www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Kunst en cultuur, Natuur, Vogelbos, Windbos

Kerkuil en snuituil eregasten tijdens de ‘Nacht van de nacht’ in de Hoekwierde.

Afbeelding 146klein

Jonge kerkuilen worden aangetrokken door het vuur op de open plek in het populierenbos. Een lichtspoor de andere kant op loodst je door het wilgenbos langs niet een, niet twee maar drie verlichte lakens en vlinderval opstellingen. En waarachtig; er zijn nachtvlinders. Niet veel. Maar toch, ze zitten er en er is volop verwondering dat nog zo laat in het jaar ze op de smeer

Afbeelding 152klein

en op het licht af komen.

Afbeelding 153klein

Dat is ook het thema van de lezing van Ton Eggenhuizen, de stadsecoloog.

Afbeelding 159klei

Vogels oriënteren zich van oudsher op de maan en de sterren en zij raken van slag nu er zo veel meer lichten in de nacht zijn. Ton laat een spectaculaire foto van de aarde bij nacht vanuit de ruimte zien.

Afbeelding 158klein

Vroeger vlogen de vogels zich alleen te pletter op vuurtorens maar tegenwoordig is hun zelfmoord keuze oneindig. “Valt daar wat aan te doen?”, vraagt Ton. “Ja hoor, groen licht” vervolgt hij. “Werkt prima, geen dode vogel meer te bekennen. Alleen helikopterpiloten raken van slag en missen het landingsplatform. Dus zijn er weer snel witte lampen in de fittingen gedraaid.” En zo had Ton een pracht verhaal dat hij niet 1x maar 10x heeft gehouden want de groepen liepen af en aan.

Afbeelding 156klein

Ook Marion had geen XTC nodig om wakker te blijven.

Afbeelding 166klein

En om haar verhaal over de nachtvlinders van de Hoekwierde te houden. Het afgelopen half jaar heeft Marion vlinders in haar tuin gevangen door ze te verdoven met licht. Vervolgens te dresseren met satéstokjes om ze dan te laten poseren op een vers groen blaadje. Verbazing en verwondering alom over de vormen en kleurenrijkdom van die fladderaars. “Leven die echt hier?” klonk het. “Nou, ga maar buiten kijken”  zei Marion. En dat klopt. In de loop van de avond toonden  steeds meer vlinders zich op de lakens. Zelfs fladderaars die niet thuis gebracht konden worden. Maar de echte nachtvlinder liefhebber maakt een foto en gaat thuis snuffelen in de catalogi.

Afbeelding 155klein

Halverwege de avond arriveren Paula en Ab. Zij wonen in het verre donkere Muiden en de rit naar de Hoekwierde duurde 2,5 uur. Er was geen maan maar wel een groot ongeluk op de snelweg. Bij de tent en de pipo bouwen zij een demonstatielaken en -val op. En daar staat Rob de hele avond met koffie, thee, warme choco en glühwein.

Afbeelding 145klein

In het begin met hulp van Jack , Marianne en Camelia. En Hester, Barbara en Nicolette  van de vogel- en natuurwacht hebben home made gebak gemaakt. Daar lusten de n.v.d.n. liefhebbers wel pap van. Tent en pipo zijn de start en tevens einde van de tocht. Inge deelt de groepen in.

Afbeelding 144klein

Na afloop in de rij voor de glühwein van Rob.

Afbeelding 163klein

Hugo, wat weet die knul een hoop,

Afbeelding 154klein

Greet, Nicolette, René en Alma zijn de gidsen. Naar verluid van Greet zijn er  12 excursierondes gelopen. “Volgens ons zijn er ruim 100 mensen geweest.” zegt zij tevreden.

Het rode licht spoor gaat naar de lezingen in de serre en de witte lichtjes brengen je bij de lakens en de smeer in het Vogel- en Windbos. En stilletjes rond het vuur hoor je de geluiden van de nacht. Jonge kerkuilen, burlende herten, een nachtegaal even terug van weggeweest en een groot koor gestreepte rugpadden. In de pipo hangen mooie foto’s.

Afbeelding 135klein

Tja, het was weer leuk en leerzaam in de Hoekwierde. Met plezier mogelijk gemaakt door de natuur en vogelwacht en de EZH. Dank voor jullie bijdrage en komst en tot de volgende keer.

 Nawoord van Greet:

”Vlinders die we gezien hebben;

 • Herfstspanners
 • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 • Papegaaitje
 • Diverse micro’s (o.a. Bladrollers)
 • Kleine Wintervlinder
 • Bruine Herfstuilen
 • En aan het eind bleek er ook nog een Herfstrietboorder in m’n val te zitten
 • Een Zuidelijke Boomsprinkhaan
 • Vele pissebedden, hooiwagens, slakken en naaktslakken, duizend- en miljoenpoten en andere kleine kruipbeestjes”

Nawoord van Annemiek en Ton;

“Beste Hoekwierders en vogelwachters,

Nogmaals dank voor de zeer geslaagde avond gisteren. Met name ook dank aan Paul voor de gastvrijheid dat we zijn serre mochten gebruiken. Ook is extra dank verschuldigd voor het regelen van een computer die mijn presentatie aankon. Dat maakt weer eens te meer duidelijk dat je ook dit soort dingen technisch van te voren moet uitproberen. Vroeger had je dat ook met diaprojectoren. Dikke dia-sledes, dunne dia-sledes, carrousels, projectie via spiegel (en dan alles spiegelbeeld) volgens mij heb ik indertijd alles daarvan wel meegemaakt.

En dan nog de “die vraag zoeken we op”-vraag. Gisteren werd gloeiworm en vuurvlieg ter sprake gebracht. Annemiek wees mij erop dat de worm de larve is van de vuurvlieg en dat het dus inderdaad dezelfde soort is. Maar dat is niet het hele verhaal.

Gloeiworm (of glimworm) is het larve stadium EN het niet-vliegend volwassen stadium van de vuurvlieg. En de vuurvlieg is GEEN vlieg. Het zijn namelijk kevers. Het is een groep insecten met wereldwijd zo’n 2000 soorten. In de BeNeLux komen drie soorten voor.  De larven eten ondermeer naaktslakken en de volwassen vormen eten helemaal niet (met dank aan Wikipedia).

Feitelijk zijn de namen gloeiworm en vuurvlieg “lekentaal”namen. Net zomin een scholekster verwant is aan de ekster, is de gloeiworm niet verwant aan de wormen en de vuurvlieg niet aan de vliegen.”  

En er was ook nog theater. Wie is dit?

Afbeelding 167klein

 

 1. Wij zijn blij dat we gekomen zijn ondanks de file. Wij wonen niet in Muiden maar in Bussum maar what’s in a name.

  Wat een geweldige woonwijk. Wat een ontvangst. Eerst koffie en dan aan de slag. Jammer dat ons laken en val niet erg veel heeft bij kunnen dragen.

  Dank aan Hugo die ons een privé rondleiding heeft gegeven.

  Als er weer z’n leuke avond komt gaan we gewoon ’s middags van huis het is tenslotte wel

  22 km rijden !!!!!!!!

  Vriendelijke groet, Ab en Paula

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén