www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Zelfbeheer

Conferentie Zelfbeheer in Almere d.d. 25-01-2014

 

 

Zaterdag 25 januari 2014 werd er in het gebouw van Stad & Natuur (Kemphaan) een conferentie gehouden t.a.v. het zelfbeheer in Almere ,de stand van zaken en de ontwikkeling daarvan.

 

Gedurende de hele dag waren een 30-tal bewoners bijeen, die zich, soms al 10 jaar, actief inzetten voor de buurt en zelf  initiatief hebben genomen tot zelfbeheer. Het volgende trio vertegenwoordige de EZH.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De projecten werden in eigen beheer tot stand gebracht. De gemeente was daarbij (soms) behulpzaam en nodig. Daarom waren een 20-tal ambtenaren en de wethouder Ed Anker de hele dag ook aanwezig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

Belangrijk op deze dag was het bespreken en uitwisselen van de ervaringen met het zelfbeheer. De samenwerking onderling en die met de gemeente kwamen voldoende aan de orde. Woorden die daarbij genoemd werden zijn: duidelijkheid, kennismaking, leren, goed gevoel, borgen, veel zin, verwachting, gelijkheid, verbinding, start, relatie, netwerk en toekomst.

 

In drie sessies van ongeveer een uur, verschillend van samenstelling werden onderwerpen bediscussieerd en van diverse kanten bekeken. De groepen werden steeds meer met elkaar vermengd, zodat de onderwerpen breed aandacht kregen. De gesprekken, confrontatie tussen “burgers” en ambtenaren waren nadrukkelijk georganiseerd en verliepen positief en in goede harmonie. Het elkaar bevragen vond op een open wijze plaats en had daarom een zeer stimulerend karakter.

Met name in de laatste sessie  (met letterlijk mes of vork op tafel) was de opdracht om onderwerpen te borgen (vork) of  uit te onderhandelen en vast te leggen (mes).

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In de wandelgangen, pauzes en tijdens de lunch waren er levendige gesprekken en was vooral een positieve stemming te zien. Het open karakter van de ontmoetingen was een compliment aan de deelnemers.

De dag werd beëindigd in een plenaire zitting waar met name de ervaringen van het laatste deel van de middag werden gedeeld. Het enthousiasme geeft een goede ondersteuning voor de toekomstige agenda. Dank was er voor de dagvoorzitters en organisatoren Alain Volz en Ton Huijzer.

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén