www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen

EZH journaal van week 7. 13-19 februari.

Maandag

Vandaag kunnen wij nog genieten van een fraai sneeuwlandschap.

En voor de vogelaars is dit een bijzonder waarneming.

Lappie zaagt en rilt in het Vogelbos. Jos vraag ik om meer informatie over ‘Sjato Kwelbeek’.

Jos;Lange tijd heb ik nagedacht over de naam voor een wijngaard, en nu het nieuwe deel aan het fietspad ligt, toch maar doorgepakt. Goede wijn komt van een chateau, maar met mijn lagere pretenties en Nederlandse taal wordt dat Sjato. Met natuurlijk de toevoeging Kwelbeek, om aan te sluiten bij jullie goede initiatieven.  De eerste 40 druivenplanten staan er al in. Dit zijn 5 jaar oude Cabernet blanc, die een droge witte wijn type Sauvignon blanc kunnen geven vanaf 2018. Daarnaast komen nog jonge Johanitter druiven, een kruising van Pinot Gris met Riesling. Resultaat daarvan vanaf 2020.

Dinsdag

WW, Rob en Bram gaan weer naar een uithoek van het land op zoek naar een vervangende KUBOTA. Deze keer komen ze enthousiast thuis. Alleen een pittig prijsje. Inclusief inruil moeten wij  € 15.500,- bijleggen. Uiterlijk maandag definitief beslissen.

Mini heeft een bijzonder kwelbeek ervaring. Drie reeën staan langs de kwelbeek. Jammer dat de beesten opgejaagd worden door een loslopende(! ) hond. De reeën springen over een hek van een tuin en wachten tot het gevaar geweken is. Als de hond uit het vizier is vervolgen de reen hun route langs de kwelbeek.

Johan rilt vandaag in het Vogelbos.

Het jaarlijkse buurtoverleg (27 deelnemers aanwezig)  leert dat de aanschaf van een nieuwe maaier de realisatie van nieuwe ideeën ter verfraaiing voorlopig in de ijskast doen plaatsen. Voor de speeldriehoek zal een nieuw bomenplannetje worden gemaakt en gecommuniceerd met de direct omwonenden.

Woensdag

Rokjesdag temperaturen. Maar lange broeken, sjaal en pet vormen nog de gewoonte attributen.

Zelfs bij deze temperaturen rillen Lap en Anita. Later op de dag doen Nicolette, Buster met twee vrienden mee.

Bij de vogels is de hoge temperatuur hormonenstoot direct hoorbaar. Er wordt overal gezongen dat het een lieve lust is. Lap hoor je er bovenuit. Hij zaagt en rilt als een gemankeerde specht in het Vogelbos. De mm meten het aantal m2 bij de kwelbeek waar gezaaid moet gaan worden en maken een zaaiplan. Het planten is gepland op 11 maart en het zaaien op 25 maart.

Bij de schemer;

Donderdag

Op de tuin haal ik een portie prei als ik gesnotter uit onze gereedschap opslag hoor. Ik ga er heen en tref Rob en WW die maaibaas Bram aan het troosten zijn. Snotterend zit hij achter het stuur met een potje auto boenwas in de handen. “Ik heb hem een laatste beurt gegeven”, snottert Bram. Na 5 jaar sleutelen ga ik hem zo missen.

Ik begrijp van de heren dat de Kubota weg gaat en een nieuwe is gekocht. Gelukkig zit er nog was in het potje van Bram. Op zijn leeftijd een nieuwe relatie aangaan. Ik geef het je te doen!

Gelijk als jl. zaterdag wordt er vandaag gerild en gekruid. Johan en Lap zijn de rilmeesters in het Vogelbos. Lap maakt eerst de gesnoeide takken aan het begin van de wijk rilklaar.

Johan staat in het Vogelbos. “Hoe gaat het met je Chinese muur Johan? , wordt er gevraagd. “Nou, daar kan ik kort in zijn, hier komt geen Mongool meer over heen!” is zijn repliek. Bij de kwelbeek zijn Joop, Bert, Anita, Regien en ik bezig. “Een karretje dat over het zandpad reed”.

Vrijdag

Lap rilt de hele dag in het bos, Anita helpt in de middag.

Maudy en Mike scheppen en harken bij de beek. Gestaag wordt er elke dag gerild en zand geschept en geharkt.

Zaterdag

4 spitters actief langs de beek. De zandhopen slinken. Bert, Joop, Jan en ik leveren de kwelbeek bijdrage van vandaag.

Zondag

Het “rondje” van Arjen levert weer prachtige waar.

Volgende week vieren wij de WWO van februari. Twee weken later doen wij mee aan de actie ‘NL Doet’. Dat wordt een planten, struiken en boomplantfeestje. Eind maart staat tijdens de WWO het zaaien bij de kwelbeek op de agenda.

  1. Anneke Huijzer

    Dank Paul, alweer een erg leuk verslag met weer leuke weetjes en prachtige foto’s! ik ben blij dat ik nu de ‘Sjato’ snap, geweldig! ik kan niet wachten op de eerste proeverij!

  2. Winnifred

    Wat een mooie foto’s weer! En ja….ook ik ben blij met de uitleg van ‘sjato’ al had ik gekozen voor ‘sjatoo’. De klemtoon wordt dan vanzelf logischer…..En nu hopen op heel veel mooie warme zomers waarin de druiven kunnen rijpen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén