www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Natuur, Nieuwbouw, Windbos, Zelfbeheer

Opgeschoten gras, deel 20. Levend groen protest van het “opgeschoten gras”. Slot.

Donderdagmiddag 19 september ziet Paula twee kabouters staan en zij vraagt aan ze; “wat doen jullie hier”.

Afbeelding 122klein

“Wij zijn de hoeders van het “opgeschoten gras” en zijn de kwartiermakers voor de ploeg die vannacht aan het werk gaat”. Paula is ontroerd en vraagt;”Wat gaan jullie dan doen? “Mevrouwtje, geduld, u ziet dat morgen wel. Wij moeten nu aan het werk” . En Paula ziet de hoeders verdwijnen in het opgeschoten gras en ziet ze nu en dan in de weer met meetlinten, afzetlinten en gradenbogen. Ze snapt er helemaal niets van.

Afbeelding 116klein

De volgende ochtend vroeg  ziet Simon overal ploegjes kabouters aan de gang. Hij wrijft zich eens goed in de ogen. “Zie ik het goed of ben ik nog aan het dromen’, vraagt hij zich af. Voor de zekerheid neemt hij een foto en raakt in gesprek met een groepje dat op de uitkijk staat op de boomstronk en Simon krijgt nu meer  informatie.

Afbeelding 117klein

“Mijnheer , wij  de hoeders van het “opgeschoten gras” , willen het grote mensenvolk hier in de buurt helpen .Wij willen het groen hier behoeden en geen flat op deze plek”. “Maar jullie zijn zo klein, hoe gaan jullie ons dan helpen”, stottert Simon. “Nou mijnheer, wij gaan samen met het gras een groene boodschap brengen. Wij weten nog goed dat bestuurders in 1992 respect hadden voor dit stukje groen en toen besloten hebben dat dit gebied groen verdiende en geen flats. Wij vonden het onbegrijpelijk dat Haagse stadsmijnheren het hier voor het zeggen kregen en hier flats en huizen wilden gaan bouwen en niets wilden weten wat hun voorgangers besloten hadden. Haagse stadsmijnheren die niets aantrokken van de mensen die hier wonen en dit groen liefhebben. Die Haagse stadsmijnheren trokken zich niets aan van de protesten in 2010  en de regenten trekken zich niets aan van de latere protesten. Kennelijk spelen de gevoelens van mensen geen rol. En daarom bouwen wij nu een groen protest. Wij helpen alle planten die hier groeien  zich te verenigen en fier te blijven  staan in het vak waar die regenten een flat willen gaan bouwen .

Afbeelding 118klein

Daar moeten die regenten toch naar luisteren. Wie negeert er nu een protest van de oorspronkelijke bewoners. Bewoners die het hier zo naar hun zin hebben en in harmonie maar een boodschap hebben. Wij willen hier blijven.” Simon is helemaal confuus en vraagt zich af. Een levend groen protest, dat is ongekend. Ik zal kijken of het er morgen nog staat en overmorgen en overovermorgen en volgende week en volgende maand en volgend jaar en in 2020 en in 20… “ En elke dag zal ik prijzen en koesteren. Het lijkt mij goed dat er straks in de politieke markt een vertegenwoordiger van de hoeders het woord zal gaan voeren”.

Lang leve het levende groen protest.

Afbeelding 119klein

 

 

 1. in Limburg is een stukje gras met wilde orchideeën beschermt door staatbosbeheer en vormt dit nu een Orchideeentuin kan dit ook niet hier in Almere??????????zie onderstaande info:Orchideeentuin Gerendal
  Gerendal 2
  6305 PA Schin op Geul
  c.hanssen@staatsbosbeheer.nl

  Fotoalbum »

  Contactpersoon:

  Mevr. C. Hanssen, Staatsbosbeheer, 043-4599138 .

  Openingstijden:

  Van 1 mei t/m 16 juni: 10-17 uur.

  Ligging en bereikbaarheid:

  De orchideeëntuin ligt midden in het Gerendal ten zuiden van Schin op Geul. De weg door het Gerendal is autovrij, de dichtstbijzijnde parkeerplaats ligt aan het eind van het dal op 2 km loopafstand van de tuin.

  Openbaar vervoer: vanaf NS-station Valkenburg, buslijn. 47, halte begin Gerendal.

  Toegang:

  Gratis. Honden zijn niet toegestaan.

  Midden in het natuurreservaat Gerendal (240 ha), bekend om zijn talrijke orchideeën, heeft Staatsbosbeheer in 1958 – toen al met het oog op de kwetsbaarheid van de ‘echte’ natuur – een 0,6 ha (later uitgebreid tot 1 ha) groot terrein geschikt gemaakt voor het uitzetten van o.a. twintig, van nature in Zuid-Limburg thuishorende orchideeënsoorten.

  De orchideeëntuin werd grotendeels aangelegd op een grazige krijthelling. Het krijt werd speciaal naar boven gehaald door spitten en ploegen. Daarna werden de orchideeën in groepen uitgezet. De grond werd tevens ingeënt met aarde van de vindplaatsen van de planten, teneinde ook de met de orchideeën in symbiose levende schimmels over te brengen. Naast de prachtige krijthelling werden ook nog stukjes aangrenzend bos en struikbeplanting rondom het open grasland geschikt gemaakt voor o.a. de bosliefhebbers onder de orchideeën.

  Tegenwoordig komen er ca. 260 wilde plantensoorten in voor: grote aantallen orchideeën, maar ook veel andere zeldzame krijtliefhebbers, die met elkaar steeds weer voor nieuwe kleurschakeringen zorgen.

  De tuin wordt beheerd door medewerkers van Staatsbosbeheer in samenwerking met vrijwilligers van IVN-afdeling Margraten. In het najaar wordt het kalkgrasland begraasd door schapen (nabeweiding).

  Het Gerendal

  De orchideeëntuin ligt midden in het Gerendal. Dit natuurgebied wordt gekenmerkt door de vele hellingbossen, hoogstamboomgaarden, hooi- en weilanden, poelen en heggen, die samen met de hier grazende kudde Mergellandschapen al eeuwenlang voor de mens van betekenis zijn. Landschappelijk gezien is het Gerendal een bijzonder fraai asymmetrisch droogdal. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Kaarten van deze rondwandelingen zijn verkrijgbaar bij de diverse VVV’s.

  Faciliteiten:

  Groepsrondleidingen (door IVN of boswachter) zijn na telefonische afspraak mogelijk. Er staan borden met algemene tuininformatie resp. biotoopinformatie in de tuin en naambordjes bij specifieke planten.

  Bij de ingang ligt onder een houten afdak een gastenboek, waarin men de bezoekers vriendelijk om reactie verzoekt.

  Bij Staatsbosbeheer is een folder over de orchideeëntuin verkrijgbaar. Tevens zijn er drie setjes ansichtkaarten (orchideeën) en het boekje Orchideeën van het Gerendal te koop.

  Net buiten de orchideeëntuin bevinden zich een hoogstamboomgaard, een weide en een amfibieënpoel (hier leeft o.a. de zeer zeldzame Geelbuikvuurpad).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén