www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, EZH Weekjournaal, Kunst en cultuur, Natuur, Zelfbeheer

EZH weekjournaal; 19 mei tot 26 mei.

Maandag

Simon laat met zweet op het voorhoofd weten” Middenborder is nu geheel geschoffeld (Fred en Hans hadden ook al een deel gedaan) en ik heb tevens de drie kleine linden ontdaan van het al behoorlijk gewortelde gras. Ze hebben weer lucht. Middenborder hoeft mi dus niet op de lijst van werkzaamheden wwo. De hoekborder ziet er ook nog onkruidvrij uit. Volgens mij is Trees daar bezig geweest. Kortom..we zijn goed bezig”. In de kindertuinen schenkt ter voorkoming van oververhitting Irma en Tinie om het kwartier een bekertje limonade.

Afbeelding 135klein

Afbeelding 138klein

De kinderen zijn druk met het verwijderen van leggen van boontjes en het planten van de voorgekweekte courgette. En als de kindertjes water nodig hebben, hebben de plantjes dat ook. Smorgens zijn Rob en Willem al vroeg op pad met trekker en de waterton. Verder staat de dag in het teken van de eerste scholingsdag voor de maaiploeg. Vandaag zijn er ook uit de andere Wierden en de Marken deelnemers die zich graag door meester John laten leiden in de het kunnen beoefenen van de hogere maaikunst.

Afbeelding 127lien

Ook voor het onderdeel sexuele voorlichting draait John zijn hand niet om.

Afbeelding 126klein

Van groot belang is het doornemen van de lijst; “ wat controleer je voordat je gaat maaien’ Voor velen een eyeopener en een must voor het behoud van het materieel. Als een stelletje snotapen worden wij af en toe in het maaihoekje gezet. Dat verdienen wij ook. Goed gedaan meester.

Afbeelding 133klein

Dinsdag

Willem, Bram en ik monsteren de rozenboog bij de Overloop. Voor Bram is dat na 32 jaar een apart weerzien. Immers 32 jaar geleden heeft hij de boog opgebouwd met een klas schoolkinderen. Bram is dan ook niet te stuiten. Hij noemt alle namen van die klas zo op en vele anekdotes over oa het beplanten van schoolpleinen en bloedmooie juffen komen boven drijven. Wij moeten even schuilen voor de regen en staan stil bij het bijzondere van dit project. De Overloop zoekt een low budget oplossing voor het herinrichten van het terrein opdat de buitenruimte meer door de bewoners gebruikt zal gaan worden. Ballast Nedam wil in ruil voor een leuk klusje best een werkje doen zonder winstoogmerk en wij van de EZH zetten mankracht in en krijgen daarvoor in ruil een aanwinst voor onze wijk. Een aanwinst met een historische betekenis voor Bram. Een win, win, win, win constructie. Met dank aan Ouwe en Yvonne die dit op gang hebben gezet.

Van het JdB front komt het volgende bericht van Bart.” Dinsdagavond werd ook de vrolijke boules-bende overvallen door een heuse boules-bui. Ondanks deftige voorspellingen van opperscheids Kees, troffen ons wind en hoos terwijl de ballen half gespeeld waren. Het gezelschap vluchtte onder Ome Jaap’s carport, maar vond zich onvoldoende beschut tegen de horizontale regenvlagen. Dus werd het koffie bij Bart en Corrine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na een klein half uurtje troffen we het veld in verwaaide toestand aan en werd het spel hervat.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En de beachers schuilden in het tuinhuisje. Maar wel in het vooruitzicht van balletjes en bier na afloop.

Woensdag

Willem, Bram en Rob gaan verder met demontage van de boog bij de Overloop. Dat is niet alleen een pittige  klus maar ook de ambiance is memorabel. Worden de mannen na een uurtje zweten aangesproken door  een oudje met de vraag. “ Mijnheer , waar kan ik mij opgeven voor deze therapie?”. En een vrouw van 90 jaar roept “ ik heb koffie voor jullie maar meer ook niet. Julie zijn mij veel te vitaal”

21052014022klein

“ Jippie, zegt Bram. “ dit ga ik thuis vertellen” . Na een ochtend keihard werken heeft Rob een aantal littekens die hij trots aan Camelia zal gaan laten zien. De boog onderdelen staan nu vrij van groen en zijn door een kraan op te nemen voor transport naar de Hoekwierde.

21052014021klein

Ian en Lap gaan borstelen en blazen. Om beurten bedienen zij de borstelmachine en krijgen na een paar uur steeds meer lol en vaardigheden in het werken met deze machine. Na afloop wordt al het geborstelde met de blazer onder het kleedje geblazen.

WW maakt op verzoek van Marion van een oude schutting een nieuw vlotje. Dit vlotje is een versie zonder huisje. Marion ziet dat vlotje al voor de deur dobberen. Een veilige haven voor vogels en eenden. En verder al het leven dat zin heeft gebruik te maken van deze veilige uitrustplek. Hoewel, ik denk dat de vos niet eens hoeft te springen!

Afbeelding 140klein

In kleine kring wordt gediscussieerd over een voorstel van Rob en Elise om op diverse plaatsen kenbaar te maken dat wij in een 30 km wijk wonen. Te veel bewoners en bezoekers realiseren zich onvoldoende de gevaarlijke situaties die hun roekeloosheid met zich mee brengt.

S’avonds is er een evaluatie over zelfbeheer met diverse beheer groepen uit Almere. Ton en Alain begeleiden de bijeenkomst. Lap vertegenwoordigt de EZH.

 

Donderdag

Afbeelding 139klein

Tweede scholingsdag voor de maaiers. Ton maakt na afloop gelijk een actielijstje.” Ik heb vandaag genoteerd:

  1. Compressor om te kunnen blazen. Bijvoorbeeld;  //www.compressorcenter.nl/product/106367/metabo-classic-air-255.html?sort-order&utm_source=google&utm_medium=pla&utm_campaign=Compressors&utm_content=Metabo_Classic_Air_255&ref=148804&gclid=CLvt5IL4v74CFc6WtAod9S0A7Q

Vergt een 230 volt aansluiting //www.aansluitingen.nl/aanvrager/

  1. Snijmes rond voor de Eliet kantensnijder. Willem boort uit.
  2. Kap van de Eliet dichtmaken
  3. Vulautomaat voor Aspen jerrycans Actie Ton
  4. Veren voor draadhaspels Actie Ton
  5. 6.       Lange spanner voor transport Husqvarna. Actie Ton. Gereed
  6. Cardanbescherming en rubberflap aandrijfas Kubota “

 

Je ziet, die jongens verstaan hun vak. WW voert tijdens en direct na afloop van de training een aantal reparaties uit.

 

Aan het eind van de dag arriveren de onderdelen van de rozenboog .Ze worden  tijdelijk op de volkstuin wordt geparkeerd. Een kunstwerk op zich!

Afbeelding 142klein

 

Greet rapporteert van het braamsluiper front;” Het was een zeer geslaagde Braamsluiper avond. We zijn nu op een steil oeverrandje na bij de rozenperkjes helemaal klaar in de buurt. Het ziet er fantastisch uit, maar ook mede door de inzet van Ian en stagebegeleiders hoor!!Donderdagavond slopen Anita, Anneke S. , Johan, Lydia, Nicolette, Hans, Hester en ik door de perkjes en berenklauwen. Jammer genoeg is de echte Braamsluiper niet meer gehoord afgelopen week, maar er zit wel een Grasmus te zingen. Ik ben bang dat de Braamsluiper jaloers op ons is en dus een te groot ego heeft om in onze buurt te willen broeden. Na afloop van het sluipen werd het helemaal gezellig met de aprés-sluip in onze tuin. Johanna en Marion hadden drie dagen geoefend om een polsje los te draaien, dus de glaasjes konden zonder moeite aan de lippen gezet worden. Voor herhaling vatbaar, maar dan over twee weken want volgende week is Hemelvaartsdag en gaan we andere dingen doen.”

 

Vrijdag

Omwonenden en gebruikers van de volkstuin zijn niet blij met de geparkeerde rozenboog onderdelen. Die  irritatie kan ik mij wel voorstellen maar de overlast zal van korte duur zijn. Volgende week moeten de boog onderdelen van dit tussen station naar de eindlocatie. Er start een  discussie over plaatsing van de rozenboog. Marion en Anne-Marije zijn de gangmakers opdat de belangen van boog, het KWAM en zwaluwenhotel elkaar versterken. Het laatste idee is om 3 bogen nabij de depodog bak te plaatsen en deze te voorzien van zonnepanelen tbv de KWAM electravoorziening. Twee bogen in de knik van het voetpad en 3 bogen ter hoogte van het afvalparkje. Wat vinden jullie hiervan?

Lap pakt de zweefmaaier en is de hele middag bezig de oever van brug tot brug te maaien.

twee mooie dingenklein

Afbeelding 143klein

Rob rult de grond bij het KWAM. Hij zaait gras in het gerulde omdat regen voorspelt is.

Ton komt met een verassing thuis. Hij heeft een keet gekocht die wij , alle zelfbeheergroepen, kunnen gebruiken voor activiteiten.

Afbeelding 144klein

Restauratie van de wagen en een kunstzinnige oorspronkelijke beschildering zijn de eerstvolgende stappen. AM stelt alvast voor een klein bibliotheekje in de keet te maken. De keet trekt gelijk veel bekijks en de creatieve opmerkingen zijn niet van de lucht. Marion heeft gelijk een voorstel voor een natuur educatief accent van de keet.” Ik zat zomaar te denken de keet in te richten voor bijv. natuureducatie. Ik stel mij zo voor dat alle elementen, de inrichting en het waarom van de Hoekwierde in video/film, foto’s en boekjes op aantrekkelijk wijze voor kinderen toegankelijk/aantrekkelijk en spannend wordt gemaakt. Bijv. fotoboekjes van vogels, vogelveren, onze lieveheersbeestjes,vlinders, libellen, bloemen, water-vlonders, zwaluwentil,kunstwerk etc. en waarom we dat doen. Ook een spannend filmpje van reintje de vos vertonen en/of de mol. De buitenkant verven met een groot onze lieve heersbeestje, vlinder, libelle, vogel en dergelijke. Misschien dat de kids uit de buurt (of daarbuiten) voorzichtiger/bewuster in onze natuur spelen. Een idee?”

Wie heeft er nog meer ideeën?

 

 

Zaterdag

In de ochtend staat iemand in korte broek de horlepiep te dansen bij het KWAM. Bij navraag blijkt dit een mislukte regendans. Er is gezaaid op de kale plekken maar de regen blijft uit.

Lap zweefmaait het laatste stuk van de gracht.

Greet is in alle staten. Zij hoorde met Hugo wel een zeer bijzonder piepje. Geluidopnamen circuleren door ornithologisch Nederland. Is het de Siberische of Iberische, thats the question.

Zondag

 

Op zondagmorgen start om 05.30 uur Greets vogelexcursie bij het insektenhotel. De wandeling gaat door de buurt op zoek naar de broedvogels. In de Hoekwierde broeden wel 40 verschillende vogels, en ieder laat op zijn manier horen dat ie er is!Halverwege de rondwandeling is er een speciaal vogelobservatorium dat waakt over de plek waar niet gebouwd mag worden.

Afbeelding 156klein

Tijdens de vroege vogel koffie en thee blijkt de tussenstand 30 soorten.

 

De vlinderweide en de plek waar niet gebouwd mag worden ziet geel van de ratelaar en paars van de orchideeën. Je ziet er de gevlekte rietorchis

Afbeelding 148klein

en de niet gevlekte.

Afbeelding 150klein

Ik moet er niet aan denken dat dit allemaal verloren gaat door die k……flat.

Er zingt een liedje in mijn hoofd. Rozen zullen bloeien! En dat doen ze nu overalvolop.

Afbeelding 153klein

Volgende week zaterdag is er de wijkwerkochtend van mei. Woensdag as volgen de mogelijke activiteiten. Wie wil er voor de soep zorgen?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén