www.hoekwierde.nl

Welkom bij de Bewonersgroep Hoekwierde

EZH Weekjournaal, Vogels, Zelfbeheer

EZH journaal: week 9, 24 februari – 2 maart

Donderdag
Als de Kwammers Bram, Rob en AM gaan ontkisten ga ik tegels leggen voor de kindertuinen. Nog een paar en dan ben ik daar klaar mee. Dat moet ook want volgende week is er de eerst les. Tussen de middag ben ik thuis voor de lunch. Uit de loods klinkt een kolere herrie. “ jij vuile binnenkist’ . wat blijkt de KWAMmers hebben panne. De binnenkist wil niet los komen van de buitenkist. Rob geeft een paar grote rammen en er is geen mm beweging. Even later hoor ik een zucht van verlichting die het geroffel van de specht overstemt. Het collectief heeft de oplossing gevonden en de kisten zijn nu van elkaar gescheiden. De bak wordt op Bello gehesen en is klaar voor vervoer naar de finale  bestemming. Ineens gaat het stemmetje van AM op de poeslief stand; “ weet je al wanneer de beplanting komt?”. Ik kijk naar Bram; “ heb jij iets te doen vanmiddag?” Om de toorn van AM voor te zijn gaan wij direct naar Ochten om planten op te halen. Maar eerst laden wij vogelbos schijven in om deze bij Marije Cupidohof te lossen. Daar gaan zij verder leven als speelelementen. In Ochten aangekomen blijkt niet alles wat wij voor de wijk nodig hebben beschikbaar te zijn. Geeft niet, na het buurtberaad van 11 maart as zullen er nog meer wensen komen. Dus wat er is nemen wij mee. Struiken en planten voor het kunstwerk, de hoeksteen en de diverse borders en twee nieuwe peren voor in de boomgaard. Oh ja en sleedoorn voor op de ijsvogelwand en in het windbos.

Vrijdag
Lap verblijft graag in de wijk. Maar zo nu en dan tref je hem ook daarbuiten. Lapland in de Kornwierde is naast de Hoekwierde een favoriete bestemming.  Een soort Krim eiland. Lap ontdekte daar een ligusterkwekerij ( geen wietkwekerij) . Daar wordt Lap nu high van en hij zegt ,” ik ga een ligusterbosje planten  op, voor en naast de nieuwe ijsvogelwand” . Als hij hiermee bezig is zijn Ouwe en ik druk in de weer in het nabij gelegen kinderspeelbosje in wording . Op verzoek van Linda doen wij het zware werk; bramen verwijderen en ongewenste opslag wegzagen. Na de koffie van Linda stromen de hulptroepen toe. Bert met een hemelse glimlach, Wijnand met dochter Megan, Jan met zoon Samuel, Nievita,Willem, Herman met schoonzoon Jordy en kleinkind Kylie.

Afbeelding 102klein

Uren is deze groep bezig met het maken van stapschijven afkomstig van de ex ijsvogelboom,

Afbeelding 105klein

het rillen van alle takken en het maken van een echte hut. Linda ontfermt zich persoonlijk over de uitgestoken bramen.

Afbeelding 107klein

” Zo, die zijn voor mij. Wat heb ik mij geërgerd aan die krengen. Daar ga ik een mooi brandend braambossie van maken!”. Je ziet dat Herman en Jordy tekort zijn gekomen in hun jeugd en nu de schade dubbel en dwars inhalen.

Afbeelding 106klein

“ Ik geniet hier zo van” glundert Linda van oor tot oor.  “ Ik ga mijn buurtjes weer optrommelen en kijken of wij met regelmaat weer wat kunnen gaan doen. Wat werkt deze ochtend  inspirerend en wat is het leuk, leuk en nog eens leuk. In een dag zie je een heel kinderparadijs ontstaan. Hier heb ik jaren van gedroomd. Ouwe en Paul, hartelijke dank voor jullie grote steun”.

Afbeelding 103klein

Onderwijl nemen de kinderen het bosje  in bezit en richten een picknickplaats in. De grote kinderen maken een survival parcours.

Afbeelding 112klein

En waar is Lap?  Hij zit nog steeds in zijn ligusterbos en zegt:’ Nog een paar sleedoorns erbij en de boel hier is compleet”.

In de middag kruipen Bram, Willem, Lap en ik in de schoolbanken. Juf Ingrid ,die werkt op het Groenhorst college, maakt ons wegwijs in leerling begeleidingsland.

Afbeelding 115klein

Nu wij leerbedrijf zijn worden wij door Ingrid op de hoogte gesteld hoe wij een leerling, die bij ons stage loopt, kunnen begeleiden.

Marije Cupidohof is sprakeloos van onze hulp en dankt de Vogelbossers voor de donatie van de schijven Vogelbos hout. De kinderen van het Cupidohof hebben nu een speel zithoek.

Zaterdag
Om 09.00 uur hebben Bart en Lap overleg over de wandelroute. Zij maken een heuse planning en stappenplan. Ook om 09.00 uur verzamelen AM, Rob, Bram en ik zich bij de loods. Snel daarna wandelt Bello kwispelstaartend met Rob en Bram naar het KWAM. AM en ik gaan naar het KWAM en daar staan Willem, Jos en Ton te trappelen van ongeduld. Met vereende krachten krijgen wij de bak op locatie. Jos en Willem moeten de boot halen. Dan rest er voor de anderen nog maar een middel. Kracht maal arm .

Afbeelding 116klein

En met deze hulp ligt om 12.00 uur het eerste waterelement op zijn plek. Na de break weten wij hoe het moet en de tweede pak volgt het voorbeeld van zijn kleine zusje. De rest van de tijd gebruiken wij om de berberis te planten en de boel op te ruimen. Nu nog de wateraansluiting, die bult aarde weg en dan kunnen wij ons prepareren op de officiële opening. Gaat het dan toch gebeuren?  Tot in de kleine uurtjes zagen passanten AM rondjes rond het KWAM maken.

Afbeelding 118klein

Zondag
Hebben jullie ook zo genoten van de eerste fraaie lentedag van dit jaar?

Greet is er vroeg bij en loopt de eerste broedvogelronde van het jaar. Marion was nog eerder. Bij het krieken van de dag kijkt ze verwachtingsvol bij de nieuwe ijsvogelwand. Om 08.00 uur krijg ik het volgende bericht:

”Goedemorgen Paul, FAN….TAS….TISCH!!! Ik hoorde en zag de laatste dagen ijsvogels over het water vliegen. Vanmorgen ben ik tegenover de nieuwe ijsvogelwand gaan zitten. En ja hoor, daar zaten twee exemplaren. Echt weer gaaf! Dus foto’s gemaakt, niet echt scherp. Daarom naar de overkant gegaan en naast de wand gaan zitten voor betere foto’s. Voordat ze terug zouden komen zou wel wat tijd nemen. Ik Hans gebeld of hij koffie en mijn shag wilde brengen. Tijdens het afsluiten van het gesprek viel mijn camera in het water, blub, blub, blub…. godver…godver… Ook mijn foto’s van de ijsvogels en boomkruiper die ik eindelijk goed op de plaat had zijn ook verloren. Gelijk Hans weer gebeld en Hans gevraagd dat hij zijn snorkel en zwembroek moest meenemen. Hij was hier met tien minuten en nu hangt de camera te drogen.”

Groetjes Marion

 

  1. Rob O.

    Paul.

    Dit was weer een weekoverzicht om van te smullen. Ik heb er van genoten.

  2. Grote Weber,

    Mijn humeur was al vrolijk maar jij weet het nog vrolijker te krijgen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Thema door Anders Norén