www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Centraal grasveld, EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Natuur kinder speelparadijs, Planten, Windbos

Journaal Zelfbeheer hoekwierde eo. Week 5. 27 januari tot 2 februari.

 

Start bouwproces vogel kijk plek hut. Studenten presenteren hun onderzoek resultaten. Kruiwagens gerestaureerd. Winterbeurt maaimachines. Nieuwe bomen in de buurt? Greet presenteert de resultaten van de tuin vogel telling.

Maandag

In het weekend is een mooie ,vorig voorjaar geplante, linde in de speeldriehoek gemold. Heeft iemand iets gezien en of gehoord? Ik vraag Henk Winter van de gemeente of vervanging mogelijk is.

K&B verzorgen weer een afvalronde. Lap; “Veel afval deze keer met veel folders in plastic. Heb de bezorgers voor gewaarschuwd dat dit niet de bedoeling is “. Rudy en Arjen zagen

en K&B voeren af.

Enkele stammen krijgen een tweede leven op de plek.

In de middag ont riet wortelen Ad en ik een deel van het pad rond de kwelplas.

Nanette is op de plek . Zij heeft het idee voor een klein fruit tuintje voor de jeugd op de plek. Ook heeft ze ideeën voor de opening van de plek op 14 maart. Leuk.

Lex is een middagje bezig met het restaureren van enkele wijk kruiwagens. Na zijn investering kunnen die kruiwagens weer even mee.

Bram en Greet zijn , ieder op eigen wijze bezig met schade herstel . Het is te warm voor de tijd van het jaar. Bolletjes staan in bloei.

Ruud, Rob, Mike en ik hebben een bouw overlegje. Komend weekend starten wij met de bouw van de vogel kijkhut op de plek. Wij willen beslagen ten ijs komen.

Dinsdag

Het gereedschap onderhoud team ,WW, Rob en Bram ,overleggen over het groot onderhoud van de maaiers. Deels gaan wij dat zelf doen en deels wordt de hulp ingeroepen van onze dealer. De kleine “nieuwe” trekker  maakt het team kaar voor gebruik. Nu is het de beurt aan de “oude” kleine trekker.

Schade herstel is ook vandaag een thema voor Bram. Greet constateert dat er water in de wadi staat maar dat ook uit het dak van de hut druppels naar beneden komen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Gelukkig is het niet zo erg.

Woensdag

Ik heb een gesprek met Harm Slagter en Erik Fiddes van de gemeente. Zij zien mogelijkheden om de drie trompetbomen ,die maar niet willen groeien onze Brink ,te vervangen. Aan ons de keus uit een aantal mogelijkheden. Diana en Alfred zullen de keuze vraag onder de aandacht brengen bij de direct omwonenden. Ook in het Krachtbos en nabij het volkstuin complex kan er , indien gewenst, nieuwe bomen geplant gaan worden.

Donderdag

Maryse is helemaal in haar nopjes. Na lange tijd neemt ze weer een ijsvogeltje in de beek waar. Ze denkt niet dat dat hopie prut

op het weg over de kwelbeek bankje van de ijsvogel afkomstig is.

Ook de grote groep van kauwtjes vind ze spectaculair.

Vrijdag

Vandaag de warmste 31 januari sinds de registratie van de temperaturen. Voorjaar bloeiers laten nu al kleur zien.

Ad rietontwortelt een deel van het pad rond de kwelplas.

Rudy, Arjen, K&B zijn druk met het ruimwerk in het windbos. Het fietspad langs de dijk ziet er weer uit alsof er niets gebeurd is.

Lap knot de wilg bij hem voor de deur.

Ik zit de gehele middag in de schoolbankjes van hogeschool Aeres. Vijf studentgroepen hebben van september tot december onderzoek gedaan in de Hoekwierde. Vandaag presenteren zij hun onderzoeksbevindingen. Zij hebben in verschillende delen van de hoekwierde eo gekeken naar de biodiversiteit, de luchtkwaliteit, adhv korstmosonderzoek, en belevingskwaliteit. Ook doen zij aanbevelingen hoe de biodiversiteit en de belevingswaarde op een nog hoger peil te brengen. Ik ben onder de indruk van het hetgeen de eerste jaars studenten gedaan hebben en presenteren.  Sommige aanbevelingen zijn zeker de moeite waard om eens tegen het licht te houden. Op de site kun je de 5 verslagen terug vinden.

Zaterdag

Om 900 uur staan Bram, Rob, Ruud, Mike, Levien en ik in de startblokken om te gaan werken aan de plek hut. Bij het houtdepot maken wij in grote harmonie een bouwpakket voor een zijwand. Als dat pakket gereed is brengen wij de onderdelen naar de bouwplaats.

Aldaar start de montage. Hoewel?. Hoe zat het ook alweer? . Overleg start, eerst met drie,

dan met vier

en uiteindelijk denken 6 wijze mannen.

Er is sprake van een gordiaanse knoop.

Toch hebben wij, als wij om half 12  opruimen ,een fraai raamwerk van het eerste wandje . Alles klopt als een bus en wij hebben nu al zin in volgende week vrijdag en zaterdag om het bouw project te vervolgen.

Rudy zaagt en Lex heeft zich opgesloten in zijn schuur. Vandaag legt hij de laatste hand aan een heus ooievaar nest.

Dat nest komt voor de officiële opening van de plek boven op de biodiversiteit boom op de plek te staan.

Joop maait en harkt bij de beek.

Greet presenteert de resultaten van de tuinvogel telling van vorige week.

“Er hebben 8 tuinen meegedaan. In drie tuinen is meer dan 1x geteld. Daarvan heb ik de hoogste score genoteerd😊

Totaal werden er 324 vogels geteld verdeeld over 30 soorten.

De Ekster, Koolmees,

Houtduif en Roodborst werden in alle tuinen gezien!

De Top 3 dit jaar is:

  1. Spreeuw 35 ex.
  2. Turkse Tortel 29 ex.
  3. Huismus en Koolmees een gedeelde plaats met26 ex.

 

Van 8 soorten werd slechts 1 exemplaar gezien (Appelvink, Blauwe Reiger, Goudhaan, Kokmeeuw, Koperwiek, Putter, Sperwer en Tjiftjaf) en de Winterkoning ontbreekt helemaal. Leuk is te zien dat er veel staartmezen zitten dit seizoen.

De grote bonte specht weet waar de lekker hapjes te vinden zijn. Eigen tak eerst!

 

Op 11 februari hebben wij ons buurtoverleg. Start om 19.30 uur. Wij kijken terug  op het succes jaar 2019. Het jaarverslag is nog niet door het bestuur vastgesteld maar is  wel al te lezen op de site. Kopje documenten EZH. Tijdens het buurtoverleg is er ruimte voor iedereen voor op en  aanmerkingen over ons zelfbeheer. Gaat het ons ook in 2020 lukken om het hoge kwaliteitsniveau kwa onderhoud en sociale cohesie op peil te houden?

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén