www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Natuur, Natuur kinder speelparadijs, Projecten verfraaiing, Windbos

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 40; 30 september – 6 oktober 2019.

 

Een echte herfstweek .Elke dag regen deze week. De paddenstoelen schieten de grond uit. Er zit een ijsvogel op Greet haar canapé.

Maandag

Een stevige bui vandaag. Arjen snelt naar buiten om eea vast te leggen.

Jan W en Ton zijn druk om een onmisbaar onderdeel voor de aan te passen spuitlans te pakken te krijgen. Zonder dat ding geen water uit de pomp.

Lap leegt alle afvalbakken .

Daarna is hij weer deel van het duo Krabbel en Babbel. Zij schoffelen enkele straatgoten en knippen laaghangende takken over het fietspad van twee bomen.

Jos W had een te grote taxus in zijn tuin staan en zoekt een plekkie in het bos. Ook het bed phlomis in zijn tuin was te groot geworden .Lars, Bram en ik helpen Jos bij het planten in bos en BZN. Moraal van dit verhaal,  als je vaste planten te veel hebt. Niet weggooien. Er is ergens wel een plekje te vinden voor een tweede leven  in de buurt. Carla en Frank komen voorbij gefietst. Carla is net uit het gips en dit is de eerste fietstocht vanuit de Werven alwaar Carla en Frank wonen . En waar gaat de eerste fietstocht  naar toe? . Naar onze wijk. Frank heeft alles laten zien en Carla complimenteert alle makers en beheerders.

 

Dinsdag

Ook vandaag regen.

Joop toont zich nu als man met de pet. Door de regen is het waterniveau van de kwelplas aanzienlijk gestegen. In de wadi  staat het water je niet tot de lippen maar tot aan de magere brug.

Je ziet het water stromen en bij de brug verdwijnt het water zo de  grond in. Een omgekeerde bron. Door al die regen zijn er veel paddenstoelen. “Kijk”,  zegt Daan, “een mooie paddenstoel, rood met witte stippen.”

Woensdag

Ja, het regent vandaag.

Joop vist zijn voorraad bij elkaar voor de kwelbeek.

Elke dag is de ijsvogel te zien. “Deze moet hier blijven”, vindt Joop. Na het plaatsen van een fontein tijdens de warmte is hij nu druk bezig met het plaatsten van verwarmingselementen voor het geval dat het gaat vriezen.

Als de HB trekkert met  Bram en Rob net voorbij is arriveert als Henk Winter , onze contactpersoon bij de gemeente, voor periodiek overleg. Prikken en mesten van het grote veld ( vraag Bram) zal plaatsvinden in voorjaar 2020. Alternatief plan voor de essen langs de gracht zal niet lang op zich laten wachten. Schouw windbos voor zieke essen zal plaatsvinden met Harm Slachter. Afspraak voor het maaien van het buitengebied wordt gemaakt. Henk regelt voor ons inboet en bollen . Kunnen wij planten tijdens de as natuurwerkdag opdat wij in het vroege voorjaar wat extra kleur op de wangen krijgen.

Donderdag

Af en toe en bui.

Het deert Joop niet. Ik heb een ontmoeting met twee medewerkers van BeeZee. Dat is het bedrijf dat het buitengebied voor ons maait. Bij ons betreft het een areaal dat extra zorg verdient. Orchideeën veld, langs de kwelplas, de bijenstrook en het krachtbossie. Als het wat droger wordt gaat er gemaaid worden.

Lap loopt er wat verloren bij. “Waar is Babbel Lap ? ”.”Babbel had wat koorts en slaat een keertje over. Nu heb ik de gehele dag in mijzelf moeten ouwehoeren. Saai hoor.”.” Wat heb je gedaan? “. Tja, wat heb ik gedaan?. Moet je Babbel vragen!”.

Anderen hebben Lap gezien Lap gezien tijdens het schoffelen van goten ,

bij het schonen van het  Brulperkje

en bij het snoeien hier en daar rond de paden van het windbos.

Vrijdag

Na een zeer natte ochtend wordt het in de middag droog. Mike belt. “ik weet dat je vanmiddag aan de pomp gaat werken. Maar zullen wij nu gaan hutten. Oké, maar , na overleg met Paula, dan ook wat zaagwerk voor de pomp fundering. En zo komt het dat Mike en ik eerst een nieuwe bank in de hut plaatsten

en vervolgens op de plek zaagwerk voor het pompfundament en voor het dak van de hut verzorgen. “Heerlijk, toch nog een halve dag buiten kunnen klussen.’, kreunt Mike.

Arjen komt langs.” Is dat Greets canapé?”, vraagt hij.

Voor een kleurtje moet je in het krachtbossie zijn.

Ook in  de triple A border tref je een mooie kleur combinatie.

Zaterdag

Greet; Zaterdag 5 oktober hebben we in de Hoekwierde de trekvogels geteld ter ere van de Euro Birdwatch. De vogeltrek ging echter enorm hoog over ons heen. Zo hoog dat we heel veel niet eens konden zien/vinden in de lucht. We hoorden ze alleen. Er trokken veel Koperwieken, Zanglijsters, Sijsjes en Kolganzen over.

Totaal telden wij tussen 07.15 uur en 10.30 uur  1174 vogels verdeeld over 30 soorten.

Totaal zagen we 41 soorten deze uren. Ook de IJsvogel was weer regelmatig op z’n stokje aan het vissen bij de kwelbeek.

 

De top 5 was:

TOP 5
  soort aantal
1 Kolgans 358
2 Zanglijster 143
3 Kokmeeuw 140
4 Houtduif 125
5 Koperwiek 109

“En Greet heb je ook nog druppels gezien. Neen, vandaag was het droog. De eerste dag van deze week dat het niet regende. ”Maar de afbraak is nu in volle gang”.

Tot slot nog een oproep van Nina.

Beste Paul,

Afgelopen zomer heb jij collega’s en mij rondgeleid door de Hoekwierde en verteld over zelfbeheer in de wijk.

Het was erg interessant om mee te kijken en te zien hoe het zelfbeheer was georganiseerd en hoe jullie de samenwerking met de gemeente Almere ervaren.

Ik stuur deze mail omdat ik graag  de bewoners van de Hoekwierde wil uitnodigen voor stadsconsultaties. Momenteel zijn wij bij Stadsruimte bezig met het herijken van de Visie beheer. Dit willen we samen met bewoners doen en daarom hebben we stadswandelingen en Dilemma spel georganiseerd. Tijdens de stadswandelingen en dilemma spellen gaan we in gesprek met bewoners van Almere over wat zij belangrijk vinden.

 

In de bijlage van deze mail vind je de uitnodiging met meer informatie. Op 29 oktober van 14.00-17.00 spelen we het Dilemma spel in Corrosia, Markt 43, Almere Haven. Je kan je aanmelden via de site: //ingesprek.almere.nl/ . Mogelijk kan je deze uitnodiging doorsturen aan vrienden, buren en kennissen die graag willen meedenken over de buitenruimte van Almere.

Hopelijk zien we elkaar tijdens een van de stadsgesprekken!

Met vriendelijke groet,

Nina de Vos

Adviseur Stadsruimte (trainee) | 06 51 73 05 70| nejdvos@almere.nl 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén