www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Natuur, Nieuwbouw, Zelfbeheer

EZH journaal.2-8 juni.

Maandag

Om 9 uur staan Ian en Quinten op de stoep. Wat gaan wij doen?. Wij nemen de voornemens voor de komende maand door. Voor wat betreft de maandagen wel te verstaan. Immers de twee stagiaires hebben 5 begeleiders. Voor elke dag in de week een andere begeleider. Na een lesje plantensoorten staan wij letterlijk en figuurlijk stil bij de plek waar niet gebouwd mag worden. Ian en Quinten lopen de blauwe wandelroute. Ze zijn onder de indruk wat er hier allemaal te zien valt. De dag wordt vervolgd met een les boom klimmen om een lastige gebroken tak te kunnen verwijderen. “ Dat is hoger dan verwacht” zegt Quinten nog natrillend na afloop en “ er komt ook veel meer bij kijken dan ik dacht” . Na deze boomles verwijderen de twee de illegale boomhut in het wilgenbos. De dag word afgesloten op de kindertuintjes waarbij de kinderen verwend worden met twee meesters erbij.

Afbeelding 001klein

Willem brengt het klein gereedschap in de container op orde.

Marion bezoekt de plek waar niet gebouwd mag worden en komt met de volgende oogst thuis. Een juffer met prooi.

lantaarn v C B2675klein

Dinsdag

Met de trekker en de waterspuit maken Quinten en Ian een rondje hanging baskets,  Willem helpt de maaiers in de wierden. Kanten snijden en blazen vormen het middagprogramma. Lap struint door het bos en knipt doorgang belemmerende takken weg en maakt de paaltjes weer fraai zichtbaar. De jdbers spelen de finale van hun toernooi.

3 Meten en discussieklein

 

De beachers hebben nog een zomer seizoen voor de boeg.

Woensdag

Lap is vandaag de begeleider. Ian en Quinten halen 10 keer adem alvorens de strook langs de volkstuin te schonen. Lap brengt redding. “ onbegonnen werk, mannen, we gaan iets anders doen. En zo komt het dat alle parkeervakken van 6-20 van onkruid ontdaan wordt en dat in een vak de kantopsluiting opnieuw wordt gelegd. Hierbij blijkt de blessure van Ian op te spelen. Hij loopt steeds moeilijker en gaat in de middag naar de huisarts. Quinten en Lap gaan verder met het door de buurtjes gewaardeerde borstelen en stoppen wat eerder vanwege de regen.” Mietjes!”

Willem blijft rommelen in de container met het op orde brengen van wat handgereedschap.

Donderdag

Rapportage van Bram, de begeleider van de dag ;” Planning was bosmaaien, borstelen en schoffelen ( perken van Thom en Elly ). Door regen eerst wat materiaal onderhouden. Daarna het eerste perk gedaan geheel zelfstandig met toezicht achteraf. Opruimen van onkruid uitgesteld. Het weer werd beter. Ian mee laten lopen met het bosmaaien van Quinten. Na vijf lantaarnpalen met bladblazer er achteraan en aangesloten bij mij. Borstelen nr 1 t/m 6. Border 6  t/ m 14 besproken ( zou zelfstandig werk kunnen zijn ). Uiteindelijk de dag wat vroeger afgesloten vanwege het weer.  Vond beide erg goed. Quinten denkt dat sommige zaken te zwaar zijn, maar pakt het wel op. Instructie op borstelen was voor beide zeer verhelderend.”

Lap constateert dat bij de brievenbus nog braamsluip handen nodig zijn.

“Anneke Smit en ik hebben de beukhaag geschoffeld en onkruid rond de afvalbakken verwijderd en de border tegen de Hoekbrug aan. We hebben een flinke berg onkruid aan de kant laten liggen . Het ziet er weer pico-bello uit.” ,roept Lap na afloop.

Vrijdag

Lap maait het steile deel van het grachttalud. Ian en Quinten hebben alle bollencirkels gemaaid en het maaisel afgevoerd. Ook het verwilderde deel van de border aan de rand van de volkstuin moet er vandaag dan toch aan geloven. Met  de bosmaaier wordt het gras  tussen de planten verwijderd.

Rob; “Ik ben gaan vissen en heb van een afstand een oogje op hen gehouden. 

Toen ik aan het vissen was, kwam er een ambulance iemand bij de bungalows ophalen. 

Plotseling zag ik Ian aan komen lopen. Hij wilde even kijken of de ambulance niet voor mij was. Vond ik heel attent. 

Respect voor dit tweetal.” Een mening bij de afsluiting van de stageweek waar alle begeleiders zich in kunnen vinden..

In de bus ligt weer een enveloppe van de Raad van State. Men verwacht een behandeling van ons beroepschrift binnen vier maanden. Bijgevoegd is het verweerschrift van de gemeente op de drie beroepen die bij de raad zijn ingediend. De eerst reactie van Andre is.;” eindelijk een inhoudelijke reactie van de gemeente op onze bezwaren”.  Ik ben wat minder complimenteus naar de gemeente. Meer van het zelfde. Niets dus. Maar dat mag je van de ambtenaren ook niet verwachten. Er is geen bestuurder aan te pas gekomen. Het verhaal is opgesteld zonder dat de schrijver ter plaatse is komen kijken. De EZH maait alleen wat randjes en van natuur is geen sprake, volgens de gemeente. Hoe blind kun je zijn!

 

 

Zaterdag

Trees staat heerlijk te schoffelen in de boomgaard. Hebben jullie die kruiden gezien die zij daar geplant heeft.?Rob en Lap maaien  het laatste deel van het talud van de gracht tot aan de bocht van de gracht. En Lap knipt met de nagelknipper nog wat gras weg bij het KWAM.

Ik maak een rondje en geniet weer bij de paddenpoel. Ook nu lukt het niet die grote libellen te fotograferen. Ik beperk mij tot de gewone

Afbeelding 019klein

en gevlekte rietorchis,

Afbeelding 018klein

die blijven gewoon stilzitten. En dat prachtige hoekje ratelaar en orchideen op de plek waar niet gebouwd mag worden.

Afbeelding 015klein

Een lust voor het oog. Volgens de gemeente een natuurgebied zonder status. Dus mag  het van hen vernietigd worden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén