www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Braamsluipers, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Maaierij, Natuur, Natuur kinder speelparadijs, Planten, Projecten verfraaiing

Weekjournaal zelfbeheer Hoekwierde e.o. Week 24. 14 juni- 20 juni 2021.

Maandag:

We beginnen met deze prachtige- Pyramide rozen border– aan beide kanten van de Kornbrug . Een paar jaar geleden door Willem gemaakt. Ze staan nu al in bloei maar wordt nog voller met rozen.


Hans en Martin beginnen vandaag vroeg vanwege het warme weer met de twee heggen snoeien langs het fietspad en het opvegen en afvoeren van het groenafval naar de bladkorf met de tractor.Hierna heeft Hans rond de afval containers nabij de Hoekbrug het groen opgeruimd van de gesnoeide heggen en met de bosmaaier rondom de containers het gras tussen de stenen geschoond.
Er was voor Hans nog even tijd om de afvalbakken ronde te doen in de wijk.

Met onderstaande foto’s kan je zien wat er bij komt kijken met die zware constructie voor het geheel in elkaar gezet kan worden voordat de schommel aangebracht kan worden.
Zo, de constructie staat klaar. Afhankelijk van de gemeentelijke veiligheid inspecteur die het geheel gaat controleren zullen de staanders nog wel geschraagd moeten worden om een optimale stijfheid te verkrijgen.

Dinsdag:

Thom en Elly hebben aan weerskanten van de Hoekbrug de vier borders weer onder handen genomen. Onkruid verwijderen en mooi aangeharkt.

Ook even laten zien hoe mooi en vol de rozenboog is.

De eerste bloemen in de kamperfoelieboog komen er ook aan.

En wederom wat leuke foto’s van Arjen.


Woensdag:

Thom en Elly hebben het vandaag verder afgemaakt. Ziet er weer prachtig uit en dat geldt voor alle vier de borders.

De bloembakken schreeuwden om water en dat hebben Bram en Rob ook gehoord, dus sprongen zij op hun waterkar en gaven alle bakken dit frisse vocht.

Rudy heeft een deel gebosmaaid aan het talud nabij de Hoekbrug.

Tijdens een wandeling door het bos zag Marlies een dumping van vele blikjes en volle drankpakken. Wie doet nu zo iets. twee weken geleden zakken vol met blikjes op de dijk gevonden en nu dit weer.

En verderop langs de wadi ziet Marlies iets veel leukers. Dat was een klein vosje tussen de begroeiing. Dat is andere koek dan blikjes.

Donderdag:

Ondanks het hete weer hebben Martin en Hans alle afvalbakken geleegd. Daar kwam bij dat de dump van blikjes en volle drankpakken in het windbos ook opgeruimd werd door ons en wel een karretje vol.


Even terugkomend op de rozen bij de Kornbrug afgelopen maandag, nu staan ze er nog mooier bij.

Joop dacht hoe krijg ik meer zuurstof in de kwelbeek voor de vissen, kikkers en ander leven. Men boort een gaatje in de bovenkant van het hoofd en hou het schepnet onder water zodat het zuurstofrijke water onder hoge druk automatisch omhoog wordt gespoten. Het is een win-win situatie want het is gelijk verruimend voor de geest.

Een paar keer per maand komen wij hem tegen van de Tomin groep  groenvoorziening om het overige zwerfafval op te ruimen. Daar zijn wij uiteraard blij mee.

Rudy had een begin gemaakt met bosmaaien van het gras op het talud aan de overkant van de gracht maar het werd toch te warm en gaat daarom volgende keer verder.


Menno is bezig om deze planten in model te snoeien aan de zijkant van de woning van Anneke. Later was hij aan het snoeien aan de buitenkant van het vogelbos.


Ah, Ha. Een braamsluiper gespot. Dat is Corinne die onkruid verwijderd in de border van Henk en Yvonne.

En weer twee braamsluipers die iets uitvreten. Dat zijn Johan en Levien die stammetjes brengen naar Levien’s bedevaartsoord en tussen de stammen en de boom op het kale stukje wordt later nog een bankje gecreëerd.


Hier worden planken uitgezocht voor de bankjes onder het toeziend oog van braamsluiper Mike.

Mike laat er geen gras over groeien en begint gelijk met zagen en schuren.

En dit is het resultaat met een ruime zit en goede rugsteun. Dit bankje staat aan het nieuwe natuurpad langs de gracht. Ondanks het hete weer zijn er toch nog vier braampjes aan komen sluipen.  Na deze bank denk ik dat er nog wel een testrapport komt hierover.

Vrijdag:

Wederom hevige paniek bij het KBB-testcentrum. Nu is dat wel vaker gebeurd en ook niet zo verwonderlijk gezien de geringe stressbestendigheid van de testers, die inmiddels dachten ook op het gebied van testen met pensioen te kunnen gaan. Maar wat wil het geval. Er komt een aanvraag binnen voor maar liefst 3 bankjes. Ja, daar valt natuurlijk niet tegenop te testen. Dus het is te begrijpen dat de volledige inzet van het testcentrum nodig was om hier gevolg aan te geven. De verloven van alle testers werden ingetrokken en ze werden op pad gestuurd om 1 nieuwe bank langs de kwelbeek en 2 langs het nieuwe pad naast de gracht te bezoeken.

De nieuwe bank aan de kwelbeek heeft veel allure en is een echte service-bank, tenminste als je hem weet te vinden. De positie is vrij laag en dus dichtbij het wateroppervlak en dat kan spannend zijn in geval van hoog water. Er schijnt uitzicht te zijn op een ijsvogelwand, maar de kans op een waarneming is niet erg groot. Dat wordt echter ruimschoots gecompenseerd door het aanwezige comfort. Er is een rugleuning en zelfs een voetenbank en ook komt er een fraaie tafel voor drankjes en hapjes, dus laat die vogels dan maar zitten. Er wordt nog gedacht over bediening ter plaatse en een vacature voor een butler zal t.z.t. worden gepubliceerd.

Langs de gracht werden al 2 banken geplaatst en met 2 nieuwe komt het totaal dus op 4. Vooral de derde bank, gerekend vanaf de kwelbeek, is een echte eye-catcher, zoals dat in vakkringen heet. Opvallend genoeg is deze bank beduidend minder primitief uitgevoerd dan de andere banken langs de gracht. Bij dit ludieke ontwerp is er sprake van rugsteun en extra zitdiepte en de staanders kunnen ook worden gebruikt als dienblad. Dit is echt weer een mooi stukje vakwerk en een parel onder de bankjes.

Tenslotte komen we bij de vierde bank en hoewel niet eerder waargenomen, moet dit toch al een erg oude bank zijn. Waarschijnlijk nog uit het stenen tijdperk. Duidelijk is te zien dat de bouten van deze bank met een stenen werktuig in het hout zijn geslagen, dus dat moet dan geweest zijn nog voor de uitvinding van de moderne hamer. Verder een primitief ontwerp wat erg kenmerkend is voor die tijd.

Het KBB-testcentrum is nog steeds zeer onder de indruk over de enorme productie van adequate zitgelegenheid in de nabije omgeving van de kwelbeek, maar verzoekt de bouwers van ZHEO wel om enige rust voor het testpanel, dat nog moet bijkomen van deze zware testperiode.
Testbaas Johan.


Zaterdag:

Wim onderhoud de Hoeksteen border door te schoffelen en opschot weg te halen.

LET OP: De eikenprocessierups in weer in opmars. Bij een aantal eiken rondom de wijk zijn linten aangebracht als waarschuwing om niet in de buurt van de boom te komen.

Zondag:

Ook van Arjan diverse mooie bloemen foto’s.


Nog een belangrijk nabericht van Jos & Carol.

Ohoh!
De druivenstokken zijn erg in trek, deze keer niet vanwege de druiven die nu pas net in bloei staan, maar vanwege de bladeren!
Daar kan je heerlijke Dolma’s van maken, een gerecht uit de Mediterrane keuken, druivenblad gevuld met groenten.
Het gevolg is dat de druivenstokken vroegtijdig worden gestolen. Veel te veel bladen worden in een keer van de struiken gestolen! Zie foto’s.
Een oproep aan een ieder die dit ziet, spreek de mensen erop aan, graag. Als Jos er niet bij staat is dit niet de bedoeling!
Wij hebben ter afschrikking weer het bordje ‘met gif bespoten ‘ opgehangen.
Ook hebben we contact met een paar mensen die graag de bladen willen plukken en hebben afgesproken dat we ze een seintje geven als de druiven stuiken getopt gaan worden, maar dat is later in het seizoen. Kijk zo kan het ook.
Hoop dat er toch nog een lekker slokje afkomt voor de buurt!
Groetjes van Sjato Kwelbeek.
Jos en Carol.

Tot ziens volgende week.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén