www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, Natuur, Pipo-wagen, Vogels

verslag van Euro Birdwatch in de Hoekwierde op 1 oktober

 

 

De Euro Birdwatch is een megatrekvogeltelling, waarbij verspreid over Europa trekvogels worden geteld op telposten die soms speciaal voor de Birdwatch worden opgericht, maar voornamelijk de telposten aangesloten bij  www.trektellen.nl doen mee.
Het idee is meer mensen te interesseren in vogels kijken, tellen en beschermen.

In Nederland doen zo’n 150 trektelposten mee

dscn1593

Door de nieuwbouw van de Laren hebben we onze vaste Hoekwierde Telpost verplaatst naar het fietspad bij de Kwelbeek. En wat een prachtplek is dat!

De dag begon met een mooie zonsopgang, Paul zorgde om 7 uur al dat de Pipo-wagen ter plekke kwam en ook Dick G. kwam klokslag 7 uur met de fiets aan om onze post te bemannen!

dscn1573

Maar…..er was weinig wind en de vogels die overvlogen zaten erg hoog en verspreid.

Toch kregen we aardige soorten te zien, zo vlogen er 9 Kruisbekken over, een Lepelaar, een Grote Zilverreiger, 2 Watersnippen én een Bladkoning. De IJsvogel maakte er een spectaculaire show van om zittend vanaf de dwarslat van de IJsvogelwand te gaan vissen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hij dook het water in pakte een visje en ging dit verorberen op het zelfde latje en dit herhaalde hij nog een paar keer.

Tijdens de telling was er veel aanloop, dus het was een gezellige dag.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

dscn1594

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Onze top 3 was:

1.  Spreeuw met 251 ex.

2.  Graspieper met 108 ex.

3. Houtduif met 80 ex.

 

Landelijk staat de Graspieper op de eerste plaats met > 100.000 ex.

 

Totaal zagen we 562 vogels verdeeld over 24 soorten overvliegen.

Met nog 14 extra soorten die rondvlogen bij de Telpost, waaronder een roepend Zwarte Roodstaart, Boomkruiper en Grote Bonte Specht werd het totaal aantal soorten deze dag 38.

 

En toen het zonnetje ging schijnen kwamen nog 9 Atalanta’s, 2 Kleine Koolwitjes, 1 Dagpauwoog en een Bont Zandoogje voorbij.

En troffen we nog een opgemaakte kabouter aan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Volgend jaar hopelijk meer trekvogels!

En Arjen zag een gevecht om een paal.

dscn1698

dscn1716

dscn1758

  1. Dick en Tiny Groenewgen

    Greet en Peter. Bedankt voor de leerzame uren over de vogels. Als ze hoog vliegen zie je ze niet, voor mij logisch, maar jullie zien en horen alles. Als de wind hard is vliegen ze laag maar zelfs dan zie ik ze niet. En Peter had op zijn verrekijker een geluids installatie zodat hij de vele vogels zels kon horen van grote afstand. En aan het gepiep en gefluit horen jullie precies wat voor soort er in de buurt zit.De nieuwe vogelaar, Johan, wist mij ook te vertellen dat een meeuw wit is en een kraai zwart. WEaarvan akte. Mijn bijdrage was het costateren van 6 muggen, 8 vliegen en een helicopter. Nogmaals bedankt en voor volgend jaar ben ik er beslist weer bij.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén