www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Windbos, Zelfbeheer

EZH journaal van week 16; 13-19 april.

Maandag
Jeffrey en Trees staan al om 09.00 uur met een schoffel in hun hand om het restant boomgaard te schonen en gereed te maken voor de aanplant van kruiden. Nadat dit is gelukt gaan Jeffrey en ik het bankje herstellen op de open plek in het Populierenbos.

DSC00087restauratie bankjeFoto: Marion

Wij komen Marion tegen die nog uitvoerig Jeffrey bedankt voor de tip over paddenstoelen in de moestuinhaag. Het betroffen exemplaren die nog niet eerder in ons gebied waren aangetroffen. Later op de middag maak ik nog een rondje door het Windbos en zie op de open plek in het Wilgenbos het volgende plantje.

IMG_6249open plek wilgenbos 13 april

Nog niet eerder gezien in het bos.
Jeffrey sluit de dag af door een aantal berenklauwen de nek om te draaien. En Lap is nog steeds wild van het zaaien. Dokter Lap loopt vandaag met een zak graszaad onder zijn arm en speurt alle kale plekken af om weer kwistig zaad te kunnen strooien en onder te harken.
Irma en ik reizen af naar een ander deel van de polder voor de jaarvergadering van de NMFF. En onverwacht krijgen wij een cadeau mee. Een voorleesboek van Annie M.G. Schmidt.

IMG_6259pluk 13 april

Pluk van de Petteflet. Dat boek krijgen wij omdat wij genomineerd zijn voor de landelijke ‘Pluk van de Petteflet prijs’. Vroege Vogels en de Natuur en Milieufederaties loven de ‘Pluk van de Petteflet Natuurprijs’ uit voor het beste idee om de natuur en het landschap in Nederland te verfraaien. De prijs is vernoemd naar het gelijknamige kinderboek uit 1971 van schrijfster Annie M.G. Schmidt en illustrator Fiep Westendorp. In het boek zet de hoofdrolspeler Pluk zich met succes in om het betegelen van een groen gebiedje achter de Petteflet te voorkomen.

Dinsdag
Niet alleen de vogels zingen. Ook het maaimachine geluid is vandaag bijna de gehele dag te horen. Het is de eerste echte maaidag van 2015. 14 april: genoteerd! Willem en Bram wisselen elkaar af met Honda en Kubota. In de loop van de dag is Willem helemaal dol verliefd op zijn machine. Hij is na een winter sleutelen niet meer te stuiten. Het is als de motorrijder op zijn eerst dagje buiten. Zo stuitert Willem de Velden en de Kimwierde in. “Tja, die Hoekwierde heeft een vlak gazon.” ik wil die onontgonnen gebieden buiten de wijk wel eens uit proberen .”, zegt Willem. Gelukkig houdt Bram hem tegen anders had hij helemaal een showpad naar het stadhuis gemaaid. “Willem”, zegt Bram. “Wat rammelt er toch?” .” Ik hoor niets”, zegt Willem. “Nou , volgens mij hangt de motorklep erbij”, zegt Bram. “Niets van gemerkt”, zegt de van top tot teen bezwete Willem.” Dat komt vast en zeker van dat hobbelstuk langs de kwelsloot”.
Jeffrey slaat piketpaaltjes bij de drainputjes opdat de nieuwe messen zo lang mogelijk scherp blijven. Later gaat hij met de bosmaaier en de bladblazer aan de gang en hij heeft er zichtbaar plezier in. “Je ziet direct resultaat van je werk”. Lap leegt de afval en depodog bakken. Martin heeft de dag vastgelegd in beelden.
//www.hoekinzicht.nl/films/2015-04-wijkonderhoud-maaien.html

Woensdag
Greet en Jeffrey lopen de vogelmonitor ronde en doen leuke waarnemingen.

Donderdag
De Kubota is vandaag actief in de Velden. Dat wisten jullie misschien niet maar tegen een vergoeding maaien wij bij 4 van de 5 flats en wij maaien een stukje gazon tegenover het huis van onze actieve maaier Ad. Afijn, Jeffrey en Bram hebben de klus geklaard en Jeffrey heeft zijn eerste Kubota m2 achter de rug. Jordi is er in de middag om de populieren stam op de speelplek toe te voegen

IMG_6268aanpaasing natuurlijke speelplek

en om de stobben in de wijk te frezen. Bram,” Terwijl Yordi de stobben naast Ton en die bij Karin bewerkt hebben Jeffrey en ik een aantal planten weggezet, zodat de trekker met 200 paardenkracht bij de gevallen boom aan het werk kon. Apart probleem was dat de boom nog achter de stobbe lag. Dus moest de bescherm kap omhoog om het werk mogelijk te maken. Er komen bij het frezen onvoorstelbare hoeveelheden maaisel vrij. Zo’n berg lijkt los en makkelijk weg te scheppen maar valt erg tegen. Bij aanvang bij de stobbe fietspad brug constateerde Yordi dat een beitel van het grote ronde blad was verdwenen.

2015-04-16_12-42-21frezen stobbe wilg fietsbrug. Foto: Gerard

Toch de klus ook bij de andere brug afgemaakt.”
Lap loopt de wandelroute markering paaltjes langs en zorgt er voor dat alle pijltjes er weer duidelijk en gekleurd op staan.

In de avond is het de opening van het nieuwe Braamsluiperseizoen. Camelia, Greet , Hester, Nicolette, Lap en ik geven acte de préséance.

CIMG1410braamsluipers 16 aprilFoto: Hans

Het KWAM,

CIMG1418braamsluiper 16 aprlFoto: Hans

de haag nabij het KWAM, Marions Vogelbossie, de haag rond het afvaldepot, de rozen- en kamperfoelieboog worden ontdaan van niet gewenste kruiden.

CIMG1414braamsluiper 16 aprilFoto: Hans

En als cadeau zagen wij geen Braamsluiper maar de ijsvogel heen…..en weer terug vliegen.

Zondag
Wat is het mooi in de wijk en in het bos. Sleedoorn, kers, krent en bollen in wijk en bos staan in volle bloei.

IMG_6255wilgenbos bosanemonen 13 april

Volgende week zaterdag is er een wijkwerkochtend. Voor de soepdienst is er nog geen gegadigde. Op de agenda staat in ieder geval schoffelwerk, het steken van berenklauwen. Wellicht gaan wij de hanging baskets vullen. Woensdag volgt het definitieve programma.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén