www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Natuur, Windbos

Grote zijdebijen in de Hoekwierde

Greet heeft een bijzondere waarneming gedaan. Op het zand van het volleybalveldje trof zij een aantal grote zijdebijen. “Deze bijen zijn vrij zeldzaam en dit is eerste waarneming in Zuid Flevoland (alleen in Roggebotzand was er een waarneming)”.


Over de zijdebij is het volgende bekend:
Een zijdebij, die in afwijking van de meeste andere zijdebijen uitsluitend in het voorjaar vliegt. De Duitse naam is dan ook meer toepasselijk: Frühlings-Seidenbiene.
De soort vliegt op wilgen (Boswilg), in de duinen vaak te zien op de kruipwilg (Salix repens). De foerageerplekken liggen maximaal 350 meter van de nestplaats. Nestelt in weinig begroeide, zanderige grond; soms ook op spoorweg- emplacementen met vaak horizontaal gegraven gangen.
Overwintering gebeurt zoals de meeste vroeg vliegende solitaire bijen als volledig ontwikkeld insect in de broedcel. Nestelt in de zandbodem, graaft een gang van wel een meter diep.
Een steek van een grote zijdebij is goed voelbaar.

Deze waarneming van Greet is voor Greet en Paul Weber de aanleiding om u tweewekelijks te informeren over bijzondere plant- en dierwaarnemingen in de Hoekwierde. Doet u ook leuke en/of bijzondere waarnemingen laat dat dan weten!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén