www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Kwelbeek, Wijkwerkochtend, Windbos

EZH journaal van week 10; 4-11 maart 2018

Zondag
Het is lente. Lap heeft vandaag zijn Lapdag. Hij zorgt voor een integrale zwerfvuil ronde en leegt de afvalbakken. Ik ga, nu het nog kan, het ijs op van de kwelbeek en verwijder het maaisel van gisteren.

Verder is het een eerste lentedag voor Nicolette, Mike, Ruud, Jan, Levien, Dante, Lap en mij. Wij vieren een middagje wadi brugdelen monteren. Een hele klus. Gelukkig is de catering op orde; bruine bonensoep, bier en cola. Jammer dat er een tekort is aan voldoende moeren. Anders was de klus geklaard.

Maandag
Botsing nabij de wadi van de kruiwagens van Johan en die van mij. Wij mijmeren over de wadi en de dingen van het buurt leven. Johan gaat nog even door en ik hoor hem zingen; “Een kruikarretje dat op een zandpad reed, de zon scheen helder, de weg was niet breed”.

Arjen treft bij het Gooimeer kruiend ijs bij een fraaie zonsondergang.

Dinsdag
Voorbereiding van NLDOET door Regien, Ad en mij. Ik zorg voor het laatste bout- en moerwerk aan de tweede brede wadibrug. Ad vlakt een deel van het wadi zandwerk en Regien en ik planten een tiental krentenbomen en maken een beplantingsplan.

Arjen maakt een rondwandeling en vraagt; “Stond er bij het laatste bankje langs de beek richting AH een “fotogedicht”? Vandaag was er alleen nog maar een gat in de grond naast het bankje.”

Ik bezoek de info bijeenkomst van RWS over de A6; prima presentatie met een informatief praatje en heel veel plaatjes.

Woensdag
Ad en ik doen weer aan wadizand egalisatie. Lap komt enthousiast langs. Hij heeft kwelbeek paal met gedicht in het ijs gevonden en weer terug gezet.

Arjen ziet lenteboden. Vorige week -10 en nu +10.

Donderdag
Voorbereiding NLDOET. Dat is een hele klus. Eerst gaan Regien en ik naar het Laren depot. Van Ernst Jan en Arnold mogen wij daar stenen ophalen voor boven de duiker. Toen wij net begonnen waren met laden stond na nog geen 5 minuten Michiel van Os, wijkagent, achter ons. Ik vroeg hem of hij hier een camera had staan. Neen, hij had een melding van een particulier gehad; “er worden stenen gepikt”. Afijn, er is dus een systeem van sociale controle.

Na deze actie gaan wij naar Ochten, de thuisbasis van kweker de Batterijen, hier halen wij een deel van het plantgoed op dat morgen en zaterdag geplant kan gaan worden in en rond het wadi tracé. Bij thuiskomst kuilen wij het plantgoed in het volleyveld.

Lap en Johan vermaken zich met 3 boomstam zitjes op Greets dijkje .

Ook  verwijderen de mannen 8 boomstammetjes uit de kwelbeek. De jeugdigen vonden het leuk om de stammetjes op het ijs te gooien.

Vrijdag 9 maart. NLDOET, dag 1
Landschapsbeheer stelt 50 stuks beplanting beschikbaar. Het is een onderdeel van de bijenactie die Landschapsbeheer ihkv NLDOET organiseert. Zoon Mark neemt de planten mee uit Lelystad

Goh, wat is het mij allemaal meegevallen”,   zegt Jan na een lange dag kranen. “De grond uit de wadi heb ik netjes kunnen wegwerken en de plaatsing van de brug was appeltje eitje.” Veel mensen komen een kijkje nemen en zien de hele dag door Regien, Rudy, Mike, Johan, Ad, Bram, Thom en mij van alles en nog wat doen. Het verzetten van de amberboom en de struiken die op de kop van de kwelbeek stonden. Het planten, het graven van de wadi en het plaatsen van de brede brug verloopt voorspoedig.

Zaterdag 10 maart. NLDOET, dag 2
Op 4 plaatsen zijn er NLDOET activiteiten; op het volkstuincomplex, de steigerborder, in het vogelbos en rond de wadi. Het wadiwerk wordt weer door vijf groepen uitgevoerd. Allereerst zijn daar Thom, Jan en Ton. Hun taak is vandaag het leggen van een duiker onder het fietspad door. Gestaag graven de mannen de geul voor de duiker.

En die kan er in. Er is heuse strijd met het water dat de makkelijkste weg zoekt. Uiteindelijk ligt de duiker op zijn plek en kan onder grote belangstelling de dam geopend worden.

Gevoelens van bewondering, verrukking en trots vechten op de eerste plaats. Wat een spektakel als de wadi van het ene op het ander moment vol staat en het water stroomt. Prachtig!
Het gat dicht straten lukt niet vandaag. Het doordrenkte kletsnatte zand kan niet getrild worden. Wij zullen moeten wachten met dichtstraten tot de grond droger is .

De magere brug groep bestaat uit Mike en Johan. Later komt lap ook helpen. Zij zorgen voor een betere verankering van de magere brug. En het deels ingraven van die brug.

De plantgroep betstaat uit Greet, Hester, Marlies, Yvonne,  Ineke, Susan en Henk. “Opvallend dat ik de enige man ben”, merkt Henk op. Over de hele lengte van de wadi worden bomen en struiken geplant. Bij de brede brug worden twee haagblokken geplant.

De zandkruiers van vandaag zijn Jos, Geert, Jan, Frank, Andre en Paula. Zij zorgen voor een verplaatsing van wadizand richting het volleyveld.

De cateraars, Rob, Maudy en Mike, zorgen voor een uitstekende catering vandaag.

De vogelbossers, Dick, Anneke, Lap en Nicolette, sluiten een ril. Nu kan het broedseizoen beginnen

BewarenBewaren

BewarenBewaren

  1. Winnifred

    Hulde voor dit grootse project!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén