www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Natuur, Volkstuinencomplex, Zelfbeheer

EZH journaal van week 13. 23-29 maart.

Maandag

Van de plantactie jl zaterdag heeft Martin een leuke herinnering gemaakt. Kijk maar. //www.crowdfundingbehoudwindbos.nl/Filmpjes/plantdag.html

Er loopt een man in een geel hesje rondjes  rond de jeu de boules baan. “Wat doet hij nu?”, zegt Trees en zij beent op de man af. “Mijnheer , mag ik vragen wat u hier doet?”.” Ik werk in opdracht van de gemeente en ik inspecteer de speelvoorzieningen”. Wij kijken elkaar aan. Neen, wij weten van niets. “Mijnheer, weet u dat wij dit gebied onderhouden en dat het ons verwondert dat u hier onaangekondigd rondneust. En die jeu de boulesbaan is van ons. Daar heeft oi de gemeente niets mee te maken”. ”Mevrouw, ik werk in opdracht van de gemeente en eigenlijk mag ik niet met u praten”, zegt het gele hesje. “Oh, zegt Trees, als wij op die tour gaan dan zijn wij snel klaar, ook een goeiedag.  De groeten.”
Ik hoor dat allemaal aan en ik denk,: “Ga toch fijn pennen likken en triest dat hier geen overleg over is”.

Om 9 uur arriveren ruim 20 eerstejaars leerlingen met juf Michal van het Groenhorst College in de wijk voor hun allereerste kennismaking met de praktijk. Ik heet de groep welkom bij de boomgaard. Trees en Jeffrey gaan vandaag de bessen snoeien.

IMG_6178snoei instructie

De gehele groep is getuige van de instructie.

IMG_6184snoeien

Na een half uur vertelt Bram bij de Pipo wat de bedoeling is van het planten van de haag.

IMG_6199bram legt uit

Elly, Willem, Lap en Bram helpen juf Michal met de aanwijzingen en de logistiek.

IMG_6206in groepjes planten en individueel schoffelen

Om 11 uur is er koffie op de binnenplaats bij Elly en wordt er uitvoerig gesproken over het hoe en wat bij de EZH. Om 1 uur zijn alle haagplanten geplant en gaan leerlingen en juf weer naar school.  Een mooie win-win activiteit. Jeffrey maakt in de middag braam, clematis en berenklauw planten een kopje kleiner.

Simon, Fred en Hans planten asters, rudbeckia en kalimeris in “hun” border ter verkrijging van  de gewenste optimale zomerkleuren.

Dinsdag

Jeffrey en ik schouwen het werk van gisteren en constateren dat niet alleen de kronkelhazelaar kronkelt. “Misschien zat er wel cognac in de koffie van Elly”, zegt Jeffrey. “Het lijkt of hier een paar dronkenmannen bezig zijn geweest”.

Ton en ik hebben een gesprek met Harry Platte, de vertrekkend directeur van Ymere. Wij willen overleggen over alternatieven voor de Windbosflat. Na twee jaar regiodirecteur Almere krijgt Harry alweer een andere functie binnen Ymere. Harry neemt geen blad voor de mond en is openhartig over de bouwplannen in de Wierden. “Dat was voor mij een hele goede leer”. Ik heb hard gewerkt om de werkwijze  rond bouwplannen aan te passen. Jammer genoeg hebbende Wierdenaren daar niets aan. In de Wierden zijn er alleen verliezers. Terwijl je juist win-win nastreeft”.
Ondertussen is Jeffrey bezig met het uitsteken van berenklauw, clematis en braam. Een schier onhaalbare opdracht. Echter, elke plant die Jeffrey op de ril gooit is er een.

Woensdag

Jeffrey is al vroeg in de ochtend bezig langs de gracht met vogelinventarisatie. Lap slingert hedera plantjes door het gaas aan de uitbouw van de container.

CIMG1357

En Elly snoeit een deel van de nieuwe haagstrook  langs de volkstuin.

Donderdag

Bram, Willem, Rob en Lap denken. “Het is koud en guur dus laten wij maar weer lekker blauwbekken op het dak.” En half ingevroren is het gezelschap na een halve dag klaar met het inplanten van de sedum planten op het dak. Die planten kunnen tegen droogte en warmte. Nou, die droogte en warmte was vandaag ver te zoeken.

CIMG1362

Jeffrey en ik helpen Fietje met de tuin en Jeffrey monteert het grootste deel van zijn mussenhotel.

Vrijdag

Jeffrey, juf Muriel en ik hebben een tussentijds evaluatiegesprek voor de stage. Na het gesprek haalt Jeffrey maar liefst 68 berenklauwen uit de grond. Langs de kwelsloot maaien wij een pad uit langs de rietkraag. Zo kunnen wij volgen of uit de vorig jaar opgebrachte grond uit de Laren bijzondere planten gaan groeien. Het is storend hoeveel tuinvuil uit het Krachtveld hier gestort is. In de middag gaan Lap en Jeffrey de ergste foutjes corrigeren die maandag zijn gemaakt door studiegenoten van Jeffrey bij het planten van de haag.

CIMG1372

Ook is Lap onderweg voor het infopaneel en aanverwanten.

Zaterdag

Een schone hoekborder, 152 struiken en bomen geplant,

IMG_0494start 28 maart

een schone border bij 49/50 en 269 vermoorde berenklauwen langs de kwelsloot. Dat is het resultaat van de wijkwerkochtend die 21 deelnemers kende en waar Martin een leuke herinnering van heeft gemaakt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén