www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Bezoekers, Centraal grasveld, Kwelbeek, Natuur, Natuur kinder speelparadijs, Wijkwerkochtend

Een diverse biodiverse natuurwerkdag op zaterdag 2 november 2019. Een impressie uit de Hoekwierde en het krachtbossie.

 

Een bijdrage leveren aan het vergroten van de biodiversiteit in de borders, het krachtbossie, langs de wadi , de beek en op de plek. Daar willen wij graag aan meewerken. Gesterkt door een leuke – wat zoemt daar- attentie van landschaps beheer gaan onze 34 deelnemers, een ieder op eigen wijze,  aan de slag.

De borders krijgen bollen en ze worden geknipt en geschoren door Yvonne, Diana , Anton, Ron en Alfred .

De bosborder krijgt nieuwe beplanting. Voor nog meer kleur en dus beessies. Arjen maakt daar organisch verantwoorde stapstenen naar de voedertafel van Marlies.

Al het gemaaide riet langs de wadi wordt bijeen geharkt en afgevoerd naar het orchidee veld.

Daarna gaan  harksters  Susan, Anita, Karin, Winnifred, achter seizer Ruud aan en door die de gezamenlijke inzet ontstaat hoop naar hoop.

 

Langs het fietspad worden nieuwe struiken geplant door Marlies, Eline en mij.

Trees zorgt voor een pep talk. In het water van de kwelplas zijn Regien en Mike bezig. Zij trekken de overdadig aanwezige lisdodde en riet uit het water.

Mike ziet een moeras andijvie plant.

Dat was voordat de polder droog viel een zeldzame plant. In het natuur kinder speelparadijs gaan honderden bollen de grond in voor een kleurrijk begin van het speelseizoen 2020. Goed voor een ontspannend momentje  voor Marlies, Susan, Eline en Damoen.

Ton is daar ook bezig . Hij treft  voorbereidingen voor het plaatsen van de waterpomp. Zoals je van Ton kunt verwachten wordt dat een bijzondere constructie. Af en aanvoer van gereedschap , riet en snoeimateriaal ligt in handen van onze hoofd snorder Lap.

Maar hij is niets zonder zijn assistenten Johan, Ad, Bram en mij.

In het krachtbossie zijn CC, Jos, Ine, Anneke en Laurens bezig.

En Joop maait langs de beek.

Naast de geplande pauzes in Rob’s koffiecorner

en Elise en Rob hun soepterrine en zonnige afsluiting

is er een regenbui intermezzo. Ik was aan het bosmaaien en keek niet echt om mij heen toen het begon te hozen. Toen ik merkte dat het echt los ging keek ik om mij heen . “hé, waar is iedereen gebleven”. Ik loop naar de bus en hoor stemmen in de konijnenheuvel. Alle holen blijken bezet. In elke buis zitten ginnegappend meerdere deelnemers. “Broek uit, broek uit”, hoor ik.

In de buizen worden watergootjes en dijkjes gemaakt. Er wordt gezongen. “Ja, ja. Lief klein konijntje heeft een vliegje op zijn neus, lief….”Je kent het verhaal over die konijnen. “In jouw hol of het mijne, wij zijn tenslotte konijnen.En  waar zijn de anderen”, vraag ik. “Die zijn gevlucht naar de vogel kijkhut”, hoor ik uit een pijp lachend. Voor mij is er geen ruimte  meer. Niet in de buis en niet in de hut, die overigens echt droog blijkt te zijn. Ik ga als een verzopen kat naar huis om droge kleren aan te trekken en tref een ieder weer in Rob’s koffiecorner. Een ieder druppelt na en er is tijd om gezellig bij te praten.Het bouwteam buigt zich over een eerste schets van Damoun . Hij heeft een plan  voor een hut op de konijnen heuvel in de hoek van de glijbaan.

Nog een schuilplek? .Die discussie wordt volgende week vervolgd. Al met al een geslaagde diverse biodiverse bijdrage aan de nationale natuur werkdag.

Oh ja, na de regen volgt zonneschijn. Arjen is Arjen niet als hij die zon probeert te vangen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén