www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Kwelbeek, Natuur kinder speelparadijs

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 22; 27mei- 2 juni 2019

Maandag
Voorgaande weken fotografeerde Arjen steeds een ui in de knop. Deze week is die ui uit.

De rhodo staat nu ook in volle bloei.

En rozen natuurlijk.

Rob en Bram trekken ten strijde richting de lekke banden van K.Ubota. “Corrosie van de velgen”, luidt de diagnose.

Martin en Lap trekken ten strijde richting de afvalbakken.

Rudy maait het resterende, lastige deel, langs de gracht.

In de middag borstelen /blazen Martin en Lap een deel van het Hoekwierdepad.

Inspectrice Nicolette ziet toe. Zij ziet dat het goed gaat.

Het jdb’en trekt 10 deelnemers.

Dinsdag
Voor de tweede keer meten studenten van Aeres de waterkwaliteit van plas, wadi , beek en de gracht. Althans, dat is de planning, niemand heeft ze gezien. In het begin van de dag regent het. Later breekt de zon door. Dus of ze bezig geweest zijn, wij horen het nog. Dan is het weer mooi langs de beek.

Met die velden vol met bloeiende ratelaar.

Regien en ik scoren nog een 6 tal stapstenen voor op de plek”. Bij het uitladen snellen een 4 tal kinderen tegemoet. “Mogen wij meehelpen”. Zij lossen de zware stenen en zijn teleurgesteld dat zij niet direct geplaatst gaan worden.

Verder helpen de kinderen met het terughalen van balken die in het water geschoven zijn. Oh, het is nog steeds prachtig langs de wadi.

Er groeit een poppy met een andere kleur.

Loraine komt een waterpomp brengen. Cadeautje van  buurvrouw Annemarie uit het Krachtveld. Stond bij haar in de tuin. Maar haar kinderen zijn te oud om er nog mee te spelen. Annemarie is zo enthousiast over de plek dat ze gaarne haar pomp doneert aan de kinderen die hier spelen. Ik probeer de pomp. Hij doet het niet. Het rubber moet vervangen worden. Het lukt mij niet om een onderdeel te demonteren. Is er iemand die ook een poging wil wagen?

Woensdag
Als Trees een schoffelronde in de boomgaard maakt zegt Rob; “Wij , Bram en ik, hadden vanochtend een HB water geef record’. “Met een uur uit en thuis”.

Hoe komt dat?, vraag ik. “Nou, de HB’s  hebben twee keer deze week regen kunnen opvangen. Ze staan nog niet vol in het blad en daardoor is ook de verdamping gering.

Aan het eind van het seizoen zijn wij een ochtendje bezig.” Wat ben je nu aan het doen.?’ Nou AM krijgt een klysma”. Het restant water verdwijnt via een slangetje in een van de fonteintjes van het KWAM.

Kersen beginnen te kleuren. De halsbandparkieten zijn er dol op en vliegen de hele dag krijsend rond. Vechten met de spreeuwen, die vinden die kersen ook lekker.

Donderdag
Hemelvaartsdag. De reiger is er te lucht,

te boom

en te water.

Zoek de verschillen met  Lap. Hij gaat op de knieën dauwtrappen  in de border aan het begin van het Hoekwierdepad.

Daarna zoekt hij het wat hoger op en hij knipt laaghangende takken over het fietspad langs het Windbos weg. Vervolgens haakt partner Martin aan. Samen worden goten geschoffeld. Zij zien Japans duizendknoop in het vogelbos. Met vereende krachten wordt alles verwijderd.

Rudy maait aan de overkant.

Hemelvaartsdag of niet. Er zijn ook op deze bijzondere  donderdag  braamsluipers te vinden. Lap, Ruud, Paul, Jos, Nicolette, Greet, Hester, Carol en Regien, je moet dat troepie zien.

Lap is bijzonder nobel bezig. In verlichte toestand helpt hij Ruud, Regien en mij de Bea balken vederlicht te maken bij het omstapelen op “de plek”.

Greet, Carol en Jos schoffelen in het krachtbossie. Hester en Ine zaaien  bij de wadi en op de “plek”.

Regien plaatst enkele stapstenen op “de plek”

en Ruud duwt de entree arcade weer recht.

Bij de korf is het gezellig. Jos heeft enkele flessen veldwijn onder de arm meegenomen. Die moeten soldaat gemaakt worden.

Vooral special quest Mike lust er wel pap van. Hij kwam op krukken maar verlaat het volleyveld zingend en springend als een top volleyballer. “Hebben jullie al mijn sprongservice gezien?”, vraagt hij met dubbele tong. Veldwijn op Hemelvaartsdag. Daar kan geen pilletje uit de Haak aan tippen!. “Het is een wonder , die veldwijn”. De wonderen zijn de wereld nog lang niet uit. Wij verheugen ons nu al op zaterdag as . Dan gaan wij vlinderen met Greet , weer onder het genot van de veldwijn van Jos. Reken maar dat wij ze zien vliegen.

Vrijdag
De SMan controleert zijn wilgen in de middag op de plek. “Gaat goed”,  vindt hij. Hij ziet ineens dat de libellen en juffers zich massaal presenteren.

Ook ziet hij vele beessies. Dalend en stijgend verkeer.

Soms is er een file.

Veel pracht en praal in het groen.

In de avond is het helemaal bal bij de plek. Voor knutjes die om de kinderen en de grote mensen dansen. “Knudde met de knutjes”, roept iemand. Want de knutjes doen meer dan alleen dansen. Kinderen zorgen voor een uitvoering in het groot kinder natuur paradijs theater. Of moet ik zeggen kinder natuur circus. Acrobatiek in de hoogste vorm. Er trekken smerende damus voorbij als Ton en ik de laatste balken stapelen.

Zaterdag
Als wij bij de plek aankomen wacht Evie ons op. Gisteren zei ze al dat ze droomde van een wiebelbrug. Toen snapten wij niet helemaal wat ze bedoelde. Daarom heeft ze nu een tekening gemaakt van de wiebelbrug.

Het is een prachtontwerp en Evie heeft aan alles gedacht. Dat gaat een uitdaging worden om te gaan maken. Wie weet komt de pappa van Evie ook wel helpen.

Twee borden met  “kindernatuur speelparadijs”,

1 bord “biodiversiteitsboom”, 40 appartementen in 8 lagen, 7 professionele vogelhuizen en 7 kleurige huizen, 3 vleermuizenkasten en 1 insectenhotel. Dat is de oogst van een ochtendje borden en kasten ophangen. Regien, Lap, Johan, Jos en ik zijn de uitvoerenden. “He, een totempaal”,  wordt er vanaf de Blikveldweg geroepen. Daarnaast zijn de ooievaarsboom, de slangenboom, de appartementenboom varianten op de biodiversiteitsboom. Noem hem zoals je wilt. Wij vinden het een kunstzinnige aanwinst op de plek. En ooit komt er nog een ooievaarsnest in de top. Hier zie je de plaatsing van het eerste appartement.

Dan volgt er een spiraal van appartementen naar boven.

En vervolgens komen de overige appartementen te hangen.

Ton zekert de balken, Ruud zekert het windscherm en Rudy zaagt een verrotte stam weg. Ja, het was even druk met senioren op “de plek”. Nu de kinderen weer. Na aangenaam verpozen.

In de avond zijn er een tiental leden van de natuur en vogelwacht Flevoland te gast. Om 20.00 uur wordt op het volleyveld de groep ontvangen en welkom geheten door Greet. Ik hou een korte introductie over het zelfbeheer in onze buurt. De groep krijgt in het krachtbossie en bij de wijngaard een toelichting van Carol en Jos.

Vervolgens is er een rondwandeling in twee groepen door de buurt. Kwelbeek, kwelwadi en kwelplas ontvangen veel complimenten.

Tot het licht bij de 4 lakens en de vuurkorf wordt ontstoken is er een gezellig samenzijn op het volleyveld. Met lekkere hapjes van Trees, Hester, Elise en Rob. Het is een geweldige zwoele windstille avond. Zeer geschikt voor nachtbeessies. En die laten zich voor groot en klein in grote getale zien van groot tot klein.

Tot in de kleine uurtjes wordt er gedetermineerd en enthousiast geroepen over weer een bijzondere vondst.

Na afloop dankt Greet , namens de bezoekers,  het steun comité bestaande uit Hester, Nicolette, Ine, Paul, Paula, 3x Eggenhuizen, 3x Wieleman-Vrolijken, Marlies, Lap, Trees,  Rob en Elise, “Het was een zeer geslaagde, informatieve en gezellige avond. Dank voor al jullie inspanning. Het nachtvlindergebeuren heeft bijna 100 soorten opgeleverd. Een aantal soorten moeten nog worden uitgezocht. Het meeste staat al op waarneming.nl. De veenmol is nieuw voor onze wijk. Ook de grote spinnende waterkever was spectaculair aan het eind van de avond”.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén