www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Paddenstoelen, Zelfbeheer

EZH journaal week 42

Maandag

Willem is bezig in de werkplaats. Voor de meeste mensen is het duister wat Willy nu weer aan het uitvogelen is. “Ik heb voor dat ding wel een trekker nodig”, zegt hij. “Ja, duh”

Ik heb deze week maaidienst en zie dat maaien geen zin heeft. Of toch, de vorige maaiploeg heeft wat voor mij laten staan. Gelukzalig maai ik het beheerpaadje langs het hek van de volkstuin. Lekker om dat even te doen. Ook knip ik een stukje haag bij als ik wacht of er nog kinderen naar de tuintjes komen. Ja leuk, Felicia en Ihsane komen kijken of er wat geoogst kan worden.

Dinsdag

Ton en ik halen twee afgeschreven lantaarnpalen op. Tja mensen , wat gaan wij daar nu weer mee doen. Stormram voor de poorten van het stadhuis? De tijd zal het leren!

Daar komt Lap aangefietst. “Wat ga je doen Lap” vraagt Bram. “Ik ga QR codes plakken” zegt Lap. Er verschijnt een senioren digibete frons boven de ogen van Bram. “ Zeg maar niets Bram, ik wist het ook niet een maand terug. Geef mij even je I-pad.” Zegt Lap. En daar zie ik Lap een QR code lezer downloaden. En even later laat Bram de code lezen en plots is er verbinding met de site en komt de blauwe wandelroute in beeld. Het is een wonder!

Dinsdag middag is Ton bij een verslag door de instanties over hun maatregelen om de veiligheid  in het centrum van de Wierden sterk te verbeteren. De aanwezige bewoners waren blij dat er actie ondernomen is en zien graag dat die acties uitgevoerd worden. Een ieder beseft dat, alleen als de acties resultaat hebben, er een echte verbetering op kan treden. De communicatie rond de maatregelen zal door de gemeente gedaan worden. Komen er nu geen probleemgevallen bij?? Eerst moet Jorritsma nog een “rafelrandje”  vinden waar die lui wel een woonplek kunnen krijgen.
Woensdag

Het is de eerste zaagdag van dit najaar. Een klein clubje; Thom, Hans, Arjen en ik. Wij krijgen onverwachte controle van Jordi. Gelukkig voldoen wij bijna aan alle veiligheidseisen, op twee dingen na. Wij hebben geen pylonen op het fietspad geplaatst en dragen niet de gele hesjes. Gelukkig kunnen wij de pylonen van Jordi lenen. De hesjes hebben wij zelf bij ons. Opgelucht over de goedkeuring gaan wij aan het werk. Wij vellen twee zieke iepen . Hier staat de iep nog overeind.

Afbeelding 043klein

Even een lesje wikipedia;” De iepziekte is een ziekte onder iepen, veroorzaakt door de schimmels Ophiostoma ulmi (syn. Ceratocystis ulmi) en Ophiostoma novo-ulmi. Ophiostoma novo-ulmi is pas in de jaren zeventig voor het eerst waargenomen en tast ook de tegen Ophiostoma ulmi resistente rassen ‘Commelin’ en ‘Groeneveld’ aan. De schimmel groeit in houtvaten van de boom. De boom produceert als reactie thyllen, een gomblaas om de groei van de schimmel te stoppen, maar daardoor raken die vaten ook verstopt. De schimmel kan van het ene houtvat in het andere komen waardoor er zoveel houtvaten verstopt raken dat de boom afsterft. De schimmel wordt verspreid door de grote en de kleine iepenspintkever .De volwassen kevers voeren een rijpingsvraat uit aan de okselknoppen van gezonde bomen. Ze brengen zo een infectie tot stand. In zieke, reeds aangetaste bomen, zogenaamde broedbomen, leggen ze hun eieren in een gang onder de bast. ).” Interessant hè! Hier ligt de eerste iep op het fietspad en een foto van het bijzonder gevormde gangenstelsel.

Afbeelding 044klein

Afbeelding 045klein

Ook vellen wij twee kleine populieren. Die staan  veel te dicht bij elkaar. De volgende zaagdag in november gaan er ook nog een paar grote uit. Zo krijgen de resterende bomen meer lucht en licht voor een fraaie door ontwikkeling.

Naast Milko verwijderen wij een esdoorn die wel erg dicht naar de gevel toegroeit.

In de middag gaan Willem en ik naar Culemborg. Daar zijn wij bij een werkplaats waar Willem zijn ogen uitkijkt . Zo een werkplaats wil Willem ook wel. “ Ja”  Willem, dat weten wij. “ Maar je komt hier voor een trekker”. En op dat moment komt om de hoek de 2,5 jarige zoon van de bedrijfsleider de bocht omrijden.

Afbeelding 049klein

De tranen schieten ons in de ogen. Wij zien Buster en Tanner al op het grote veld voorzichtig langs pionnetjes rijden. En Camelia ,die koffie bezorgd in de buitengebieden. Ja, mensen het kan allemaal bij de EZH. Op de terugweg passeren wij een trailer met 1 pk er in. “ weet je dat wij 10 pk achter in de kar hebben staan’, zegt Willem.

Als wij thuis de 10 pk hebben uitgeladen is er  het grote border overleg. Simon en Henk hebben de border kunstzinnig vergroot en Yvonne, Trees en Magda hebben beplantingsideeën. Wij spreken met elkaar alles door en hebben nu een idee hoe het kan gaan worden. Ik zal de planten bestellen en die kunnen wij dan in het vroege voorjaar gaan planten. Maar eerst moeten er een aantal struiken verplant worden en de grond worden voorbereid. De start hiervan staat op het programma voor het eind van de week.

Inde avond gaat Ton naar de Goede Rede.”  Er was een grote opkomst rond het thema “Mensen maken de stad. We doen het samen”. Opvallend was het dat er veel onbekende gezichten aanwezig waren. Een aantal initiatieven gaf acte de presence.”, zegt Ton.

Donderdag

Erik en ik staan al vroeg bij de container en halen daar de borstelmachine en de bosmaaier met borstel op. Wij werken ons in het zweet en hebben na een ochtend werken een deel van de bestrating in de wijk ( het Kimwierde deel en Hoekwierde 1-20) onkruid vrij. Chris komt naar buiten en zegt dat hij vanmiddag het geborstelde zal gaan opvegen. Dank Chris.

Afbeelding 053klein

Willem en Thom zijn bezig met de trekker. Willem maakt een trekhaak want vanmiddag staat een test trekkerpulling op het programma. Met Bram, Thom en Lap in de bak rijden ze haaks de dijk op. Zonder een enkele hapering staan ze zo boven aan de dijk. De volgende stap is dat  Ton gevraagd gaat worden om weer een paar beton blokken te storten. Willem wil weten waar de grenzen liggen voor de 10 paardenkrachten die in de trekker verstopt zitten..

Vrijdag

Annet en Levien balen. Vannacht is hun auto open gebroken en er is het een en ander weg. Mensen, laat niets van waarde in je auto liggen!

Afbeelding 054klein

Bij Greet vergadert de blauwe wandelclub. Wie levert welke aanvullende informatie in de routebeschrijving? Hoe maken wij een moeder document en verschillende thema’s. Wat een hoofdbrekens voor zulk een schijnbaar eenvoudige opgave. Wij maken afspraken en gaan gestaag verder. De beschrijving van de blauw en rode wandelroute heeft  Lap op de site geplaatst. Heb je aanvullende teksten en foto’s dan zien wij die gaarne tegemoet.

Yvonne , Henk, Simon en ik werken in de border op de hoek van het grote veld. Wij verzetten de nodige reorganisatie energie. Struiken uitspitten en op een andere plek planten. Jammer genoeg een iets te zware opgave voor Yvonne. Simon en ik spreken af morgen verder te gaan.

Zaterdag

Zoals afgesproken gaan Simon en ik verder met de reorganisatie van de border. Roos bij roos en kornoelje bij kornoelje en viburnum bij viburnum. Na een paar uur zien wij met trots het resultaat van onze inspanningen. De helft van de border is gereorganiseerd. Alleen de rand moet nog worden omgespit alvorens de vaste planten in de rand kunnen worden geplant. Wij kunnen nog wel wat hulp gebruiken. Volgende week bij de wijkwerkochtend gaan wij verder.

Afbeelding 055klein

Zondag

Het is heerlijk rustig weer. Tijd voor een wandelingetje. Ine wil de blauwe route testen. Kijk , dit zijn een paar van de paddenstoelen die wij vinden . Weet je hun naam en weet je waar ze staan??

Afbeelding 056klein

Afbeelding 057klein

Afbeelding 061klein

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén