemer groet Anneke twee man die bij het hout op de plek bezig zijn. later op de dag worden de spanbanden gemist die rond het hout zaten. “Oh, jee, denkt Anneke. ” Heb ik vriendelijk twee dieven gegroet”. De volkstuinders hebben hun werkbeurt. Ook het openbare deel buiten de hekken krijgt aandacht.

Heb je herfst noot bij Decia voor de deur gezien?

Zondag

Herfstvakantie activiteit op de plek.Onder grote belangstelling van jong en oud wordt er op de plek de filterbuis voor de pomp geplaatst.Na de generale repetitie van 5 weken terug verloopt de actie vandaag voorspoedig. Wel een hoop werk voor Levien, Bram, Anneke, Ton, Mark, Lap en mij. Maar dan heb je ook wat. In 2.5 uur zijn wij uit en thuis. Steiger op en afbouwen,

montage spuitmond,

pomp installeren en weer opruimen. Eerst met vereende krachten de nieuwe mantelbuis er in.

Spuitlans plaatsen en weer opruimen.

Het enige dat achterblijft is de filterbuis. En een fraaie herinnering. Een volgende keer kan de pomp geplaatst gaan worden. Maar dan moeten André en Paula van de partij zijn.” En Bram, genoten?”

  1. Wil Neering

    Knap hoor, al hoewel ik niets van die spuitmond snap, waar is dat voor.?

  2. Trees

    Wauw wat een pracht wijk met veel initiatieven. Ik kom er weer bij als het lijf het weer aan kan. En geniet enorm mee van alle pracht en praal.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén