www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Zelfbeheer

EZH journaal. Week 15; 7 april – 13 april.

Maandag

Lap constateert dat kinderen aan het slepen zijn met het vuil dat illegaal gedumpt is. Het wordt er niet mooier van. Thom en Elly zijn druk in de weer met de steigerborder en de haag langs de volkstuinen. De kinderen van de hut in het Wilgenbos spreekt Lap aan op hun gedrag rond het vossenhol. Samen met Ian werk ik een fors programma af. Met Rob voeren wij grond bij het KWAM af en schonen het terrein, wij planten twee peren in de boomgaard en snoeien de  bessen. Berenklauw steken langs de kwelsloot en tot slot de kinderen van de kindertuinen ondersteunen.

Dinsdag

Schoffelen en nog eens schoffelen voor Ian vandaag. De steiger en volkstuinhaag is het schoffelgebied. Thom werkt de gehele dag mee. Lap in de ochtend. Ik zaai gras op de grasloze plekken rond het KWAM.

Johanna, Willem, Armand, Hans en ik zitten in de avond weer in de schoolbanken. Juf Ingrid is er ook. Wij hebben positief gereageerd op het aanbod van Aequor om een scholing over de jeugd van tegenwoordig te volgen. 450 jaar voor Christus maakte Socrates al een beschrijving van de jeugd die wonderwel veel overeenkomsten kent met die van tegenwoordig. Niets nieuws onder de zon kun je zeggen. Alleen hadden ze in alle vorige generaties geen online verbinding met zo veel informatie en anderen. Leuk om na te denken wat dat voor gevolgen kan hebben in de begeleiding van onze stagiaires.

Woensdag

Ian en Thom werken de gehele dag aan de volkstuin hagen.

Donderdag

Ian en Bram spugen een keer in de handen en beginnen aan de monnikenklus op het grote veld. Alweer een bult die er aan moet geloven. Na, als ik goed begrepen heb, 27 kruiwagens verder is het veld schoon. Dan gaan Bram en Ian maaien en planten nabij de bosrand.

Nicolette stuurt het volgende braamsluiper verslag.

 “Hierbij een verslagje van het schoffel-ensemble; De “Braamsluipers” kwamen slechts  met 4 leden opdagen……. Hans Lap hebben we niet meer gezien want die vertrok naar een eigen werkgebiedje richting de Velden. Gelukkig was er onze onvolprezen Paul Weber om het perk bij de brug onderhanden te nemen. Zo konden Camelia en ondergetekende zich overgeven aan het verwijderen van de paardenbloemen en ander onkruid langs de heg van Johanna.

Arme Johanna kan bijna niet meer lopen van de pijn in haar heup. Zij was zichtbaar blij dat we de rand schoonmaakten. Wij werden dan ook beloond met een heerlijk frisse citroendrank. Om 20.00 uur  alles opgeruimd en de kruiwagen weer leeg voor de volgende keer. (Donderdag 17 april ben ik er niet, maar het staat iedereen vrij om toch  te gaan schoffelen)

 Nicolette”

Vrijdag

Rob zorgt voor waterleven in het KWAM. Ian en ik halen enkele forse struiken uit een tuin voor een tweede leven in het Windbos. Daarna gaan wij naar Jan van de Garde van Ballast voor de taxus en hulst waar de grote borderaars reikhalzend naar uitkijken. Zij kijken al een week tegen paaltjes aan met opschrift “hulst” en “taxus” . Wij krijgen een cadeau van Jan. Hij heeft een stevige liquidambar of amberboom in de opslag waar de top uitgebroken is. Of wij daar nog een plekje voor hebben? Tuurlijk Jan, daar weten wij wel raad mee. Hartelijke dank.

Afbeelding 015klein

Voor de lunch zetten Ian en ik drie hulst en drie taxus weg. Na de lunch plant Ian met Lap de overige taxus. Dan gaat het stel naar de gracht om het talud te maaien. Bij de Laren zijn ze gestart met het verplanten van grote bomen. Een bijzonder schouwspel. Maandag a.s. komt er een boom nabij de ex ijsvogelwand.

Zaterdag

Raymond, Bram en Alfred planten Portugese laurier achter hun huizen. Ook gaat er daar een grotere beuk in de grond. Simon en ik planten het restant berberis van het KWAM in de grote border en planten ook de phlomis van de zus van Rob de J.

Zondag

De appels staan in volle bloei. Mooi!

Afbeelding 016klein

Deze week ontving ik het volgende epistel van Johan Kieft, veiligheidsmanager van Haven en Poort.  Hij informeert over het toezicht in de Wierden en nodigt uit voor een Buurtreffen op  17 april.

“Bij deze wil ik jullie informeren over de stand van zaken over de overlast in De Wierden. Zoals bekend hebben we na de alarmkreet vorig jaar verschillende maatregelen getroffen.

Eén van de meest opvallende maatregelen was het instellen van cameratoezicht in de avond en nacht. Dit toezicht is onlangs verlengd tot na de zomervakantie.

De locatie rond De Wierwinde – bushalte  in benoemd als Hot Spot. Dit betekent extra toezicht maar ook extra aandacht voor schoon & heel. Met de Wierwinde is afgesproken dat het plein voor de opening op maandagochtend schoon is, zodat de leerlingen op een fris plein komen. Ook is afgesproken dat schade aan groen, stoepen, verkeersborden etc. direct wordt gerepareerd. Het resultaat is nu dat de omgeving van de Wierwinde weer netjes is.

Uit de cijfers blijkt dat er weinig meldingen worden gedaan van overlast in de openbare ruimte. Er zijn de laatste drie maanden twee meldingen bij de politie gedaan van jeugdoverlast. De politie is veel in de wijk aanwezig geweest. Net zoals de Bijzonder Opsporings Ambtenaren (boa’s) van het Toezichtbedrijf. In de late middagen en avonden zijn de jeugd-BOA’s vaak in de wijk geweest, zowel rond de school als op de binnenhofjes. Het beeld uit de cijfers komt overeen met wat de politie en BOA’s zien, en ook wat uit gesprekken is gebleken : er wordt weinig overlast ervaren.

Voor de kinderen en de jeugd uit de buurt is er extra ingezet op jeugdactiviteiten vanuit het Wierdendok.

Voor de gezinnen waar een hulpvraag was, is ingezet op een aanbod voor zowel de ouders als de kinderen. Bij het aanbod bleek dat er meerdere gezinnen zijn waar een hulpvraag leeft. De inzet van de hulp zal worden gecontinueerd en mogelijk worden uitgebreid. Ook is ingezet op de aanpak van woonoverlast. Zoveel mogelijk is hulp geboden om bewoners te helpen bij problemen op verschillende leefgebieden zoals b.v. geestelijke gezondheid, drugs- en alcoholproblemen, financiën, overlastgevende leefstijl etc. Bij enkele burenconflicten is bemiddeld. Daarnaast zijn enkele huurovereenkomsten beëindigd. Nieuwe bewoners hebben een intake-gesprek gehad, wat als positief is ervaren.

Het resultaat van al deze gezamenlijke inspanningen is dat het afgelopen periode erg rustig is geweest. Natuurlijk zijn er incidenten geweest zoals ingooien van ruiten en de vuurwerkbom, maar in grote lijn is de overlast veel minder. De verwachting is echter dat met de komst van de zomer weer meer overlast kan ontstaan. De activiteiten zullen dan ook worden voortgezet. Het advies is dan ook: mocht er overlast zijn, meldt dit dan bij de politie of gemeente. Indien je zelf iets wilt doen, dan is een whats-up groep of en buurtpreventieteam een goed initiatief!

Verder valt er nog meer goed nieuws te melden. Is het bovenstaande vooral ter bestrijding van wat er mis is gegaan, hieronder een positief bericht!

Op donderdag 17 april is er van 16.00 – 18.00 uur in het Wierdendok een bijeenkomst van een Buurtreffen. Bedoeling van dit treffen is dat buren prettig met elkaar om gaan, elkaar aan durven spreken en leren kennen. Ik stuur de uitnodigingsbrief hierbij. Jullie zijn allen van harte uitgenodigd en dit is een fijne gelegenheid om elkaar te leren kennen.

Met vriendelijke groet,
Johan Kieft
Gemeente Almere
Programma Bureau Stad
Veiligheidsmanager Haven en Poort, Officier van Dienst Bevolkingszorg
036-5382257 gsm 06-51029731 grip 5580 “

 1. Nicolette van der Ben

  Heel fijn om te lezen dat al deze inspanningen ook effect hebben!
  Merk ook dat het er beter uitziet om en nabij de AH en de school.
  Buurtreffen goed initiatief, ben benieuwd wat dat oplevert.
  Veel succes en ga zo door met deze aanpak.
  Nicolette van der Ben Hoekwierde.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén