www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Maaierij, Natuur kinder speelparadijs, Wijkwerkochtend, Windbos

Verslag van de gure WWO van 21 december 2019

 

29 windbossers en plekkers zetten zich in tijdens de kerst WWO, twee gescheiden kampen die samen de elementen trotseren.

Bij aanvang is er een moment van bezinning uit dankbaarheid voor ons succesvolle zelfbeheer en het  mogen aanvallen van de agressor. De woekerende clematis. Of staan wij  gewoon als een groep koningspinguïns dicht bij elkaar om minder last te hebben van de gure wind.?  Wie na het eerste uur het eerste bij de stal van Rob is krijgt een blokje kaas bij de koffie.  Zullen wij?.  Attack.

Om met de plekkers te beginnen. Dit zijn twee triootjes.

Mike, Ruud en Bram gaan los op het plankier rond de glijbaan. Geconcentreerd plaveien zei de toegangsweg richting de glijbaan.

Mooi aanloopje, fraaie trap en een mooi platje als basis voor een kraaiennest rond de glijbaan instap. Het platje is er, het kraaiennest komt een volgende keer. “Zo ziet er uit toen wij stopten”, zegt Mike trots.

Even verder zijn Paula, André en Ton bezig met de waterloop van de pomp.

Goten worden sluitend vastgezet, de stoppen worden gemonteerd en de pomp krijgt een slot. Kettingen rammelen.

Beide ploegen hebben veel oog voor hun werk en geen oog voor de soep. De uurtjes vliegen voorbij. “Het was wel kleumen. Het was bar koud en winderig op de plek.”, kreunt André. “ Mensen kwamen langs en waren vol waardering,” zegt Paula .

Aan het eind van de Siberische ochtend onderzoeken de plekkers  minutieus de bodem van de pan op zoek naar de bruine bonen soep die er ooit was.

De soep van  Ursel werd eerder door Ursel en Ineke uitgeserveerd aan de verkleumde bosgroep.Binnen nog wel, dat komt niet vaak voor.

Vrees niet, die bossers hebben echt wel wat voor de plekkers achter gelaten.

Het eerst uur ging die bosgroep , Marlies, Arjen, Levien, Simon, Fred, Chris, Karin, Alfred, Diana, Anneke, Leida, Ine, Susan, Johan, Rudy, Jos K, Ad, Jos Wiel , Timmetje en ik, te keer met clematis,  lianen en de braam. De check was er na 5 minuten buffelen.” Heeft iemand het nog koud?”. Neen dus. “In hemelsnaam, waar te beginnen”,  vraagt Alfred aan Marlies.

Een kick boks gevecht is hiermee vergeleken niets.

Rudy maait.

De koffie van Rob was een welkome onderbreking.

Het tweede uur van de bosgroep betrof een wandeling, zeg maar een kruip en sluip  tocht langs alle bijzonderheden van het bos, Maar eerst is er een kort resumé van het verleden en het heden van het 40 jaar oude bos.

De toekomst is onderwerp van gesprek tijdens de wandeling . De rondleider wijst

en wijst

en wijst

en vraagt om ogen en oren  in de rug. De toelichting wordt door de meesten als verhelderend en inspirerend ervaren. Het notenlaantje gaat er komen, evenals struweel beplanting langs de paden en boomvormers daar weer buiten. Als het kan is enige accentuering in het landschap interessant om mee te experimenteren. Er wordt een windbos beheer groepje opgericht. Als iemand een uurtje vrij heeft , even de ander inseinen en dan lekker tussen de bedrijven door gaan windbossen. Voor de volgende WWO’s staat ook het windbos op het programma. Verder  gaan met harken, opruimen en planten. Ofwel , hoe een essentakziekte

een impuls vormt voor nieuw leven en een kwaliteitsverbetering van het bos.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén