www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

Algemeen, Natuur, Windbos

Witte Wieven

Na een paar regendagen is het vrijdag 15 juli prachtig weer. Dan wil je naar buiten en vlak voor de schemer zeg ik tegen Ine, “Ik maak nog even een rondje”. En inderdaad, het is heerlijk in het Windbos en het lijkt wel of de teunisbloem alleen voor mij zijn helgele bloembladeren opent. Een deel van het orchideeënpad staat onder water, zoveel regen is er gevallen.

Op de terugweg is het al bijna donker en ik moet goed opletten waar ik loop. Daar schemert een hel licht in de schemer. Op een plek waar ik dat niet verwacht. De lamp van Leida is vertrouwd maar dit is een onbekend licht ter hoogte van het volleyveld. Het lijkt wel of het licht beweegt. Grote witte vlakken dansen door de bladeren. Ik was eens in de Achterhoek waar gesproken werd over de “witte wieven”.  Daar moet ik nu aan denken.

Het blijken lakens waar een felle lamp op schijnt. En er beweegt een persoon van laken naar laken.
”Hé Greet, wat ben jij nu aan het doen?” vraag ik.
“Ik doe een generale repetitie”, zegt Greet.
“Voor wat dan?” vraag ik.
“Voor een zoektocht in september naar nachtvlinders.” vertelt Greet.
“Voor wie dan?” vraag ik.
“Een nachtje voor buren die dat leuk vinden en een nacht voor de kinderen van mijn natuurclub.” vertelt Greet.

Ik blijf een uurtje plakken en wandel met Greet van laken naar laken. Wij ervaren het Windbos by night . Wij genieten van de maan, vleermuizen vliegen over en wij horen de vossen en ik ben verrast wat zich allemaal op de lakens laat zien. Greet leert mij hoe die vlinders heten; de snuituil, aangebrande spanner, glad beertje, egale stofuil en nog heel veel meer.

Brandvlerkvlinder & Groot Avondrood

Enthousiast vertel ik Ine tegen enen wat ik allemaal gezien en geleerd heb. De tranen staan in haar ogen van het lachen en als ze wat rustiger is zegt ze; “Kom nu maar naar bed, oude grijze stippelsnuit! Je bent vast en zeker tegen een boom aangelopen.”
Ik sta, geconfronteerd met zoveel ongeloof, weer met beide benen op de grond en concludeer dat Ine afvalt voor de nachtelijke september excursie. Doe jij wel mee? Van Greet zul je meer horen.

Groet,
Paul Weber

 1. susan zijlstra

  Lijkt me leuk, ik geef me op voor de excursie !

  Zijn er trouwens nog uilen gesignaleerd in het windbos ?

  groet Susan

 2. Bart

  Paul,
  Wat een heerlijk verhaal. Fijn dat je op zo’n manier je ervaring met ons wilt delen.
  Dank je wel.
  Groets,
  btje

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén