www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, Braamsluipers, Centraal grasveld, Centraal Wonen, EZH Weekjournaal, Jeu de boules, Maaierij, Materiaal en materieel, Natuur kinder speelparadijs, Wandelroute

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde eo. Week 20; 13-19 mei 2019.

Maandag 13 mei.

Onze Greet , alias keizerin Wu- Greet, heeft gewonnen. Niet met voetbal maar in de Flevolandse vogelcompetitie. Wat heeft ze gewonnen? The Big day. 140 vogelsoorten op een dag heeft haar team in Flevoland afgetikt. Doe dat maar eens na. Ploeg 2 volgde op grote afstand met maar liefst 10 soorten minder. Maar ja, Greet heeft de jeugd ingehuurd. Jonge ogen en oren, zelf opgeleid, daar valt niet van te winnen. Net Ajax!!!!!!

Lap en Martin zijn klaar met de eerste ronde haagknippen van dit jaar.

Trees schoffelt de boomgaard.

Joop maait en maait.

Thom scheert de steigerborder.

Ik schep een paar m3 zand op “de plek” en Lap bevrijdt de jonge aanplant van riet, fluitenkruid  en hoog gras. Dat gaat heel secuur, spietje voor sprietje. Voor je het weet knip je het jonge , gewenste, spul naar zijn grootje.

Op de plek heeft Samantha een briefje opgehangen;

Beste gemeente, ik en nog meer kinderen vinden het erg dat ons plekje weg gaat. Het is rustgevend en nu al leuk om te spelen er zijn veel dieren en het is te mooi om weg te halen. Groetjes Samantha en de kinderen.”

Ik spreek kids die Samantha kennen. Op de infoborden had iets gestaan over een glijbaan. Samantha had begrepen dat hier alles afgebroken ging worden ten faveure van een grote mega glijbaan. Nog hoger dan de ooit beoogde flat hier. Ik zie er de lol wel van in.

Arjen wordt ook speels als hij op “de plek” is. Dit zijn de verrassende doorkijkjes en details van hem.

In de avonduren JDB. 12 deelnemers deze avond.

Dinsdag

Een skraal Noorden windje. Maar met een fraai zonnetje. Optimaal maaiweer. Het wordt een hele lange maaidag. Gelukkig voor maaier K. Ubota. Na het zorgvuldig maaien van het gazon in de wijk draagt Rob het maaistokje over aan Ad, die in de middag het buitengebied voor zijn rekening neemt. Zeg nou zelf, dat poremt toch weer fraai. Met dank aan Ad en Rob dus. Als ode aan de maaiers plaatst iemand een minimaaiertje bij de boomgaard.

Ook dank aan de gemeente die ons van de vuilhopen  bij de beek en “de plek” verlost. Mooie service!

Niet alleen de mannen van de gemeente, vele passanten staan even stil bij de wadiborder. Dat is niet verwonderlijk. De papaver en het bijenvoer schreeuwen om aandacht. Het is een pracht!

Woensdag

Elly en Thom doen weer een stukkie steigerborder.

De gemeentelijke man die o.a. waakt over de veiligheid van speelvoorzieningen is langs geweest in het kindernatuur speelparadijs. Naast complimenten wijst hij ons op de veiligheid van met name de koppen van de buizen. Als je daar van af valt mogen er geen obstakels onder liggen of er moeten balustrades komen. Wij gaan in overleg, wat te doen.
Op de plek is het gezellig druk. Ik tel een 12-tal kinderen als ik de info bordjes weer ophang, de jonge aanplant vrij knip en weer de nodige m3 verplaats rond de klimbomen. Ook pak ik de bosmaaier en maai rond de trap de dijk op.

In de bosborder kleurt de rhodo.

Donderdag

Martin en Lap legen de afvalbakken. Het duo wandelt vervolgens het gehele wandelparcours en stippen de paaltjes aan en maken de paaltjes vrij van ongewenste kruiden.

Joop en Rudy maaien en maaien.

Willem, Rob en Bram repareren de grote borstelmachine .

Rudy knipt de berenklauwen weg in de bocht van de gracht aan de Kornwierde kant.

Al om 11 uur levert de Huyskweker de HB planten voor het nu al legendarische HB jaar 2019. Het wachten is op de braamsluipers. WW, Johanna, Rob en Bram bereiden de komst van de hulptroepen voor.

Aan de overkant zijn de collega’s van Johan bezig.

De braamsluipers (14) verdelen zich in twee kampen. De plankiers Ruud en Mike gaan gestaag door met plankieren. Het werken aan de plankieren is ware kunst. Een pracht van een performance.

De HB’ers  treden aan  in een speciale gelegenheid samenstelling.  Regien, Ine, Johanna, Corrine, Yvonne,  Marlies, Henk, Lap, Rob, Bram, WW en ik breken een record. Binnen het uur alle HB planten in de bak zetten en opgehangen.

Het lijkt wel een wedstrijdje. Lap en Rob maken met hun trekker geen kans tegen die vervuilende diesel met de atleten Bram en Johan als ophang specialisten.

Olga Commandeur  laat weten beretrots te zijn op de jeugdige motoriek en conditie  van deze  HB atleten .”Met zelfbeheer hoef je niet naar de sportschool, forever young.“. Hoewel; Bram lacht zich een kriek als Johan en ik zonder hulpmiddel een bak trachten aan te haken.

Met een trapje van Arjen is de klus zo gepiept.

Memorabel is de luizenmoeder, een rol die Yvonne met verve en met hart en ziel vervult. De luizenmoeder heeft een paar luizen in haar border ontdekt en stelt nu voor om alle bakken te enten met dit prachtige diertje. Op die wijze kan het schattige diertje  haar vakantie overleven om na de vakantie weer volop te kunnen genieten . ”Leve de insecten”, roept Yvonne telkens. Beste Yvonne, de natuur regelt zelf. Zie hier de luizen stofzuiger.

Vrijdag

WW verzorgt de eerste HB watergeefrond van het jaar 2019.

Hans K. schoffelt beide rozen borders bij de Kornbrug.

Joop vist op ruisvoorn. Hij tracht de afvang door de reiger te compenseren.

Een nieuw hoofdstuk plankier art wordt geschreven door Rob en Mike.

Met Lars doe ik een rondje kleine beesies. In de kwelplas barst het van de kleine beesies.

In het bos ontdekt Lars een vuurkever.

Een zaagsprietige wel te verstaan. Ik snap echt niet waar die naam vandaan komt.

Als onze buxesdumper dit ziet dan hoop ik dat hij/zij de ogen uit zijn kop schaamt en stand de pede een kruiwagen haalt en naar de korf rent.

Zaterdag 18 mei 2019.

AM is enthousiast over de open dag van de woongroep van vandaag. “Met een opgeknapt Collectief (de vloer van de huiskamer was al wel mooi geverfd, maar helaas nog niet betreedbaar), mooi weer, lekker eten was het een prachtige dag.

Het collectief is goed bezocht door eventueel toekomstige bewoners. Maar ook door mensen die zelf een vorm van collectief wonen willen opzetten en bij ons voor inspiratie kwamen. Met een verhaal van Ton over het grotere plaatje: de wijk Hoekwierde,  rondleidingen door de huizen voor bezoekers, sjoelcompetitie en muziek van Daniel en Eelco was het een geslaagde dag, die ook voor de nodige verbinding binnen het Collectief heeft gezorgd. “

Volgende week zaterdag de WWO van mei. Aandacht voor de borders en “de plek”. Naast werk aan de plankieren kun je je hart ophalen aan spit en graafwerk. Ook staat op het programma het inzaaien van het afmaken van het natuurpad met een bloemrijk kruidenzaad mengsel.

Deze week sluit Arjen af met enkele kleurcomposities. Ik loop regelmatig langs de zelfde plekken maar zo zie ik het zelden. Voorts een nieuwe fase in het bloeiseizoen. De Gelderse roos bloeit en het knoopkruid ook.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén