www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Centraal grasveld

Een heuse Boomgaard in onze wijk.

Een heuse Boomgaard in onze wijk

Door Hans en Marion Lap op 7 oktober 2014

Het planten van de eerste boom

Foto 29

Als eerste op het grote grasveld komt u een heuse boomgaard tegen, bestaande uit: twee goudreinet (Malus d.Rode Boskoop SH), twee zoete kers (Prunus Castor), twee bewaar- handpeer (Pyrus c.charneux) en twee stoofpeer (Pyrus gieser wildeman).
Tussen de bomen zijn diverse bessenstruiken geplant t.w.: Rode bes (Rolan), Rode bes (Jonkheer van tets), Witte bes (Witte parel) en Zwarte bes (Titania). Deze bomen en struiken hebben wij, als vrijwilligers van de wijk, zelf aangelegd en onderhouden.
Er was één bewoner die niet tegen de Jeu de Boulesbaan wilde aankijken, waarop wij zeiden: maar jij wilde toch een boomgaard? Als we die vóór de Jeu de Boulesbaan plaatsen, zodat je tegen de boomgaard aankijkt, lijkt je dat wat? Dat vond ze een goed idee en iedereen was tevreden en zo is het gekomen.
De bovenstaande foto suggereert dat het de eerste boom is die is geplant, maar eigenlijk is het de tweede boom. De eerste is door de man voor de kruiwagen (foto) geveld door een frisbee die hij weg wilde gooien voor zijn hond. De hond sprong er achteraan en toen brak het bovenste deel van de boom. We hebben al dit zomerseizoen 2014 een goede opbrengst gehad van appeltjes, peren en veel bessen, waar jam van gemaakt is.

Met de staart tussen de benen staat Anouck voor de deur. “Woef, goedenavond” zegt Anouck. “Ik moet iets opbiechten, ik schaam mij zo! Zojuist was ik lekker aan het spelen met mijn baasje. Gooit die oen de frisbee richting Johanna’s boomgaard. Ga ik natuurlijk als een blinde achteraan. Je bent een brave hond of niet. Afijn, ik nader de frisbee en ga dat ding uit de lucht plukken. Ik spring omhoog en heb beet. Gaat die baas van mij vervolgens op onbegrijpelijk wijze tekeer als ik met de kruin van een Gieser Wildeman terugkeer in plaats van die malle frisbee. Snap je toch niets van? Lever ik een topprestatie, is het weer niet goed!”

//www.hoekwierde.nl/wp-content/uploads/Perenboom-stuk.png

20140329_110159klrin

Afbeelding 114klein

DSC00009A

CIMG1122

In het begin, in 2013, toen we de struiken en bomen geplant hadden, was de grond zo nat dat het water lang bleef staan op de aarde. We besloten daarom drainage aan te leggen en dat heeft een positief effect gehad; je zag daarna al snel de uitloop van knoppen. Het onderhoud houdt in snoeien en schoffelen om de twee weken door vrijwilligers en daarna kunnen de betrokken bewoners de vruchten er van plukken.

Opgemaakt namens vrijwilligers en bestuur Experiment Zelfbeheer Hoekwierde (EZH).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén