www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, EZH Weekjournaal, Zelfbeheer

Door de bril van. 1ste Stage week EZH

Afbeelding 007kleinAllereerst stel ik mij voor, mijn naam is Ian Lüschen. Ben sinds kort 18 jaar geworden. Woonachtig in Almere-Buiten, en ga naar school in Zwolle. De opleiding die ik momenteel volg is Sportvisserij en Aqua cultuur. Een opleiding die voornamelijk gericht is op de groen sector. Maar ook een vleugje ‘’vis’’ heeft. Vanaf 1 april loop ik stage bij de EZH.

Dinsdag 1 april
Dinsdag 1 april was de dag dat mijn stage begon bij de EZH. Een dag waar ik toch wel naar uit keek. Benieuwd naar de mensen, benieuwd naar het werk dat ik ga verrichten. Toch ook wel een beetje zenuwachtig, maar dat terzijde. Goed gezind ging ik richting de Hoekwierde. 09.00 uur was de afspraak om aanwezig te zijn. Rond half 9 stond ik al bij Hans Lap op de stoep, nou ja, bij de buren 2 huizen verderop.

Na een korte babbel en een bak koffie gingen we aan de slag. Mijn eerste taak bestond uit de oude wortel resten en ander vuil te verwijderen uit aarde. De aarde waar het om ging kwam uit de rozen border. Hans ging aan de slag met de schone om deze bij elkaar te scheppen. Na een uur wisselde we om van taak. Half 1 gingen wij richting Hans zijn huis. Daar aangekomen gingen wij een hapje eten. Om 13:00 gingen wij aan de slag met de schoffel. De heg bij de tuintjes was aan de beurt, en werd grondig aangepakt. Eind van de dag nog een glaasje fris drinken bij Hans en daarna afscheid genomen. De eerste dag bij de EZH was een feit!

Woensdag 2 april
Deze dag zou ik gaan maaien met Thom en Bram. Nadat Willem de lekke voorband van de maaimachine had gemaakt, kon er gemaaid worden. Thom met de handmaaier, Bram met de maaimachine, en ik met de bosmaaier. Ik moest mij gaan richten op de paaltjes waar het gras en onkruid dicht om was gaan groeien. Dit tot het middag uur te hebben gedaan, besloot ik na de klus de machine een grondige onderhoudsbeurt te geven. In de middag stond ik bij het kunstwerk te graven. 2 diepe kuilen moesten er komen voor watertonnen. Deze worden gebruikt voor een hercirculatie systeem van het water. Eind van de dag kreeg ik te horen met wie ik morgen (donderdag) zou moeten werken. Fred was de man met wie ik ging samen werken.

Donderdag 3 april
Donderdag was de dag dat Amsterdam Noord langs zou komen voor een voorlichting over het zelf beheer project. Paul, Hans en Bram hadden mij tijdens de ‘’sollicitatiegesprek’’  gevraagd of ik hierbij wilde zijn. Hier stemde ik positief op in. Dus zou ik deze voorlichting ook bij wonen.
Maar eerst moest er ook nog gewerkt worden. Vandaag zou ik gaan werken met Fred. Iets voor 9 stond ik bij hem op de stoep en wenste hij mij welkom. We begonnen de dag met een bakkie koffie en we overlegde wat we deze dag zouden gaan doen, namelijk de border op het grote veld egaliseren. Een grote berg aarde wat over was van de oude rozenstruiken werd hiervoor gebruikt. Ik schepte de aarde in de kruiwagen en bracht het naar de kuilen. Fred verdeelde de aarde goed en het resultaat was een mooi egaal stukje grond. Na de lunch besloot ik na overleg de omgeving te gaan verkennen. Een lang stuk over de dijk gelopen en een groot stuk door de verschillende Wierden. Grappig om zoveel verschil te zien per wijk. Om 15:00 was ik bij het buurthuis. Na een aantal mensen de hand te hebben geschud en een babbeltje te hebben gemaakt, was het om 15:25 tijd om te beginnen. Na een korte PowerPoint presentatie was tijd voor een rondleiding. Ik liep mee met Paul. Tijdens de rondleiding langs allemaal verschillende plekken in de Hoekwierde, gaf Paul ook antwoord op de vragen van de mensen. Uiteindelijk kwam iedereen weer bij elkaar in het clubhuis en werd er antwoord gegeven op de laatste vragen. De dag werd afgesloten, handen werden geschud en ‘’tot ziens’’ klonk er door het clubhuis. Zeer leuk om eens mee te maken!

Vrijdag 4 april
Vandaag zou ik samen gaan werken met Paul. Bij aankomst werden handen geschud en vond er een werk overleg plaats. ‘’Wij gaan naar de Kornwierde, de mensen helpen berenklauwen steken’’ was het antwoord. Maar eerst werd de finishing touch gelegd aan de klep van de gereedschapkist. Er werd een stuk afgezaagd en na behandelend met menie. Dit gedaan te hebben gingen we richting de Kornwierde. Op locatie aangekomen beginnen we aan het verwijderen van de berenklauwen, iets waar ik toch wel van op keek. Zoveel berenklauwen op een plek en Paul vertelt dat het een plaag is. Na een groot gedeelte van de berenklauwen te hebben ‘’onthoofd’’,  gaan Paul en ik de takken bij elkaar binden voor de tweede levende poort. In de middag gaan Paul en ik aan de slag met de gereedschapskist. Eerst word er een extra plank voor stevigheid bevestigd. Vervolgens word de klep op de kist gelegd en worden de scharnieren geplaatst. Ook kom ik nog met het idee om kettingen te bevestigen zodat de klep nooit naar achter zou kunnen klappen. Dit is nog niet gedaan maar staat wel op de planning, to be continued. Nadat alle scharnieren er op zitten wordt de kist nog een keer na behandeld met menie. Hierna gingen wij naar het grote veld voor plantwerkzaamheden. Op kale plekken werden bomen en struiken geplant. Ook werd er verschoven met planten. Dit om soorten bij soorten te houden, om een mengelmoes te voorkomen. Hiermee klaar zat de dag er op en was er alweer een week stage verstreken. Paul en ik schudden de handen en wensen elkaar een prettig weekend.

Terug kijkend op een week stage bij de EZH, zie ik een mooie week.  Al een hoop kunnen leren, en een hoop dingen gezien. Ook veel kunnen lachen met de mensen waarmee heb ik heb mogen werken. Het leuke vind ik de diversiteit in het werk. Het is niet elke dag hetzelfde en daardoor hoef jij je geen seconde te vervelen! Ik kijk nu al uit naar de aankomende tijd die ik stage ga lopen bij de EZH!

Ian Lüschen

 

 

 1. Hooooy ben je f weg en kom je terug staan er 3 huls boompjes in de border voor nr 31 Paul en Ian bedankt Gr. À + H

 2. FRED Laseur

  Beste Ian,

  Bedankt voor de prettige en positieve samenwerking.
  Ik begrijp dat jij en Paul de taxus in de border hebben geplaatst, ziet er nu echt mooi uit, mijn dank, en uiteraard ook voor de inspanningen van Paul e.a.

  Fred

 3. Eline

  wat mooi om te lezen hoe jij de stage hier. beleefd hebt.
  En je hebt n hoop gedaan,lees ik.Bedankt daarvoor! Succes met je studie
  Eline

 4. Wil Neering

  Hallo Ian, ik heb met veel plezier jouw positieve verslag over je stageweek gelezen. Fijn dat je het naar je zin hebt. Ik wens je veel succes met je studie en bedankt voor je hulp.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén